Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bijušais AT tiesnesis valsts noslēpumu izpaudis, lai atturētu personu no iespējamās iesaistīšanās noziegumā

Bijušais Augstākās tiesas (AT) tiesnesis Ervīns Kušķis, kurš nesen notiesāts par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, to atklājis, lai atturētu kādu personu no iespējamās iesaistīšanās noziegumā.

Par sodu un atbildību mīkstinošiem atzīstami vismaz četri apstākļi, tajā skaitā vainas atzīšana un nožēlošana. Piemērojot sodu, tika ņemts vērā, ka valsts noslēpuma izpaušana nebija saistīta ar vēlmi brīdināt iespējamos noziedzīgā nodarījuma izpildītājus, bet gan atturēt kādu personu no iespējamās iesaistīšanās tajā.

"Kā sodu mīkstinošs faktors ir atzīstamas notiesāšanas juridiskās sekas, proti, tas ir šķērslis turpmāk ieņemt jebkuru ar tiesu varu saistītas amatpersonas statusu. Kriminālsoda piemērošanas blakus efekts attiecībā uz vainīgās personas profesionālo jomu ir skaidri norādāms kā sodu ietekmējošs faktors katrā ziņā tad, ja ar notiesāšanu tā zaudē profesionālo vai saimniecisko pamatu. Šis ar kriminālsodu saistītais blakus efekts var padarīt sankciju par jūtamāku, tāpēc var būt iemesls tās mīkstināšanai", skaidrojot iemeslus, kādēļ Kušķim piemērots piespiedu darbs, norādīja Eiduka.

Šis soda noteikšanas faktors konkrētajā situācijā iegūst ļoti nozīmīgu lomu, piebilda Eiduka.

Jau ziņots, ka bijušais tiesnesis, vienojoties ar prokuratūru, saņēmis vien 50 stundu piespiedu darbu, kuru jau atstrādājis.

Būdams atbildīgs par atļauju došanu telefonsarunu noklausīšanai, kā arī kratīšanas veikšanai, viņš bija brīdinājis cilvēkus, kuru sarunas interesēja policiju, vēsta raidījums.

Par šo pārkāpumu bargākais sods ir brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Kušķis bija viens no trim likvidētās AT Krimināllietu tiesu palātas tiesnešiem, kas netika pārcelti darbā uz AT Krimināllietu departamentu.

25.februārī Kušķis lūdza viņu atbrīvot no AT tiesneša amata pēc paša vēlēšanās. Saeima to arī 12.martā izdarīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas