Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Iedzīvotāju skatījumā valdības prioritātes – sociālie jautājumi, bezdarba problēmas un dzīves līmeņa paaugstināšana

Kaut arī tradicionāli priekšvēlēšanu periodā Latvijā iedzīvotāju noskaņojums kļūst cerīgāks, jaunākā „DNB Latvijas barometra” pētījuma rezultāti rāda, ka šopavasar kopējais nosakņojums turpina pasliktināties. Tostarp šī gada pirmajos mēnešos pieaudzis iedzīvotāju pesimisms saistībā ar iespējām atrast labu darbu, un pasliktinājies arī valdības darba vērtējums.

Iespējamais skaidrojums kritiskajai attieksmei meklējams pētījuma rezultātos par to, kādas problēmas, pēc iedzīvotāju domām, valsts vadībai patlaban būtu jārisina prioritāri. Šajā sarakstā pārliecinoši dominē sociālo jautājumu (36%) un bezdarba problēmu risināšana (34%), kā arī kopējā dzīves līmeņa celšana (27%). 

Sociālo jautājumu jomā „DNB Latvijas barometra” aptaujātie īpaši uzsvēruši nepieciešamību risināt pensiju sistēmas problēmas (pensiju paaugstināšana, indeksācija u.tml.; 19%), paaugstināt pabalstus (9%) un atbalstīt ģimenes ar bērniem, piemēram, risinot bērnudārzu trūkuma problēmas vai palīdzot ar mājokļa iegādi (6%).

Otra nozīmīgākā lieta, kas, pēc respondentu domām, jārisina valdībai, ir bezdarba mazināšana, tostarp jaunu darbavietu radīšana (31%). Turklāt aptaujātie nevis vienkārši norādījuši uz darbavietu trūkumu, bet uzsvēruši, ka pietrūkst tieši labi apmaksātu darba vietu.

Tikmēr dažādi ar dzīves līmeņa celšanu saistīti jautājumi aptaujāto vidū ir trešā aktuālākā pozīcija. Aptaujātie norādījuši, ka nepieciešams paaugstināt algas (21%) un cīnīties ar nabadzību un uzlabot iedzīvotāju labklājību (6%), lai varētu dzīvot, nevis izdzīvot, un lai iedzīvotāji paliktu Latvijā, nevis pārceltos citviet.

Jāpiebilst, ka ar labklājības celšanu un iespējām „dzīvot, nevis izdzīvot” saistīta arī nākamā biežāk minētā problēmu grupa - 20% aptaujāto norādījuši, ka valdībai prioritāri jārisina dzīves dārdzības un inflācijas jautājumi. Iedzīvotāji aicina samazināt cenas veselības aprūpei (7%) un medikamentiem (3%), komunālajiem pakalpojumiem (5%), augstākajai izglītībai (3%), kā arī izglītībai kopumā (1%).

Interesanti, ka, lai arī 60% aptaujāto valsts pašreizējo ekonomisko stāvokli uzskata par sliktu, ekonomiskās problēmas valdības dienaskārtībā nav norādītas kā augstākā prioritāte - tās kā steidzami risināmas minējuši 18% aptaujāto. Šai kontekstā iedzīvotāji aicina atjaunot un attīstīt ražošanu un rūpniecību (9%) un atbalstīt uzņēmējdarbību (6%). Turklāt jāatzīmē, ka atbalsts rūpniecības un uzņēmējdarbības attīstībai nereti tiek saistīts tieši ar jaunu darbavietu radīšanu, tostarp iedzīvotāji norādījuši, ka nepieciešams „atjaunot ražošanu ar labām darba vietām un pienācīgu atalgojumu" un „atbalstīt uzņēmējus, lai tie rada darba vietas”.

Līdzās jau minētajiem jautājumiem iedzīvotājus satraukusi arī valsts finanšu politika (16%). Visbiežāk norādīts uz nepieciešamību samazināt nodokļu slogu (11%), tostarp strādājošajiem un uzņēmējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas