Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Bloomberg: Latvija pievienosies trīs eirozonas valstīm, kas atbilst Māstrihtas kritērijiem

Pēc eiro ieviešanas 2014.gadā Latvija kļūs par vienu no tikai četrām eirozonas valstīm, kas ievēro vienotās valūtas blokam noteiktos valsts finanšu rādītājus, norāda biznesa ziņu dienests Bloomberg.

Latvija pagājušā gadā sasniedza budžeta deficītu 1,2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) un valsts parādu 40,7% apmērā no IKP, iekļaujoties Eiropas Savienības (ES) noteiktajos kritērijos.

No pašreizējām 17 eirozonas valstīm tikai Somija, Igaunija un Luksemburga atbilst Māstrihtas kritērijiem ar budžeta deficītu līdz 3% no IKP un valsts parādu līdz 60% no IKP.

"Latvija ir paraugvalsts, ātri risinot divas problēmas, kas nomoka visas krīzes skartās valstis - konkurētspējas samazināšanos, ko parāda milzīgais tekošā konta deficīts, un finanšu burbuli," norāda Starptautiskās politiskās ekonomikas Eiropas centra direktors Frederiks Eriksons.

"Tā tagad ir daudz labākā stāvoklī nekā krīzes skartās ekonomikas, kuru ekonomiskais sākumstāvoklis bija mazāk satraucošs, bet tās neveica reformas, lai veicinātu konkurētspēju."

Kā jau ziņots, Latvija jau kopš 2012.gada septembra izpilda visus ekonomiskos Māstrihtas kritērijus, tāpēc valdība šā gada marta sākumā nolēma vērsties Eiropas Komisijā un Eiropas Centrālajā bankā ar lūgumu izvērtēt mūsu valsts atbilstību uzņemšanai eirozonā.

Institūciju sagatavotie konverģences ziņojumi tiek gaidīti jūnijā, bet 9.jūlijā ES Padomē tiks pieņemts gala lēmums par mūsu valsts dalību eirozonā.

Latvija eirozonā gatavojas iestāties 2014.gada 1.janvārī.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas