Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Arī jaunos kases aparātus mierīgi varēs aptīt ap pirkstu

Par ātru, dārgu un pārāk bezjēdzīgi - aptuveni tā uzņēmēji uztver Ministru kabineta (MK) noteikumus, kas stāsies spēkā jau no nākamā gada un paredz ieviest augstākas raudzes kases aparātus, lai izvairītos no krāpšanās un ēnu ekonomikas kopumā, piektdien vēsta laikraksts Diena.Kaut gan MK noteikumi stāsies spēkā no nākamā gada, uzņēmumi tam vēl ne tuvu nav gatavi.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aprēķinājusi, ka ir nepieciešami vairāki desmiti miljonu eiro, lai tos īstenotu, un apmēram tikpat liela summa būtu vajadzīga, lai pielāgotu grāmatvedību un veiktu pārējos nepieciešamos priekšdarbus. Uzņēmumiem šādas liekas naudas nav, tāpēc iesaistītās nevalstiskās organizācijas jau sāk lūkoties valsts budžeta virzienā.Finanšu ministrijā gan Dienai pagaidām nebija gatavi atbildēt, vai ko tādu vismaz daļēji būs iespējams finansēt no valsts līdzekļiem. Tomēr ne tikai finansiālais aspekts mulsina tirgotājus. Valdības iecere ar jauniem kases aparātiem cīnīties pret ēnu ekonomiku varētu piedzīvot fiasko. LTRK uzskata, ka "neadekvāti dārgais" risinājums negarantēs informācijas iegūšanu par reāli notikušajiem darījumiem. Kaut gan šogad jau tika pārcelts termiņš, sākot no kura jaunās prasības būtu jāievieš, tirgotāji ar to nav mierā un norāda, ka ir nepieciešams vismaz trīs gadu pārejas periods no brīža, kad kases aparātus un sistēmas būs iespējams iegādāties Latvijā."Tie, kuri to nedarīja, to nedarīs arī pēc reformas, un tie, kuri krāpās līdz šim, visdrīzāk centīsies to darīt arī turpmāk - noteikumi paši par sevi šo vēlmi nemazinās," teic LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, komentējot iejaukšanos kases aparātu lietās.Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) norāda, ka tirgotāji vēlas sakārtot nozari, bet jauno kases aparātu ieviešanas prasība to neveicinās. LTA prezidents Henriks Danusēvičs jau jūnijā aģentūrai LETA norādīja, ka "nav jāšauj pa visiem putniem, ja tikai pāris ir slimi". Asociācijas vadītājs sacīja, ka tirgotāji zinot, kurš kases aparātu un programmu izplatīšanas uzņēmums ir iesaistīts lielākajā daļā krāpšanas gadījumu. Viņš piedāvāja vienkāršu risinājumu - aizliegt to programmu, kas tiek izmantota krāpšanā.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 31.jūlija, numurā!

Top komentāri

VVZ
V
Nesen biju Vācijā. Izsalkuma dzīts, iegāju vienā ēstuvē, kur atradu lielu bļodu ar Cēzara salātiem un izdzēru alu. Ieskrietuve bija neliela, ar sešām sēdvietām. Un nekāda kases aparāta tur nebija! Vācijā cilvēki neiespringst, bet bauda dzīvi, bet Latvias VID mauc nagus katram un ikvienam, ar milzīgu darbinieku skaitu un milzu resursiem skraida pakaļ dažiem centiem un nemitīgi pisina cilvēkus. Ložņā pa ss sludinājumiem un ķer tos, kuri savas zeķubikses pārdevuši vairāk kā divas reizes gadā. Kāda atdeve ir no šīs pisināšanas? 1% no darbaspējīgajiem strādā VID. WTF?
!
!
VID izlems, ka pēc 2 gadiem var ieviest vēl "augstākas raudzes" kases aparātus. Komersanti un slaucamās aitas taču visu apmaksās, kā apmaksā arī VID ēkas zemes nomu.
Dr.xy
D
Ari devindesmitajos gados piespieda mainit kases aparatus ,lai gan manipulacijas ar kases aparatiem nebija,vai ari neviens par to nezinaja.Tatad kadam loti gribejas nopelnit dazus miljonus.Visiem bija jaiegadajas tikai vienas markas kases aparatus,kurus Latvija izplatija tikai viena Latvijas firma.Cena bija daudz augstaka neka neka kases aparata cena valsti,kur sos apratus razoja. Kurs soreiz grib nopelnit dazus miljonus ? Vai ieprieks piekertie par masveida bledibam ar kases aparatiem,kuru rezultata Valsts zaudeja miljonus,tika soditi ? Vai Valsts kontroles intitucijam nav saprotams ,ka neuzradot kases aprata pardoto preci,nozime ka tiek tirgota "kreisa" prece ? Ja,Valsts institucijas ir tik stulbas ,ka nespej atrast manipuletos kases aparatus,tad lai parbauda noliktavas vai nav kreisa prece.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas