Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Bērniem ar pārtikas alerģiju jāpaļaujas uz ziedojumiem

Ikviens priecājas par to, ka sabiedrība ir atsaucīga un ir gatava ziedot savus līdzekļus, ja valsts par kaut ko parūpēties nevar vai nevēlas. Īpaši tas attiecas uz bērnu veselību. Izskan ne viens vien lūgums ziedot naudu bērnu speciāliem pārtikas maisījumiem, kas nepieciešami smagu pārtikas alerģiju un citos gadījumos, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Ārsti uzskata, ka visiem šiem maisījumiem jābūt valsts kompensētiem, lai daļa bērnu nepaliktu "aiz strīpas". Valsts programmu gan paplašināt tagad nav plānots.

Šobrīd no Bērnu slimnīcas fonda palīdzību speciālās pārtikas atbalstam saņem 14 bērni vecumā no sešiem mēnešiem līdz pat 2,5 gadu vecumam. Katram no šiem bērniem speciālo pārtiku ir nozīmējis ārstējošais ārsts, balstoties uz medicīniskām indikācijām, kas nozīmē, ka bērna attīstība un dzīve konkrētajā laika periodā nav iespējama bez šīs pārtikas, Dienai stāsta Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa.

Katrs šāds pārtikas iepakojums maksā gandrīz 50 eiro. Ja lielākiem bērniem mēnesī nepieciešami četri, pieci iepakojumi, tad mazākajiem pat 12, un summa izveidojas nopietna - ap 600 eiro mēnesī. Slimnīcā neslēpj - ļoti daudziem vecākiem pašiem nav iespējas nodrošināt bērnam šo pārtiku, tāpēc vienīgā iespēja ir lūgt ziedotāju palīdzību.

Bērnu slimnīcas fonds šim mērķim šogad jau ir iztērējis 22 066,75 eiro, un gads pat vēl nav pusē. Dambiņa uzskata, ka veselības sistēmas ietvaros būtu svarīgi rast risinājumu ilgtermiņā, jo šiem bērniem īpašā pārtika pēc būtības ir pielīdzināma medikamentiem, tādēļ tās nodrošināšanu vajadzētu uzņemties valstij. "Ziedojumi nav paredzami vai garantēti, tāpēc bērna veselībai tik nozīmīgam atbalstam būtu jānāk no valsts," saka fonda vadītāja.

Šobrīd speciāli pārtikas maisījumi tiek apmaksāti vien daļai, atkarībā no diagnozes. To Dienai apstiprina arī NVD pārstāve Māra Āboliņa. Valsts finansējums ārstnieciskās pārtikas nodrošināšanai tiek piešķirts BKUS paliatīvā aprūpes kabineta uzskaitē esošajiem bērniem un BKUS cistiskās fibrozes kabineta pacientiem.

Visu žurnālistes Annas Strapcānes rakstu Ģimenēm jāpaļaujas uz ziedojumiem lasiet piektdienas, 29.aprīļa, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas