Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Izglītības organizācija Junior Achievement Worldwide atkārtoti nominēta Nobela miera prēmijai

Pasaulē lielākā izglītības organizācija jauniešiem Junior Achievement Worldwide (JA) otro gadu pēc kārtas izvirzīta Nobela miera prēmijai. Organizācija jau vairāk nekā 30 gadus ir pārstāvēta arī Latvijā, īstenojot praktiskās uzņēmējdarbības un karjeras izglītību jau 260 Latvijas skolās.

“Pētījumi rāda, ka uzņēmējdarbības izglītība ne tikai sagatavo jauniešus uzņēmējdarbībai, tā attīsta darbam nepieciešamās prasmes, veicina radošumu un neatlaidību. Agrīna pieredze, ko jaunieši gūst attīstot savus mācību uzņēmumus, palīdz tiem attīstīt pašefektivitāti, kas nodrošina dzīves mērķu sasniegšanu, neatkarīgi no šķēršļiem, kas jāpārvar. Šī izglītība daudziem jauniešiem atklāj pasauli, ar kuru ne vienmēr vecāki var iepazīstināt, tā maina viņu dzīves gājumu, nodrošinot darba prasmes un ekonomiskās iespējas,” saka “Junior Achievement Latvia” vadītājs Jānis Krievāns.

Prestižā nominācija organizācijai piešķirta par tās pozitīvo ietekmi, kas veicina izglītības iespējas un plaukstošu sabiedrību visā pasaulē.

Organizācija pārstāvēta vairāk nekā 100 valstīs, kur tā māca jauniešiem attīstīt savas prasmes un domāšanas veidu, lai tie veidotu uzņēmumus, atrastu darbu un veicinātu ekonomisku uzplaukumu kopienās. Piemēram, bijušajās komunistiskajās valstīs, JA bija viena no pirmajām nevalstiskajām organizācijām, kas tika atļauta skolās ar programmu, kas dod jauniešiem iespēju uzņemties atbildību par savu nākotni. Tuvajos Austrumos JA zīmols pazīstams kā INJAZ (arābu valodā – “sasniegums”), un tas nodrošina vienlīdzīgu izglītību zēniem un meitenēm, dodot tiem iespēju iegūt ekonomisku neatkarību. Un Norvēģijā, kur JA ir pazīstama kā Ungt Entreprenørskap, tā veicina sadarbību starp sabiedrību, izglītības sistēmu un biznesa pasauli, jauniešiem veidojot jaunuzņēmumus ar augstu pievienoto vērtību. Eiropā vien pagājušajā gadā, JA iesaistīja vairāk nekā 6 miljonus skolēnu, pateicoties 140 619 skolotāju un pedagogu atbalstam no 70 000 skolām un 95 848 brīvprātīgajiem.

Junior Achievement Worldwide vadītājs Ašīšs Advani (Asheesh Advani) atzīst, ka miers pasaulē būs iespējams tikai tad, ja jauniešiem savās zemēs būs iespēja veidot savu ekonomisko labklājību. “Mūsu organizācija jau gadsimtu darbojas arī reģionos, kur valda politiskās nestabilitāte, vardarbība un karš, palīdzot jauniešiem attīstīt savas uzņēmējspējas un ekonomisko noturību. Par šo darbu JA Worldwide gadu no gada tiek atzīta par vienu no desmit labākajām NVO pasaulē, kas sniedz ekonomiskas iespējas miljoniem jauniešu,” viņš saka.

No 1901. līdz 2022. gadam Nobela Miera prēmija ir piešķirta 140 laureātiem, tostarp 110 personām un 30 organizācijām. Starp šīm 30 organizācijām ir vēl viena organizācija no ikgadējā desmit labāko NVO saraksta – Ārsti bez robežām (Ārsti bez robežām), kurai 1999. gadā tika piešķirta Nobela Miera prēmija. Cita jaunatnes NVO, UNICEF, pēc vairāku gadu atrašanās nominantu vidū, balvu visbeidzot saņēma 1965. gadā.

Nominantus Nobela Miera prēmijai var izvirzīt tikai valstu vadītāji un atsevišķas vēlētas amatpersonas, vairāku jomu profesori, Nobela prēmijas laureāti un citi sabiedrībā cienīti cilvēki.

Latvijā “Junior Achievement” darbojas jau vairāk nekā 30 gadu – kopš 1991.gada. “Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu uzņēmējdarbības izglītības programmu katru gadu apgūst aptuveni 120 000 skolēnu visā Latvijā. Mēs sakām paldies 260 izglītības iestādēm un vairāk kā 600 skolotājiem, mūsu partneriem un atbalstītājiem – visi kopā mēs sniedzam jaunajai paaudzei vērtīgas zināšanas finanšu pratībā, ekonomikā, uzņēmējdarbībā,” saka Jānis Krievāns, “Junior Achievement Latvia” vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas