Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Grib vakcinēties kolektīvi

Sabiedrībā pieaug izpratne par vakcinācijas nozīmi, lai ierobežotu Covid-19 izplatību un līdz ar to arī virkni ierobežojumu ierastajā dzīves ritmā. Īpaši liela ir darba devēju vēlēšanās nodrošināt savu darbinieku kolektīvu vakcināciju.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Ieva Stūre Dienai stāsta, ka visus, kas patlaban piesakās kolektīvu vakcinācijai, var pierakstīt tikai uz jūnija vidu. "Apvaicājot vakcinācijas pakalpojumu sniedzējus, jāsecina, ka interese par kolektīvu vakcināciju ir milzīga. Gatavība nodrošināt iespēju efektīvi aizsargāt darbiniekus un mazināt saslimšanu ar bīstamo infekcijas slimību vērojama no visu nozaru, kā arī visu lielumu uzņēmumu puses – gan lieliem ražošanas, finanšu sektora, gan arī nelieliem biroja tipa uzņēmumiem," atzīst Stūre. Viņa norāda, ka lielākoties darba devēji vēlas izbraukuma vakcināciju pie sevis darbavietā, bet, ņemot vērā šā brīža lielo pieprasījumu pēc izbraukuma vakcinācijas, nelieliem kolektīviem tiek piedāvāta iespēja saņemt vakcīnu liela mēroga vakcinācijas centros vai citos vakcinācijas punktos.


Jānodrošina noteiktas prasības 

"Lai nodrošinātu izbraukuma vakcināciju, uzņēmumam jānodrošina saraksts ar ne mazāk kā 25 personām. Ja uzņēmums izvēlas kolektīva vakcināciju ārstniecības iestādē, tad nav noteikts minimālais skaits. Tomēr, ņemot vērā, ka tieši patlaban vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem kapacitāte ir ierobežota, uzņēmumi, kur darbinieku skaits ir neliels – 25 līdz 40 cilvēku –, lielākoties tiek aicināti vakcinēties centros, palīdzot ar pierakstiem," norāda Stūre.

Uzņēmuma pārstāvis vakcinētāju sarakstu var atrast Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapā. Ja izvēlas izbraukuma vakcināciju tieši uz uzņēmuma telpām, tad  šajā sarakstā konkrētajai teritorijai/pilsētai ir norādīts konkrētais vakcinācijas veicējs.  

Stūre skaidro, ka nereti tiek jautāts, vai kolektīvajā vakcinācijas procesā (gan organizējot potēšanos darbavietas telpās, gan dodoties uz kādu no ārstniecības iestādēm vai centriem) var tikt iekļauti arī darbinieku ģimenes locekļi. Tāda iespēja pastāv, ja sarunās ar vakcinācijas veicēju tiek panākta vienošanās par konkrēto personu skaitu. Tomēr primāri ģimenes locekļi tiek aicināti pieteikties manavakcina.lv vai zvanot pa tālruni 8989.

Atbildot par iespēju izvēlēties saviem darbiniekiem vakcīnas veidu, jārēķinās ar pieejamām vakcīnām, bet šobrīd vakcinācija pirmajām devām pārsvarā notiek ar Pfizer un Moderna ražotāju vakcīnām. Ja vakcinācija tiek veikta uzņēmuma telpās, vakcinācijas veicējs nodrošina pilnu vakcinācijai nepieciešamo pakalpojumu klāstu, tai skaitā mediķa klātbūtni vakcinācijas vietā.

Savukārt uzņēmumam jānodrošina, lai telpa, kur paredzēta vakcinācija, ir apgādāta ar vēdināšanas iespēju, vēlams – ar izbūvētu izlietni telpā. Grīdām jābūt viegli dezinficējamām. Jābūt uzgaidāmām telpām vai telpai ar zonējumu, kur izvietot personas pirms un, vēl jo būtiskāk,  pēc vakcinācijas novērošanai. Nepieciešami divi galdi – viens vakcinācijas aprīkojumam, otrs – datortehnikai un dokumentiem, trīs krēsli vakcinācijas telpā un tikpat ārpus tās, kur pacientiem uzkavēties, lai apmēram 15 minūtes novērotu iespējamo organisma reakciju. Protams, jābūt nodrošinātai iespējai izpildīt epidemioloģiskās prasības. Tāpat nepieciešamas divas atkritumu tvertnes, vēlams ledusskapis ar termometru, elektrības pievads (220V). Neiztikt bez tehniskā personāla, lai palīdzētu organizēt vakcinējamo personu plūsmu, tai skaitā ierašanos, nedrūzmēšanos, kā arī laikus sagatavot un izdrukāt vakcinējamo personu sarakstu.

Uz vaicājumu, kas notiek, ja izbraukuma vakcinācijas laikā visi vakcinācijai pieteikušies darbinieki tomēr nav ieradušies, Stūre atgādina, ka uzņēmuma vadītājs vai atbildīgais par kolektīva vakcinācijas procesu vienojas ar vakcinācijas veicēju par darbinieku skaitu, kas tiks vakcinēts konkrētajā izbraukuma vakcinācijā, taču, ja skaits mainās, tad ir jāinformē vakcinācijas veicējs par izmaiņām pirms izbraukuma veikšanas. Otro vakcīnas devu nodrošina tas pats pakalpojuma sniedzējs. Vakcinācijas pakalpojumu sniedzējs informēs visus uzņēmuma darbiniekus par otro vakcinācijas dienu, norāda NVD Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve. Vakcinācijas process ir bez maksas, nav jāmaksā ne par vakcīnām, ne arī par izbraukuma vakcinācijas nodrošināšanu, vienīgās izmaksas var rasties telpu iekārtošanas procesā. Uzņēmumam nav jāslēdz līgums ar vakcinācijas veicēju.


Pieredzes stāsti

Nesen šādu iespēju – kolektīvi vakcinēties – izmantojis arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), un veikta orķestra mūziķu un administratīvā personāla kolektīvu vakcinācija pret Covid-19. Kā aģentūru LETA informējusi LNSO valdes locekle Indra Lūkina, mūziķi šādu lēmumu atbalstījuši kopā, cerot drīzumā sākt drošu klātienes koncertdarbību. "Pateicoties Kultūras ministrijas (KM) atbalstam, mūsu orķestrim ir iespēja veikt kolektīvu vakcināciju pret Covid-19. Mēs ejam uz to, lai mūsu kopējā darbība kļūtu arvien drošāka, un, cerams, jau drīzumā varēsim atkal satikties ar saviem klausītājiem klātienes koncertos," atzīst Lūkina.

Neatkarīgās izglītības biedrība secinājusi, ka pedagogu un tehnisko darbinieku vidū liela nozīme ir gan skolu vadītājiem, gan pašvaldībām, kas var organizēt kolektīvo vakcinēšanos, sniegt vairāk informācijas cilvēkiem, iedrošināt un atbalstīt. Savukārt veikalu tīkla Maxima Latvija vadība sākusi informatīvo kampaņu par vakcināciju, lai vēl vairāk skaidrotu un iedrošinātu darbinieku un sabiedrības kopumā vēlmi vakcinēties pret Covid-19.  Kampaņa organizēta sadarbībā ar Veselības ministriju, Slimību profilakses un kontroles centru un citiem ekspertiem. Izglītojošos semināros vairāk nekā 7700 darbiniekiem piedalīsies Rīgas Stradiņa universitātes Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja profesore Juta Kroiča, terapeits un ģimenes ārsts Ainis Dzalbe, kā arī citi. Lai iedvesmotu darbiniekus, Maxima kolēģi dalīsies ar stāstiem par to, kāpēc jau ir vakcinējušies un kāpēc to plāno darīt jau tuvākajā laikā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas