Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

FOTOREPORTĀŽA: Stāvot rindā uz augstskolu

Atliek uz mirki rūpīgāk ieskatīties, lai pamanītu, ka Rīgas ielās jauniešu šajās dienās ir vairāk. Ar acīm sekojot līdzi viņu gaitām, var novērot, ka liela daļa pazūd augstskolu durvīs. Un ne bez iemesla - vakar sākās pieteikšanās studijām. Lai gan jau nedēļu iepriekš pieteikties varēja elektroniski, ikvienam jāierodas augstskolā arī personiski.

Un interese ir liela. Studētgribētāju rinda, piemēram, Latvijas Universitātē (LU) vijās pat pa kāpnēm pāris stāvu augstumā. Lai gan ierasti liela daļa vidusskolas beidzēju steidz pieteikties sociālo zinātņu programmām, pēc Dienas novērojumiem pirmajā reģistrācijas dienā šogad situācija varētu būt citāda.

Dažs ar smaidu, cits ar nopūtu, bet visi kā viens ar dokumentiem rokā stājas rindā. Ik pēc pāris minūtēm kāds steidzīgi dodas prom - dokumenti iesniegti un tagad atliek gaidīt rezultātus. Šāda aina rīta pusē vakar pavērās LU. Lai gan pieteikšanās sākās pulksten 9, studētgribētāji rindā stāvējuši jau no astoņiem.

Medicīna, farmācija, ķīmija, tiesību zinātnes un ekonomika ir tie studiju virzieni, ko pārsvarā nosauc Dienas sastaptie topošie studenti. Viļānu vidusskolas absolvente Alīna Zdanovska izvēlējusies farmāciju. Jau skolas laikā ķīmija ir bijis tas mācību priekšmets, kas nav sagādājis grūtības. Viņa ir arī viena no nedaudzajiem, kas kārtoja centralizēto ķīmijas eksāmenu. Šogad tādu bija tikai 561 jaunietis. Un vērtējums nav peļams - Alīna izpildījusi pareizi vairāk nekā 80% eksāmena uzdevumu. Tāpēc cerības uz budžeta vietu varētu īstenoties. Arī Ilze Urtāne no Ventspils izvēlējusies Medicīnas fakultāti un cer uz budžeta vietu. Abas meitenes ilgais mācību laiks nebiedējot.

Parasti daudzi vidusskolas beidzēji izvēlas kādu no sociālo zinātņu programmām, taču šoreiz Dienai tikai pēc skaļāka jautājuma: "Kurš no jums mācīsies žurnālistiku vai sabiedriskās attiecības?" Dienai atsaucās Monika Marija Messinga. Viņa ir izvēlējusies multimediju programmu. Studēt LU gan nav viņas vienīgā izvēle - dokumenti iesniegti gan Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), gan Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā. Prognozes par darba tirgu viņu nebiedējot - jāmācās ir tas, kas patīk. Sevi viņa redz strādājam radio vai kādā no televīzijām. Viņa gan atzīst, ka uz budžeta vietām necer. Izvēlētajā programmā ir tikai 25 valsts apmaksātas studiju vietas. Risinājums ir ģimenes iekrājumi.

Visu Annas Bērziņas rakstu lasiet ceturtdienas, 3. jūlija, laikrakstā diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas