Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

IZM: Vecākiem un pedagogiem ar bērniem īpaši jāpārrunā drošības jautājumi

Lai vasaras brīvdienas neaizēnotu nepatīkami starpgadījumi, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aicina skolotājus un skolu vadību, kā arī vecākus un citus pieaugušos mācību gada noslēgumā aktualizēt drošības jautājumus, informēja IZM.

Izvērtējot dažādus gadījumus, nākas secināt, ka nav iespējams apzināt visus potenciālos riskus, tāpēc IZM atgādina, ka vasarā, kad bērni bieži tiek atstāti bez pieaugušo uzraudzības, viņiem īpaši jāatgādina par drošību ūdens un elektrības tuvumā, ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu un piesardzības pasākumiem gan sabiedriskās vietās, gan mājās. Svarīgi arī, lai bērni skaidri zinātu, kur nepieciešamības gadījumā vērsties pēc palīdzības. Svarīgi arī atcerēties, ka, saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu, vecāku pienākums ir neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušo vai personu, ne jaunāku par 13 gadiem, klātbūtnes.

Bērnu fiziskā un emocionālā attīstība notiek pakāpeniski. Bērni mācās no pieredzes un atdarina pieaugušos, taču bērnu prasmes nav pietiekamas, lai rīkotos droši. Bērnu uzvedība un praktiskā rīcība bieži nesakrīt ar viņu teorētiskajām zināšanām par drošu uzvedību un rīcību. Tāpēc būtisks ir pieaugušo drošas rīcības piemērs un konsekvence - vienmēr rīkoties atbildīgi.

Pieaugušajiem bērnam arī ir jāpastāsta, kur un kā meklēt pieaugušā palīdzību! Bērnam arī ir jāzina vienotais ārkārtējo notikumu tālruņa numurs 112, jāzina, kur atrodas telefona aparāts un kā visefektīvāk sniegt informāciju.

IZM Valsts izglītības satura centrs ir sagatavojis dažādas interaktīvas spēles, kuras gan pirmsskolas, gan sākumskolas bērni var izspēlēt kopā ar saviem vecākiem, lai vēlreiz pārrunātu dažādus drošības jautājumus. Visas spēles var atrast VISC mājaslapā www.visc.gov.lv izvēlnē Vispārējā izglītība - Metodiskie materiāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas