Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

DP nesāks kriminālprocesu par Kariņa izteikumiem Playboy; Lindermans lēmumu apstrīdēs

Drošības policija (DP), izvērtējot biedrības Dzimtā valoda iesniegumu, atteikusies sākt kriminālprocesu pret Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu (Vienotība) saistībā ar viņa izteikumiem intervijā žurnālam Playboy.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa pastāstīja, ka Kariņa rīcībā nav konstatēts nozieguma sastāvs.

Dzimtās valodas līderis Vladimirs Lindermans norādīja, ka ar DP lēmumu ir iepazinies, taču biedrība to gatavojas apstrīdēt.

Jau ziņots, ka Dzimtā valoda iepriekš vērsās Ģenerālprokuratūrā, aicinot sākt kriminālprocesu pret Kariņu par aicinājumu uz genocīdu saistībā ar viņa izteikumiem intervijā žurnālam Playboy.

Ģenerālprokuratūra iesniegumu pārsūtīja pēc piekritības DP.

Intervijā Playboy Kariņš teicis: "Mums vajag, lai tie krievi, kas šeit aug, uzaug par latviešiem... Mums vajag saprast, ka integrācija ved uz asimilāciju, un tam ir jābūt mūsu mērķim – asimilēt viņu bērnus."

Dzimtā valoda uzskata, ka šie vārdi un vairākas citas frāzes šajā intervijā viennozīmīgi norāda uz bērnu, kas pieder citai nacionālai grupai, piespiedu asimilāciju.

Biedrība iepriekš paziņojumā masu medijiem arī uzsvēra, ka Krimināllikuma 71.pants noteic, ka genocīds ir tīšas darbības, lai pilnīgi vai daļēji iznīcinātu kādu nacionālu, etnisku, rases vai noteiktas reliģijas cilvēku grupu, šādas grupas locekļus nogalinot, nodarot viņiem dzīvībai vai veselībai bīstamus miesas bojājumus vai novedot viņus līdz psihiskai saslimšanai, tīši radot viņiem tādus dzīves apstākļus, kas pilnīgi vai daļēji šos cilvēkus fiziski iznīcina, lietojot līdzekļus, kuru mērķis ir novērst bērnu dzimšanu šādā grupā, vai nododot bērnus piespiedu kārtā no vienas cilvēku grupas otrā.

"Biedrība Dzimtā valoda uzskata, ka Krišjāņa Kariņa paziņojums intervijā žurnālam Playboy satur nozieguma sastāvu, kas paredzēts Krimināllikuma pantā – par publisku aicinājumu uz genocīdu. Mūsu mērķis ir panākt tiesas lēmumu, kas notiesās šādus aicinājumus un no tiem izrietošās darbības. Tādējādi mēs iegūsim spēcīgu juridisku instrumentu pret krievu skolu latviskošanu piespiedu kārtā," norādīja biedrība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas