Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Natālija Fiļipoviča (no kreisās), Dace Pelēkā un Finanšu ministrijas pārstāvis Kārlis Ketners

Ēnu ekonomikas apkarošanā PVN shēmu izskaušana šogad nav galvenā prioritāte

Tā sauktajās aplokšņu algās 2016. gadā vispārējā nodokļu režīmā strādājošie negodīgie uzņēmēji izmaksājuši 940 miljonus eiro, trešdien īpaši sasauktā preses konferencē atzina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu administrēšanas risku vadības daļas vadītāja Natālija Fiļipoviča. "Papildus vēl gan jārēķina nedeklarētās sociālās iemaksas aptuveni 438 miljonu eiro apmērā un nedeklarētais iedzīvotāju ienākuma nodoklis 223 miljonu eiro apmērā," pauda VID eksperte, vienlaikus piebilstot, ka mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksāšanas režīmā, izvairoties no nodokļu nomaksas, algās izmaksāti 17 miljoni eiro.

“Veicot aprēķinus par nedeklarēto nodokļu saistību apmēru valstī, īpaša uzmanība tika pievērsta tieši vienai no aktuālākajām un negatīvākajām tās izpausmēm – “aplokšņu” algām,” akcentēja VID pārstāvji.

Tajā pašā laikā lūgta novērtēt, kas nodara lielāku ļaunumu valstij – aplokšņu algu maksāšana vai PVN shēmas, VID ģenerāldirektores vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā pauda: “Es gribētu teikt, ka tie abi divi ir pietiekami slikti, jo bieži vien PVN shēmās tiek iegūti līdzekļi aplokšņu algu maksāšanai, tātad tas ir avots aplokšņu algu maksāšanai. Vienlaikus tas, ka mums šobrīd nav aprēķinu atsevišķi pa nozarēm, kādi ir zaudējumi no PVN shēmām, nenozīmē, ka mēs nestrādājam ar šo tendenci. VID noteiktās prioritātes ne tikai šim gadam, bet visam tuvākajam laikam, kurā mēs redzēsim pozitīvu tendenci, ir gan aplokšņu algas, gan darbs ar PVN shēmām.”

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka VID trešdienas preses konferencē prezentēja pētījumu par aplokšņu algām. Secināts, ka, lai gan pastāv mīts - "darbinieki "iegūst" no aplokšņu algām", patiesība tikai 1/4 daļa no "melnās" naudas saņēmējiem dzīvo labāk par tiem, kuri nodokļus maksā godīgi. Kā liecina pētījums, 2015. gadā biežāk konstatētā aplokšņu algu saņēmēju profesija bija valdes loceklis, kuram sekoja mazumtirdzniecības pārdevēja un kravas automobiļa vadītājs. 

Pēc Fiļipovičas teiktā, PVN shēmu analīzei VID vairāk pievērsīsies nākamgad, “jo PVN tomēr prasa nedaudz savādāku metodoloģiju. Mēs mēģināsim pielietot Pasaules Bankas metodiku, kur viņi skatās no ražošanas puses, cik katrai nozarei pienāktos maksāt. Tā ir jauna un diezgan reti sastopama metode. Bet es ceru, ka nākamā gada nogalē mēs zināsim arī pievienotās vērtības nodokli.”

VID pārstāvji skaidroja, ka sadarbībā ar Pasaules Bankas ekspertiem uzsākts projekts gan uzņēmumu ienākuma nodokļa, gan pievienotās vērtības nodokļa plaisu novērtēšanai sadalījumā pa nozarēm. Šo pētījumu rezultāti gan ir gaidāmi tikai 2018. gada beigās.

Laikrakstā Diena jau iepriekš, rakstot par PVN shēmām, kas katru gadu iecērt pamatīgu robu Latvijas ekonomikā, secināts, ka šobrīd reālā cīņa slīgts lozungos

Top komentāri

Zirgenzons
Z
nu tad nav brīnums , ka valsti no visām pusēm aptīra.
Horunžijs Naļivaiko
H
Kas tie par prastu burlaku paziņojumiem? Tad jau vajadzēja uzreiz ziņot, ka normatīvie akti PVN shēmu izskaušanas sadaļā 2018. gadā ir atcelti. Bet ar kādu rīkojumu? Ar VID ierēdnes? Vai MP un FM te nebūtu, kas sakāms?
Karotāji atradušies ibio rio
K
Tās trīs pārēdušās resnās cērmes tad arī būs karotāji?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas