Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

ĀM: Pagaidām nav zināms Baltkrievijā aizturētā Latvijas pilsoņa tiesas sēdes datums

Pagaidām nav zināms datums, kad tiesās Baltkrievijā aizturēto Latvijas pilsoni, aģentūrai LETA norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Viņa uzsvēra, ka ĀM ir saņēmusi Baltkrievijas iestāžu apstiprinājumu par Latvijas pilsoņa aizturēšanu, savukārt ĀM Konsulārais departaments ir saziņā ar viņa tuviniekiem.

Eglīte akcentēja, ka ārvalstīs aizturētās personas tiek tiesātas valstī, kur izdarīts noziedzīgais nodarījums. Tiesas datums pagaidām nav zināms.

"Iespēja pārņemt personu no ārvalsts soda izciešanai Latvijā var tikai pēc notiesājošā sprieduma, kas nav pārsūdzams. Pārņemšanai ir jāpiekrīt notiesātajai personai, valstij, kurā persona tiesāta, kā arī pilsonības valstij," skaidroja ĀM preses sekretāre.

Ņemot vērā Baltkrievijas teritorijas iesaisti pilna mēroga Krievijas karadarbībā pret Ukrainu, Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku pastiprināto aktivitāti Baltkrievijas teritorijā, ievērojamiem drošības riskiem un patlaban neprognozējamu drošības situācijas attīstību tuvākajā nākotnē, ĀM stingri aicina neceļot uz Baltkrieviju un Baltkrievijā esošos Latvijas valstspiederīgos pamest valsti.

ĀM vērš uzmanību, ka Latvijas un citi NATO valstu izlūkdienesti publiski ir brīdinājuši par Baltkrievijas specdienestu izvērstajām izlūkošanas un kaimiņvalstu pilsoņu vervēšanas aktivitātēm, radot risku, ka šādas aktivitātes tiks vērstas arī pret Latvijas valstspiederīgajiem.

Šādi ceļotāji var tikt pakļauti Baltkrievijas specdienestu provokācijām un nepatiesi apsūdzēti Baltkrievijas likumu pārkāpumos un tā rezultātā arestēti. Tiesiskuma trūkuma dēļ Baltkrievijā Latvijas iespējas sniegt šādām personām palīdzību būs ļoti ierobežotas.

LETA jau rakstīja, ka Baltkrievijā ir aizturēts Latvijas pilsonis, iespējams, Emīls Asaris, kurš ar automašīnu bija devies uz Baltkrieviju.

ĀM iepriekš uzsvēra, ka tiesiskuma trūkuma dēļ Baltkrievijā un Krievijā Latvijas iespējas sniegt palīdzību saviem valstspiederīgajiem šajās valstīs ir ļoti ierobežotas, informācijas aprite notiek ļoti lēni. Latvijas sadarbība ar Baltkrieviju tieslietās ir samazināta līdz minimumam.

Kā atzīmēja Eglīte, lai arī Latvija vairākkārt ir aicinājusi savus iedzīvotājus nedoties braucienos uz Baltkrieviju, jo tas ir riskanti, Latvijas valstspiederīgie turpina ieceļot šajā valstī.

Ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka 2022.gadā Baltkrievijā aizturēti 13 Latvijas valstspiederīgie, 2023.gadā - 15, bet šogad - jau 11.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas