Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Izlīguma cena zem noslēpuma plīvura

Latvijas Krājbankas (Krājbanka) bankrota procedūrai noslēguma brīdi nevarēja paredzēt arī iepriekš, nu tas, iespējams, pārcēlies uz vēl tālāku nākotni, jo Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic pret sevi vērstās prasījumu tiesības uz dažām preču zīmēm vairāku desmitu miljonu eiro vērtībā atpirks 15 gadu laikā.

Krājbankas administrators KPMG Baltics (KPMG) aprīļa sākumā informēja par KPMG un bankas Snorasadministratoru panākto vienošanos ar airBaltic par Krājbankas meitas kompānijai SIA Atlantijas biroji piederošo prasījumu tiesību pret airBaltic atpirkšanu. Respektīvi - aviokompānija atpērk pati pret sevi vērstās prasījuma tiesības. Publiskajā telpā gan izskanējis viedoklis, ka tā ir parāda atlaišana un nodara kaitējumu kreditoriem.

KPMG pārstāvis Oskars Fīrmanis Dienai skaidro, ka Krājbanka un banka Snoras noslēdza vienošanos, lai varētu atgūt naudu, kas bija aizdota aviokompānijas akcionāram Baltijas Aviācijas sistēmas (BAS). Krājbanka un Snoras aizdeva BAS vairākus desmitus miljonu eiro, savukārt uzņēmums vismaz daļu no šiem līdzekļiem aizdeva un investēja aviokompānijā. Ņemot vērā, ka BAS nepildīja savas saistības pret bankām (vairāk nekā 65,5 miljonu eiro apmērā), Krājbanka un Snoras realizēja komercķīlu, kas bija vienīgais nodrošinājums šiem aizdevumiem. KPMG iepriekš rīkoja prasījumu tiesību pret airBaltic izsoli, kurā gan neviens pretendents nepieteicās un izsole nenotika. "Pastāvēja strīds par parāda pilnā apmērā atzīšanu no airBaltic puses. Pamatojoties uz šiem strīdiem, bija ierosināta virkne tiesvedību. Meklējot tālāko risinājumu, lai atgūtu aizdotos līdzekļus, pēc ilgstošām sarunām tika panākta vienošanās ar pašu airBaltic par prasījumu tiesību atpirkšanu," norāda Fīrmanis.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) Dienai stāsta, ka FKTK funkcijās neietilpst vērtēt iemeslus, kāpēcairBaltic kā valsts akciju sabiedrība slēdz šādu darījumu. FKTK savas kompetences ietvaros administratoram pieprasīja papildu informāciju par darījumu un tā apstākļiem. Izvērtējot sniegtos paskaidrojumus un iepazīstoties ar visiem darījuma dokumentiem, komisija nekonstatēja administratora rīcībā prettiesisku darbību.

FKTK arī atzīmē, ka Rīgas apgabaltiesa ir skatījusi Andra Ārgaļa sūdzību par administratora rīcību, noslēdzot šo darījumu. Tiesa 20. jūnijā atzina, ka šis darījums nav pretrunā ar kreditoru interesēm un administratora rīcība nav prettiesiska. Sūdzība tika noraidīta, un tiesas lēmums nav pārsūdzams.

"Administrators ilgstoši meklēja kreditoriem izdevīgāko risinājumu, lai atgūtu airBaltic bijušajam akcionāram BAS izsniegto kredītu. FKTK veiktā analīze, iepazīstoties ar visiem šiem darījuma dokumentiem, liecina, ka darījums nav bijis pretrunā ar kreditoru interesēm. Turklāt tiesa, detalizēti iepazīstoties ar visiem šī darījuma apstākļiem un dokumentiem, nav konstatējusi, ka darījums būtu prettiesisks un līdz ar to aizskartu kreditoru intereses," norāda komisijā.

Visu Rūtas Cinītes rakstu lasiet ceturtdienas, 10. jūlija, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas