Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Jau pirms Lieldienām olu cenas veikalos varētu palielināties par 40%

Ziemeļeiropas valstu lielākā olu ražotāja AS Balticovo valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs teic, ka pirms Lieldienu svētkiem pārdoto olu daudzums dubultojas. Cilvēki krāsošanai pieprasa baltas olas, tāpēc Balticovo vēl šajā gadā tās ievedīs no Skandināvijas valstīm (iecerētais daudzums – viens miljons olu – ir mazāks, nekā Balticovo var saražot vienā dienā), tomēr nākamgad baltās olas ražos tepat Latvijā, pirmdien ziņo Latvijas Avīze.

Balticovo pēc Konkurences padomes norādījuma nekomentē olu cenas. Veikalu tīkla Maxima preses sekretārs Ivars Andiņš teic, ka pirms Lieldienām Balticovo ražotās olas maksāšot par aptuveni 40% vairāk nekā patlaban. Otrs lielākais veikalu tīkls Rimi pagājušajā nedēļā par cenām vēl nebija vienojies.

A. Veinbergs avīzei norāda, ka jauno ES dzīvnieku labturības prasību nodrošināšana, proti, būru platības palielināšana līdz 2000 cm2 un vēl citi nosacījumi prasījuši naudas ieguldījumu un sadārdzinājuši olas par 25%. Atlikusī sadārdzinājuma daļa esot uz resursu – galvenokārt enerģijas – sadārdzinājuma rēķina. Kopš 2005. gada Balticovo modernizācijā esot ieguldījis 35 miljonus eiro un patlaban 70% no ražotajām olām pārdod citās valstīs.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) direktore Ingūna Gulbe gan teic, ka ieguldījumiem lielāku būru pirkšanā jau vajadzētu būt atpelnītiem – par tiem bija zināms jau pirms astoņiem gadiem. "Cita lieta, ka pēdējos gados, kāpjot graudu un energoresursu cenām, olu ražotāji necēla olu cenas. Patlaban šīs izmaksas uz sava rēķina vairs ņemt nevar," tā I. Gulbe. LTVC informē, ka pēdējos trīs gados olu cena (bez PVN un tirgotāju uzcenojuma) samazinājusies par 30 procentiem. Veikalos, pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, olu vidējā cena kritusies vien par 5,2%. Martā, pēc LTVC ziņām, vidējā desmit olu cena piecās lielveikalu ķēdēs bija 99 santīmi.

Tīmekļa portāli ziņo par būtisku olu sadārdzinājumu un pat deficītu daudzās citās ES valstīs. Zināms arī, ka ne visās valstīs ir izpildītas vistu labturības prasības, kas stājās spēkā šā gada 1. janvārī. Ražotāji, kas tās nepilda, būtībā īsteno negodīgu konkurenci, ziņo laiksraksts.

Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informē, ka mūsu valstī patlaban ir 14 reģistrēti dējējvistu uzņēmumi, kurus iedala pēc dējējvistu turēšanas veida. Proti, viens uzņēmums nodarbojas ar bioloģisko ražošanu, sešos uzņēmumos ir brīvā turēšana, divi ražotāji vistas tur kūtī, bet seši ražotāji – sprostos. Zīmīgi, ka divi uzņēmumi – Vistako Alūksnes pusē un z/s Riekstiņi – šogad pārtraukuši darbību.

Skaitļi rāda, ka pērn salīdzinājumā ar 2010. gadu Latvijā dētu olu pārdošana citās valstīs samazinājās par 14,1%, bet imports kāpis par 19,5%. Tomēr olu eksports joprojām 2,5 reizes pārsniedz importu. Ikviens Latvijas iedzīvotājs gadā apēd vidēji 200 olas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas