Pērn, lai bērniem izglītības iestādēs piedāvātu veselīgāku uzturu, tika noteikts pieļaujamais sāls daudzums ēdienos - 0,25 grami sāls uz 100 gramiem gatavā produkta. Tomēr tas radīja problēmas - bērni neēda pusdienas, jo uzskatīja, ka ēdiens kļuvis negaršīgs. VM saņēma sūdzības gan no izglītības iestāžu ēdinātājiem, gan skolām un vecākiem, tāpēc ministrija izstrādāja grozījumus, palielinot pieļaujamo sāls daudzumu līdz vienam gramam. Patlaban grozījumi ir saskaņošanas procesā, bet atkal izskan pārmetumi. Situācija gan ir nedaudz mainījusies, jo daudzās skolās pie nelielā sāls daudzuma ēdienos bērni jau ir pieraduši, tāpēc vecāki un uztura speciālisti uzskata, ka nav pareizi sāls daudzumu atkal palielināt.
Pasaules Veselības organizācijas pārstāve Latvijā Aiga Rūrāne norādīja, ka Latvijā veiktie pētījumi liecina, ka trešdaļai septiņgadīgo bērnu ir svara problēmas, kas saistītas ar neveselīgas pārtikas lietošanu. Tieši tāpēc skolai ir jābūt tai videi, kurā bērnam ir nodrošināta iespēja ēst pareizi. "Skolai ir jābūt tai videi, kurā neatkarīgi no vecāku zināšanām un ienākumiem visiem ir vienlīdzīgas iespējas saņemt veselīgu ēdienu un zināšanas par pareizu dzīvesveidu," sacīja Rūrāne.
Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Cīnās par veselīgu uzturu pirmdienas Dienas 9.lpp.!