Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dubultpilsonībai pirmajā dienā piesakās 10 cilvēki

Pirmajā dienā pēc likuma izmaiņu spēkā stāšanās, kas pieļauj dubultpilsonību, tai pieteikušies apmēram desmit cilvēki, bet lielākā aktivitāte prognozējama ap gadumiju, portālam Diena.lv sacīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāve Laura Laiva.

Vairums šo iesniegumu saņemti no ārzemēm, tostarp pāris iesniedzēju pauduši vēlmi atjaunot iepriekš apturētu Latvijas pilsonību. Prognozējams, ka visvairāk dubultpilsonības tīkotāju nepieciešamos dokumentus un izziņas no arhīviem sāks kārtot tikai tagad un tās iegūs vairāku nedēļu laikā. Tāpēc lielāks pieteikumu skaits gaidāms gada beigās, prognozēja PMLP pārstāve.

Pašlaik neesot saņemts neviens pieteikums uz Latvijas pilsonību no kāda Latvijas diplomāta un nav arī nācies konstatēt, ka uz Latvijas pilsonību pieteiktos kāds, kuram tā nepienākas, teica Laiva.

Jau vēstīts, ka no 1.oktobra par aptuveni 23 000 varētu pieaugt Latvijas pilsoņu skaits - to paredz grozījumi Pilsonības likumā, kas pieļauj dubultpilsonību. Tas nozīmē, ka Latvijas pilsonība saglabājas cilvēkiem, kuri ieguvuši citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts pilsonību, citas NATO dalībvalsts pilsonību, Austrālijas, Brazīlijas vai Jaunzēlandes pilsonību, kā arī tādas valsts pilsonību, ar kuru Latvija noslēgusi līgumu par dubultās pilsonības atzīšanu.

Lai iegūtu Latvijas pilsonību, trimdiniekiem vai nu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), vai Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs jāiesniedz iesniegums ar lūgumu uzņemt Latvijas pilsonībā, kā arī personu apliecinoši dokumenti. Tiem pilsonības pretendentiem, kuri nav trimdinieki, bet uzskata sevi par latviešiem vai līviem (izceļoja no Latvijas pirms 1940. gada 17. jūnija), līdztekus citiem dokumentiem jāiesniedz arī latviešu valodas prasmi apliecinošs dokuments, kuru izsniedz pēc Latvijā veiktas latviešu valodas prasmes pārbaudes. Lēmumu par pilsonības piešķiršanu vai atteikumu pieņem viena gada laikā no visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas dienas PMLP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas