Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ik gadu speciālās pārbaudes visiem bērniem sportistiem garantēt nevar

"Jūsu organizācijas visiem sportistiem pārbaudes tiks ieplānotas decembrī. Pašreiz pārbaudes sportistiem varam solīt tikai vienu reizi 1,5 līdz 2 gados," šādu atbildes e-pastu saņēmusi viena no sporta organizācijām, kas vēlējusies bērnus pieteikt padziļinātajai profilaktiskajai medicīniskajai pārbaudei Valsts sporta medicīnas centrā (VSMC). Viss būtu kārtībā, ja vien šādi izmeklējumi nebūtu jāveic reizi gadā, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Centrā atzīst, ka tā ir problēma, bet skaidrojums meklējams ne tikai finansējuma trūkumā. Vecāki uztraucas, ka tas var radīt riskus bērnu veselībai.

Kā vēstīts VSMC mājaslapā, uz 2016. gada 5. februāri rindā līdz gada beigām bija pieteikti vairāk nekā 15 000 sportistu. Ņemot vērā, ka šogad attiecīgo veselības aprūpes pakalpojumu var nodrošināt un veikt 14 200 bērniem, VSMC no 8. februāra pārtrauca pieņemt un reģistrēt sporta organizāciju sūtītos pieteikumus. Vecāki arī saņēmuši informāciju, ka pārbaudes tiks veiktas tikai bērniem no 10 gadu vecuma.

Problēmu Dienai apstiprina arī pašā centrā. Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, pagājušajā mācību gadā Latvijā bija gandrīz 32 tūkstoši bērnu sportistu līdz 25 gadu vecumam, neskaitot bērnus privātajās izglītības iestādēs. Taču centra kapacitāte gadā atļauj pārbaudīt mazāk nekā pusi, Dienai skaidro VSMC direktore Sabīne Vaska-Epnere. Centrā strādā deviņi sporta ārsti, un katrs dienā spēj pārbaudīt desmit bērnu.

Grupu pierakstu 2017. gadam atkal plānots atvērt, tuvojoties šī gada beigām, bet te vietā ir teiciens: "Kurš ātrāk brauc, tas ātrāk maļ." Jau septembrī un oktobrī piesakās nākamajam gadam, un vispirms tiek tie, kuri to izdara pirmie. Centrā piebilst - šeit nav neatliekamā palīdzība.

Grupu pieraksta slēgšana gan nenozīmējot, ka vecāki bērnu nevarētu pieteikt individuālajām konsultācijām. Tas ir risinājums, ja nevēlas gaidīt līdz nākamajam gadam. Direktores vietniece Andžela Gudre rāda individuālā pieraksta grafiku, kurā redzams, ka pieraksts iespējams jau pēc divām nedēļām.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka padziļinātā profilaktiskā medicīniskā pārbaude jāveic vismaz reizi gadā, bet VSMC Sporta medicīnas departamenta direktore Santa Viltere skaidro, ka nobīde no šī termiņa nekādus riskus nerada. Ja ar veselību sportistam viss ir kārtībā, vecākiem nav iemesla uztraukties. Taču, ja iepriekš sporta ārsts būs atklājis kādas problēmas, viņš uzreiz būs nozīmējis biežākas apskates.

Centra direktore arī min, ka aptvert pilnīgi visu Latviju nav iespējams, turklāt patlaban nav noteikts, cik veci bērni ir jāpārbauda. Centram būtu jāpieņem arī četrgadnieks, ja vecāki vai sporta skola to vēlētos. Ir gan izstrādāts jauns Ministru kabineta noteikumu projekts, kas nosaka šo slieksni no 10 gadu vecuma, izņemot bērnus, kas nodarbojas ar daiļslidošanu, mākslas un sporta vingrošanu. Tie varēs veikt pārbaudes no astoņu gadu vecuma. Jaunāki bērni ir jāapskata ģimenes ārstam. Nepieciešamības gadījumā ģimenes ārsts nosūta pie speciālista. Ārste min - ir apsveicami, ka mazie bērni sporto, taču fiziskās aktivitātes nav tik nopietnas, lai veselība būtu jāpārbauda padziļināti. Talkā var nākt ģimenes ārsts.

Vaska-Epnere cer, ka jaunie noteikumi stāsies spēkā no septembra. Tad prasības būs izpildāmas - pretēji tam, kā ir tagad. Tomēr arī tas nenozīmēs, ka pilnīgi visi bērni sportisti no 10 gadu vecuma tiks pie sporta ārsta.

Kopš krīzes, kad 2009. gadā finansējums VSMC tika samazināts, klāt nekas nav nācis. Centrā, atzīstot, ka tā ir problēma, piebilst, ka situāciju saprot - citas iestādes ir prioritārākas. Taisnības labad gan jāsaka, ka LSMC nemaz nav aprēķinu, cik liels finansējums būtu nepieciešams. Trūkst statistikas, lai to aprēķinātu. Turklāt papildu nauda var arī neko neatrisināt - tas nemainīs to, ka nepietiks kvalificētu speciālistu, kas ir gatavi strādāt. Viltere min, ka šāda problēma ir visā valstī. Arī pašreizējā personāla apmācība ir tikai ielāpu aizlāpīšana.

Visu žurnālistes Annas Strapcānes rakstu Tiek, ja pierakstās pirmie lasiet piektdienas, 13.maija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas