Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Būvniecības valsts kontroles birojs šogad pilnīgi vai daļēji slēdzis sešas publiskās ēkas

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) šā gada gada pirmajā pusgadā saskaņā ar izstrādāto plānu kopumā pārbaudījis 400 objektu visā Latvijā, no kuriem 57% jeb 228 objekti ir teicamā vai labā stāvoklī, savukārt 43% nav droši ekspluatācijā, savukārt sešos gadījumos pieņemts lēmums par objektu pilnīgu vai daļēju slēgšanu.

BVKB aģentūrai LETA stāstīja, ka no 400 pārbaudītajiem objektiem 84% gadījumu jeb 336 objektos pārbaudes tika veiktas pirmo reizi, 11% atkārtoti, bet 5% - ārpuskārtas.

"Šajā pusgadā pārbaudes turpinājām objektos, kas atbilst pērn identificēto būtiskāko problēmu kritērijiem - vecums, īpašnieks, lietošanas funkcija. Šādi varējām precīzāk definēt potenciāli nedrošo ēku profilus, kam šogad pievērst pastiprinātu uzmanību. Kā iepriekš prognozēts, nedrošo objektu īpatsvars ir pieaudzis. Salīdzinājumā ar pērno gadu par vairāk nekā 30%. Arī nākamajā pusgadā turpināsim pārbaudes atbilstoši šiem kritērijiem," pārbaužu rezultātus komentē BVKB vadītājs Pēteris Druķis.

Atbilstoši pērn izvirzītajiem kritērijiem šajā pusgadā 40% no pārbaudītajiem objektiem ir sliktā stāvoklī, savukārt 3% bīstamā stāvoklī. Kopumā joprojām galvenais riska faktors ēkām ir mehāniskā stiprība (68%), vides pieejamība (30%) un patvaļīga būvniecība (19%).

Pusgada laikā BVKB ekspluatācijā pieņēmis 27 sabiedriski nozīmīgas būves, no tām deviņas ir jaunbūves, savukārt 18 - pārbūves. Kopumā pirmajā pusgadā veiktas 175 kontroles. Patlaban uzraudzība tiek turpināta 70 objektos.

Birojs gada sākumā sāka būvekspertu sertifikāciju. Pusgada laikā saņemti vairāk nekā 100 pieteikumi, un 82 pretendenti ir tikuši pielaisti eksāmeniem. No tiem BVKB sertifikātus ieguvuši 66 speciālisti, no kuriem 58 saņēmuši sertifikātus saistībā ar būvprojektu ekspertīzēm. Darbs pie būvspeciālistu sertificēšanas aizvien tiek turpināts.

Kopumā BVKB pieņemti un izskatīti 200 iesniegumi un sūdzības par normatīvo aktu pārkāpumiem būvniecības procesā vai gadījumos, kad būve ir radījusi vai var radīt bīstamību.

BVKB darbu sāka 2014.gada 1.oktobrī, līdz ar jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos. Divas nozīmīgākās biroja funkcijas ir publisko ēku ekspluatācijas drošuma uzraudzība un būvdarbu kontroles veikšana, kā arī būvju pieņemšana ekspluatācijā Būvniecības likumā noteiktajos gadījumos. 2016.gada sākumā BVKB sāka būvspeciālistu kompetences novērtēšanu un pastāvīgās prakses uzraudzību būvekspertīzes specialitātē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas