Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Brocēnu pašvaldības vadītāja: VK ziņojums apstiprina aizdomas par ielaistām problēmām

Valsts kontroles (VK) ceturtdien publicētajā ziņojumā par pašvaldību finansēm izceltās Brocēnu pašvaldības vadītāja Solvita Dūklava (Latvijas Zaļā Partija) atzīst, ka "VK ziņojums apstiprina manis jau agrāk paustās aizdomas par būtiskām, ielaistām problēmām Brocēnu pašvaldības organizācijas iekšējā kultūrā".

Duklava portālam Diena.lv norāda, ka šīs "ielaistās problēmas" viņa ir saņēmusi "mantojumā no mana daudzus gadus amatā esošā priekšgājēja." Pirms 2013. gada Brocēnu priekšsēdētājs bija Arvīds Mēters (LSDSP).

"Domes priekšsēdētājas amatā esmu ievēlēta no 2013.gada 20.jūnija un uzsākot amata pienākumu pildīšanu, man sākotnēji nebija pamata secināt, ka novada pašvaldības grāmatvedības uzskaite netiek veikta atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Gada finanšu pārskatiem (no 2007.gada līdz 2013.gadam) bija pievienoti zvērināta revidenta pozitīvie atzinumi  (“atzinumi bez iebildumiem”)," norāda pašvaldības vadītāja, atsaucoties arī uz VK secināto, ka "revidenta atzinumi ir bijuši maldinoši un neatbilstoši reālajai situācijai grāmatvedības kārtošanas jomā, ilgstošu laiku bija notikusi grāmatvedības datu sagrozīšana, veiktas krāpnieciskas darbības, lai slēptu patiesos darījuma partnerus un summas".

Viņa norāda, ka par krāpnieciskām darbībām atbildīgajām grāmatvedēm - galvenai grāmatvedei un "vēl vienai ilggadīgai" grāmatvedei uzteikti darba līgumi. Tiekot arī apzināti pašvaldībai nodarītie zaudējumi.

"Taču būtiskākais ir tas, ka VK atklātais liecina par nepieņemamas attieksmes sistēmu, par slimību, kas ir izplatījusies tālu un dziļi, jo nav laikus atklāta un ārstēta. Tādā nelielā pašvaldībā, par kādu uzskatāms mūsu Brocēnu novads, tas ir īpaši sāpīgi, tomēr esmu pārliecināta, ka mums izdosies atgūt sabiedrības uzticību," Dienai.lv norādīja Dūklava.

Pēc pašvaldības vadītājas vārdiem, novada domes vadības jau ir sagatavojusi rīcības plānu - "Mēs jau sniedzam, un turpināsim sniegt visu iespējamo atbalstu izmeklēšanas iestādēm (pēc domes vadības lūguma aprīlī uzsākts kriminālprocess par atklātajiem faktiem), lai pēc iespējas ātrāk precizētu notikušā apmērus un veicinātu visu nelikumībās par vainīgiem atzīto novada domes darbinieku saukšanu pie atbildības. Pašvaldība izmantos visas likumīgi paredzētās tiesības un iespējas, lai atgūtu prettiesiski iztērēto publisko mantu un līdzekļus.

Tāpat plānots aktīvi skaidrot notikušo novada iedzīvotājiem, kā arī grasās nodrošinās neatkarīgu, regulāru pašvaldības līdzekļu izlietojuma uzraudzību

Jānorāda, ka Brocēnu novada dome jau iepriekš nonākusi mediju uzmanībā - LTV raidījums de facto jūnijā vēstīja, ka vismaz 39 Brocēnu novada domes darbinieki ilgstoši, iespējams, piesavinājušies pašvaldības naudu vairāk nekā 100 000 eiro apmērāde facto rīcībā esošā informācija liecināja, ka vismaz 39 darbiniekiem nepilnu sešu gadu laikā pārskaitīti kopumā vairāk nekā 100 000 eiro, bet gandrīz puse no šīs summas - vismaz 48 000 eiro - pašvaldības galvenajai grāmatvedei Guntai Biljardei.

Bijušais Brocēnu novada mērs, domes deputāts Arvīds Mēters (LSDSP) toreiz  norādīja, ka "principā, es zināju par vienu personu, kurai atļāvu izsniegt, jo tur bija ļoti traģiska situācija, kad viņai to naudiņu steidzīgi vajadzēja". Uz raidījuma jautājumu, vai zināja, ka šādi naudu aizdot nedrīkst, Mēters atbild: "Zināju, bet nu tas bija tāds viens gadījums."

Uz virknes dokumentu ir gan bijušā mēra Mētera, gan pašreizējās domes priekšsēdētājas Solvitas Dūklavas (LZP) paraksti. Arī pati Dūklava šādi saņēmusi pašvaldības naudu. Papildus algai Dūklavai pērn aprīlī izmaksāti 500 eiro, bet jūlijā vēl 400 eiro.

Toreiz atbildot uz LTV sižetu Brocēnu novada dome publicēja atbildi, norādot, ka sižets ir tendenciozs un bieži izmantots vārds "iespējams", bet nav skaidrots, ka šī brīža vadība ir reaģējusi un aktīvi strādā pie faktu noskaidrošanas. "Domājot par Brocēnu novada iedzīvotajiem un darbiniekiem, kuri ikdienā dara daudz, lai Brocēnu novads attīstītos, un cītīgi pilda savus amata pienākumus, vēlamies reaģēt uz informāciju, kura tik skaļi izskanējusi plašsaziņas līdzekļos. Lai arī sižetā par to, ka Brocēnu domes darbinieki zaguši naudu, iestarpināts vārds "iespējams", tomēr viss sižets veidots provokatīvi un balstīts uz pieņēmumiem, nevis pārbaudītiem faktiem. Diezgan veiksmīgi nevienā sižetā un rakstā netiek minēti fakti, ka tieši šī brīža priekšsēdētājas vadības komanda ir reaģējusi uz nepilnībām grāmatvedības darbā un sākusi pašvaldības darbības sistēmas sakārtošanas procesus," toreiz tika teikts Brocēnu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālistes Ilzes Barones sagatavotajā paziņojumā.  

Valsts kontrole ceturtdien publiskotajā ziņojumā īpaši izcēla Brocēnus, norādot, ka, piemēram, Brocēnu pašvaldības grāmatvedības dati par piecu norēķinu kontu apgrozījumu nesakrita ar banku izdrukās konstatēto apgrozījumu par 1,9 miljoniem eiro, bet starpības iemeslus pašvaldības vadība nav spējusi arī izskaidrot.

Pašvaldības grāmatvedībā nebija atrodami attaisnojuma dokumenti un pašvaldības vadība nevarēja uzrādīt līgumus vai pieņemšanas - nodošanas aktus, kas attaisnotu dažādām fiziskām personām veiktos naudas līdzekļu pārskaitījumus 372 644 eiro apmērā, kuri saskaņā ar bankas dokumentiem veikti par pakalpojumiem.

Par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem VK jau ir informējusi Ģenerālprokuratūru, KNAB, Finanšu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Valsts ieņēmumu dienestu. Savukārt Zvērinātu revidentu asociācijai tiks sagatavota un nosūtīta informācija par zvērināta revidenta darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas