Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Frakcija bez līdera, tomēr vienota

Pēc divām alternatīvām partijas KPV LV biedru kopsapulcēm, kurās ievēlēja atšķirīgas valdes, bet vienu un to pašu valdes priekšsēdētāju Rolandu Milleru, izskanēja bažas, ka varētu sašķelties partijas Saeimas frakcija. Tomēr tas nav noticis, un pēc partijas iepriekšējā līdera Ata Zakatistova izstāšanās no frakcijas tai nav priekšsēdētāja.

Frakcijas priekšsēdētāja biedrs Ēriks Pucens Dienai norādīja, ka frakcijas iekšienē nekas neesot mainījies, bet par priekšsēdētāja ievēlēšanu tajā neesot lemts, jo "nav jāskrien laikam pa priekšu". Deputāts atturējās prognozēt, kad šāda lemšana varētu notikt. Lūgts komentēt jaunā partijas priekšsēdētāja Millera Dienai iepriekš sacīto, ka viņš gribētu runāt par sadarbību ar deputātiem, kuri no partijas un frakcijas ir izstājušies, Pucens izteicās, ka atgriezties vienmēr esot iespējams, ja abas puses nolemj, ka var tālāk atkal iet kopā, tomēr neizteica prognozes, vai tas būtu iespējams ar konkrētiem deputātiem. Pucens arī apstiprināja jau iepriekš izskanējušo informāciju, ka frakcija neplāno atsaukt no Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amata Ati Zakatistovu, kuru daudziem negaidīti 12. decembra kopsapulcē izslēdza no partijas ar vienas balss pārsvaru. 

Diena jautāja Milleram, kādā stadijā šobrīd ir partijas juridiskā statusa sakārtošana. Viņš atzina, ka Uzņēmumu reģistrā (UR) joprojām atrodas 6. decembra kopsapulces lēmumi, taču viņš nav devis savu apstiprinājumu būt par šīs alternatīvās valdes priekšsēdētāju. Tā kā Millers nav šos dokumentus iesniedzis UR, jo to darījusi Agnese Zaļakmentiņa, viņam neesot tiesību tos atprasīt atpakaļ, taču viņš pats par leģitīmāku uzskata 12. decembra sapulci, kurā bija kvorums. Diena jau vēstīja, ka šajā sapulcē tika ievēlēta jauna valde, kurā ir gan iepriekšējās valdes, gan 6. decembrī ievēlētās alternatīvās valdes pārstāvji. Millers neesot saņēmis nekādus protestus par 12. decembra sapulces norisi, bet pieļauj, ka mēģinājumi balsojumu rezultātus apstrīdēt varētu parādīties, kad šīs sapulces lēmumus iesniegs apstiprināšanai UR. Pašlaik tas vēl nav noticis, jo dokumenti tiekot sagatavoti. Tādējādi pagaidām nav nomainīts arī partijas nosaukums – kā zināms, ar balsu vairākumu tika apstiprināts priekšlikums Par cilvēcīgu Latviju. Pucens Dienai atgādināja, ka saskaņā ar Saeimas kārtības rulli KPV LV frakcija, kas ievēlēta no saraksta ar šādu nosaukumu, pie tā arī paliks. 

Iespēja apstrīdēt 12. decembra sapulces lēmumus pausta partijas mājaslapā kpvlv.com, kuru, pēc Dienas rīcībā esošām ziņām, administrē Zaļakmentiņa. Viņu 6. decembra sapulcē ievēlēja partijas alternatīvajā valdē, savukārt 12. decembra sapulces delegāti nobalsoja par viņas un vēl vienas 6. decembra sapulcē ievēlētās valdes locekles Elitas Lazdas izslēgšanu. Šajā mājaslapā gan joprojām var atrast partijas ministru un deputātu vārdus un partijas biroja kontaktinformāciju. 

Savukārt, mēģinot aplūkot otru partijas mājaslapu kpv.lv, parādās saite uz politiskā spēka kontu Facebook. Tajā publicēti galvenokārt partijas ministru un deputātu viedokļi gan par aktualitātēm Saeimā, gan citiem jautājumiem. Piemēram, pirms protesta akcijām 12. decembrī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens sniedzis videouzrunu iedzīvotājiem, savukārt ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs dalījies ar kādu publikāciju, kurā izsakās par eksporta izaugsmi Covid -19 pandēmijas apstākļos. Tomēr nevar nepamanīt, ka īpaši jau Saeimas deputātu publicētie izteikumi brīžiem vairāk atgādina nevis valdošās koalīcijas, bet opozīcijas viedokļus. Piemēram, Ralfs Nemiro norādījis valdībai, ka "pastāvīgā ierobežojumu lēmumu svaidīšanās rada nevajadzīgu apjukumu sabiedrībā", deputāte Ieva Krapāne kritizējusi Valsts prezidenta Egila Levita izteikumus, aicinot viņu neuzrunāt tautu Ziemassvētkos. Pucens, lūgts to komentēt, norādīja, ka katram deputātam ir brīvība izteikt savu viedokli un "neesam pavadā, ka jātur mēle aiz zobiem". 

KPV LV partijas iekšējās domstarpības jau paspējuši komentēt arī valdošās koalīcijas partneri. Tā pirmdien pēc koalīcijas partiju tikšanās Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis tieslietu ministrs Jānis Bordāns pauda, ka "situācija ar faktiski nepastāvošo KPV LV Saeimas frakciju tiek akceptēta valdības pastāvēšanas vārdā", vēstīja LETA. "Esošais salikums neatbilst vienošanai, uz kuras pamata veidota koalīcija. Saprotu, ka valdības pastāvēšanas vārdā akceptējam esošo situāciju. Saprotu, ka Jaunās vienotības kolēģi ņems savā paspārnē arī šādā situācijā nonākušus politiķus," piebildis ministrs, atgādinot, ka Zakatistovs tagad ir pie frakcijām nepiederošs deputāts. LETA vēsta, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uz jautājumu, vai koalīcijas sēdēs varēs piedalīties arī jaunā KPV LV vadība, atbildējis, ka līdzdalības iespējas Sadarbības sanāksmē ir "diezgan plašas" un viņš neredz nepieciešamību manīt ierasto kārtību. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas