Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ar likumu aizliegs mazumtirgotājiem veikt negodīgu darbību pret piegādātājiem

Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumprojekts attieksies uz mazumtirgotājiem, nosakot negodīgu darbību aizliegumu, norēķinu termiņus par piegādātajām precēm, atbildību par izdarītajiem pārkāpumiem, kā arī Konkurences padomes lomu likumā noteikto prasību uzraudzības pasākumu īstenošanā.

Kā informē Ekonomikas ministrijā (EM), turpinot darbu pie Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumprojekta, šodien ministrijā pulcējās tirdzniecības, pārtikas un lauksaimniecības nozaru, kā arī valsts institūciju pārstāvji, lai diskutētu par komersantu un citu likumprojekta saskaņošanā iesaistīto institūciju paustajiem priekšlikumiem likumprojekta pilnveidošanai un rastu visām iesaistītajām pusēm pieņemamu risinājumu.

EM sadarbībā ar Zemkopības ministriju izstrādāja Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumprojektu nolūkā līdzsvarot piegādātāju un mazumtirgotāju intereses, sekmējot attiecību veidošanos starp lielajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem un piegādātājiem uz godīgu, nediskriminējošu, prognozējamu attiecību pamata, respektējot pušu ekonomiskās intereses un panākot lielāku pušu līdztiesību savstarpējo sadarbības līgumu slēgšanas procesā.

Sanāksmes laikā notika viedokļu apmaiņa par tādiem jautājumiem kā likumprojektā ietvertie kritēriji mazumtirgotāja ar būtisku ietekmi definēšanai, likumprojekta tvērums, prasības akcijas atlaides piemērošanai, sekundārā iepakojuma zudumu noteikšanas aktualitāte, norēķinu termiņi, atbildība par aizliegto darbību pārkāpumiem u.c. sanāksmes laikā aktualizētajiem jautājumiem. EM iestājas par visu tautsaimniecības nozaru ilgtspējīgu attīstību, tai skaitā Latvijas ražotāju (piegādātāju) tiesībām uz nediskriminējošu un godīgu sadarbību ar mazumtirgotājiem, respektējot abu pušu ekonomiskās intereses.

Likumprojektā noteikts, ka mazumtirgotājam ir aizliegts veikt darbības, kas ir pretrunā ar godīgu saimnieciskās darbības praksi un ar kurām mazumtirgotāja darbības risks tiek uzlikts piegādātājiem, piegādātājiem tiek noteikti papildu pienākumi vai ierobežotas piegādātāju iespējas brīvi darboties tirgū. Tāpat likumprojektā definētas konkrētas prasības, kuras mazumtirgotājs nav tiesīgs izvirzīt un piemērot.

Ministrija uzskata, ka patlaban spēkā esošais tiesiskais regulējums kopumā nodrošina vispārējās prasības tirdzniecības organizēšanai, kā arī aizsargā un veicina godīgas un vienlīdzīgas konkurences veidošanos starp tirgus dalībniekiem. Vienlaikus ir konstatēts, ka attiecībās starp mazumtirdzniecības procesā iesaistītajām pusēm - mazumtirgotājiem ar būtisku ietekmi (iepirkuma varu) un piegādātājiem ik pa laikam (jo īpaši pārtikas nozarē) ir vērojami saasinājumi, proti, attiecīgi mazumtirgotāji ar būtisku ietekmi īsteno darbības, kas ir pretrunā ar godīgu saimnieciskās darbības praksi un ar kurām mazumtirgotāja darbības risks ir uzlikts piegādātājiem, uzspiežot piegādātājam netaisnīgus un ekonomiski neizdevīgus (nepamatotus) piegādes līguma nosacījumus, piemēram, nosaka "ieejas maksas" un "plauktu maksas" par preču izvietošanu tirdzniecības vietā utt.

Saskaņošanas sanāksmē tika aicināti un kopumā 29 cilvēku skaitā piedalījās pārstāvji no biedrības "Zemnieku saeima", Latvijas Tirgotāju asociācijas, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Konkurences padomes, kā arī Finanšu ministrijas, Zemkopības ministrijas un Valsts kancelejas.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumprojektu izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē iesniedza 2012.gada augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas