Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Čalovska lietas izskatīšana ECT var ilgt pat vairākus gadus

Imantas hakera Denisa Čalovska lietas izskatīšana Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) var ilgt pat vairākus gadus, tomēr precīzu termiņu šobrīd neesot iespējams noteikt, ceturtdien vēsta TV3.

Tiesas sekretariāta pārstāve TV3 ziņām sacīja, ka kibernoziegumu lietas izskatīšana ECT ir bezprecedenta gadījums, jo ierasti tiek izskatītas terorismā vai slepkavībās apsūdzēto prasības. Līdz ar to tiesnešiem argumenti jāizspriež īpaši rūpīgi, jo Čalovska lieta var kļūt par pamatu šādu sūdzību izskatīšanai nākotnē. Ja ECT lēmums būs Čalovskim negatīvs, trīs mēnešu laikā to iespējams pārsūdzēt ECT Lielajā palātā.

Tāpat ECT pārstāve atzina, ka tiesa nav tiesīga lemt par drošības līdzekli apsūdzētajam Čalovskim, tas jādara Latvijas pusei. 

Likums paredz, ka izdodamās personas apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt vienu gadu. Čalovskis tika aizturēts pagājušā gada 4.decembrī, tātad apcietinājuma termiņa pēdējā diena ir 3.decembris.

Ja ECT oficiāli prokuratūrai paziņos, ka Čalovska lietu skatīs pēc decembra, tad prokuratūra lems par viņa atbrīvošanu no cietuma, iepriekš skaidroja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Tagad Ģenerālprokuratūrā no Ministru kabineta pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās saņemta atbilde, ka ECT Čalovska sūdzībai ir piešķīrusi prioritāti, bet nekādus konkrētus sūdzības izskatīšanas termiņus tiesa nav norādījusi.

Par minēto Ģenerālprokuratūra informējusi Tieslietu ministriju, lai kopīgi lemtu par turpmāko rīcību saistībā ar Čalovska atrašanos izdošanas apcietinājumā.

Jau ziņots, ka valdība 6.augustā lēma izdot Čalovski ASV, tomēr iespējamā kibernoziedznieka advokāti vērsās  ECT, lūdzot noteikt pagaidu aizsardzību, proti, aizliegumu izdot Čalovski ASV, pirms viņa lieta nav izskatīta. ECT šo lūgumu apmierināja, taču Čalovskis turpina atrasties cietumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas