Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

E-cigarešu melnais tirgus ir bīstams

Virkne pasaules valstu – tostarp Latvija – joprojām cenšas rast atbilstošo noregulējumu e-cigarešu tirdzniecībai. Daudzās valstīs sākotnēji pieeja bijusi vienkārša – aizliegt, maksimāli ierobežot. Taču tas atkārtoti novedis pie melnā tirgus uzplaukuma sociālajos tīklos, ļaujot tirgū ieplūst neticami kaitīgiem produktiem, kuri turklāt šādi kļūst ļoti pieejami nepilngadīgajiem.

Krievijā radītais sociālais tīkls “Telegram” diemžēl ir kļuvis par ērtu rīku gan nelegālajiem vielu tirgotājiem, gan klientiem, kuri bieži vien ir tālu no pilngadības.

Policijai iespraukties pa vidu šādos darījumos un tos novērst, sodot pārkāpējus, ir ļoti grūti.

Melnajā tirgū var dabūt uzpīpēt pat žurku indi

Vēl pērn Lietuvas mediji ziņoja par “jaunu sērgu” – nepilngadīgo jauniešu vidū esot ļoti izplatīta “apreibināšanās, smēķējot nelegālās cigaretes, kas pildītas ar psihoaktīvām vielām, kuras ir graujošas cilvēka veselībai,”.

Tostarp žurku indi un dzesēšanas šķidrumu.

Viļņas policija informēja sabiedrību, ka pusaudži pie šiem šķidrumiem un ierīcēm tiek nelegālā ceļā – tās valstī tiek ievestas no Ķīnas un pārdotas sociālajos tīklos, kuri garantē pietiekamu anonimitāti un privātumu.

Nav noslēpums, ka “Telegram” jau izsenis ir kļuvis par šāda veida “darba rīku” gan e-cigarešu, gan arī narkotiku u.c. aizliegtu preču tirgotājiem.

Īpaši zināms pērn kļuva stāsts par Jona Basanaviča ģimnāzijas skolēniem, kuri nonāca slimnīcā, jo bija smēķējuši šādā veidā iegūtas e-cigaretes, kurās visticamāk bijusi sapildīta žurku inde.

Policija Lietuvā neslēpj, ka tikt galā ar šādu incidentu krasu pieaugumu nav viegli, kamēr legālie tirgotāji pauž sašutumu par valsts iestāžu nespēju sakārtot situāciju.

Aizliegums tirgot košļājamās gumijas, augļu u.c. aromātu cigaretes un šķidrumus Lietuvā stājās spēkā no 2022. gada 1. jūlija.

Atļauti joprojām ir produkti ar tabakas smaržu un garšu. Šāda likumdošana veidota, pieturoties pie izpratnes, ka dažādās cigaretēm neraksturīgās garšas “spēj pievilināt nepilngadīgos”.

Šo nostāju legālie tirgotāji un nozare kopumā apstrīd. Līdzīga argumentācija vada centienus ierobežot e-cigaretes arī Latvijā.

Nelegālās e-cigaretes visbiežāk ir ar “nāves garšu”

Tikmēr britu medijs “BBC News” šomēnes ziņo, ka šausminoša svina, niķeļa, hroma un citu kaitīgu vielu buķete atrasta izlietotajās e-cigaretēs, kas savāktas Baksteras koledžā, Kiderminsterā (blakus Birmingemai).

Laboratoriskie pētījumi uzrādījuši, ka bērni, kuri šādas e-cigaretes lieto, ieelpo vairāk nekā divas reizes dienā drošu daudzumu svina, un aptuveni deviņas reizes vairāk niķeļa.

Bez šī visa noskaidrojās, ka vairāki e-smēķi saturēja arī ķīmiskās vielas, kuras atrodamas parasto cigarešu dūmos.

Pie viena noskaidrojās arī tas, ka vairums šo e-cigarešu bija nelegālas un pirms nonākšanas Apvienotajā Karalistē nebija pakļautas nekāda veida pārbaudēm.

E-cigaretēs, kas veidotas spilgtās krāsās un maskētas kā pildspalvas, atrastie metāli bija šādi:

• svins – 12 mikrogrami uz gramu (2,4 reizes vairāk par drošo līmeni)
• niķelis – 9,6 reizes lielāks par noteikto drošo līmeni
• hroms – 6,6 reizes lielāks par noteikto drošo līmeni

Neapstiprinājās aizdomas, ka metāli nokļūst smēķētāju organismā dēļ e-cigaretes sildelementa.

Noskaidrojās, ka tie atrodas pašā šaubīgās izcelsmes e-cigarešu šķidrumā.

Toksīni, kurus lietoja gāzes kamerās

Arī ASV jau gadiem cenšas turēt roku uz pulsa nelegālo e-cigarešu izplatībai, kura sev līdzi nes pamatīgus riskus veselībai.

“Melnā tirgus produktos regulāri tiek konstatēts pesticīdu piesārņojums,” vēl 2020. gadā medijam “Boston Herald” pauda Kriss Hudalla – “Proverbe Labs” (Milforda, Masačūsetsa) dibinātājs.

Konkrētā laboratorija pamatā nodarbojas ar e-cigarešu testēšanu regulētajam, legālajam tirgum. Pesticīdu piesārņojums savulaik visvairāk konstatēts tieši tā saucamajās marihuānas e-cigaretēs.

“Atsevišķos gadījumos marihuānas e-cigaretēs ir atrasts pesticīds miklobutanils. Uzkarsēts tas var pārtapt par ciānūdeņradi, ko reiz izmantoja gāzes kamerās nacistiskajā Vācijā. Tas ir ļoti, ļoti bīstams toksīns,” pauda Hudalla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas