Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Darbs Eiropas parlamentā deputātiem nodrošina saulainas vecumdienas

Eiropas parlamenta deputāti par piecu gadu darbu saņems nodrošinātu piemaksu pie vecuma pensijas 1 000 eiro apmērā, svētdienas vakarā vēsta Latvijas Televīzijas raidījums de facto. Tie, kuri Eiropas parlamentā bijuši ievēlēti atkārtoti, saņems vēl lielāku summu.Iespējams, lielākā priekšrocība, ko gūst deputāts Eiropas Parlamentā ir tieši pensija.

Tās apmērs ir 3,5 % no algas par katru pilnu deputāta pilnvaru īstenošanas gadu. Proti, papildu vecuma pensijai bijušais parlamentārietis, kurš nostrādājis piecus gadus, no 63 gadu vecuma uz rokas saņems apmēram tūkstoš eiro. Ja ievēlēts bijis vairākas reizes, attiecīgi arī pensija ir krietni lielāka. Taču nevar saņemt vairāk par 70% no deputāta mēnešalgas. Visi Eiropas Parlamenta deputāti saņem vienādu atalgojumu. Pēc nodokļiem un apdrošināšanas iemaksām uz rokas politiķis mēnesī saņem 6250,37 EUR. Taču raidījums de facto atklāj arī citas priekšrocības. Piemēram, papildu tiek maksāts par to, ka parlamentārieši mēro ceļu no Latvijas uz Beļģiju. Tas attiecas uz transporta izdevumiem, tostarp biznesa klases aviobiļetēm. Tāpat viņi var izmantot dienesta automašīnas, lai aizbrauktu no Briseles uz sesiju Strasbūrā. Par pavadīto laiku Briselē un Strasbūrā deputāti saņem dienas naudu 304 eiro apmērā. Tā domāta, lai samaksātu par viesnīcu, maltītēm un segtu citus tēriņus. Ja komandējums ir ārpus Eiropas Savienības, tad dienas nauda ir divreiz mazāka - 152 eiro. Taču papildu sedz viesnīcas izmaksas. Turklāt gada laikā parlamentārietis var doties komandējumos ārpus savas dalībvalsts. Taču šie braucieni kopumā nedrīkst būt dārgāki par 4 243 eiro.Vēl mēnesī katrs deputāts saņem 4 299 eiro, lai nopirktu datortehniku, rakstāmpiederumus, samaksātu par sakaru un pasta izdevumiem. Par šīs naudas izlietojumu deputātiem nav jāatskaitās parlamentam. Tāpat parlamentārietim ir tiesības saņemt medicīnas izdevumu atmaksu divu trešdaļu apmērā. Eiropas parlamenta deputāts pats var izraudzīties sev darbiniekus. Visu ar palīgiem saistīto izmaksu segšanai pieejamā maksimālā summa ir 21 209 eiro mēnesī. Palīgu skaits nav ierobežots. Taču, ja nauda palikusi pāri, to var izlietot, lai samaksātu par kādu pakalpojumu. Deputāts gada laikā uz Eiropas Parlamentu var uzaicināt 110 apmeklētājus, grupās, kas nav mazākas par 10 cilvēkiem. Viņiem  apmaksā gan ceļa, gan maltītes, gan viesnīcas izdevumus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas