Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aizokeāna krīzi jutīs arī Latvijā

Lai gan var šķist, ka pāri okeānam notiekošais ir ļoti tālu un mūs neskars, sakrītot noteiktiem apstākļiem, arī Latviju ASV budžeta krīze ietekmēs un neļaus palikt vērotājos no malas, norāda eksperti. To, ka ārējās krīzes iezīmes Vašingtonā jau labi redzamas, atzīst patlaban ASV esošā Latvijas delegācija.

«Te situācija nav tāda kā parasti Vašingtonā. Var just, te kaut kas nav normāli. Sevišķi pilsētā - satiksme ir mazāka, tūristu ir mazāk, visi lielie tūrisma objekti ir slēgti,» Dienai telefonsarunā no Vašingtonas stāsta Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš (Vienotība), kurš kopā ar Latvijas parlamenta delegāciju šajās dienās viesojas ASV. Amerikāņi esot apmulsuši un neapmierināti. Delegācija tikusies ar kādu senatoru, kura birojā strādājis tikai viens darbinieks. «Viņš mums teica, ka var ar mums tikties, jo citu lietu, ko darīt, šeit nav, bet nav arī darbinieku.»

O. Kalniņš atzīst, ka Vašingtona krīzes dēļ ir satraukusies par savu tēlu un uzticamību citviet pasaulē. Viņaprāt, iekšējā krīze ASV neliks aizgriezt prom savu vaigu no Eiropas, jo Savienotās Valstis ir gana ietekmīgas un spēj vienlaikus koncentrēties arī uz globāliem jautājumiem. Tajā skaitā tas neietekmēšot sarunas ar Eiropas Savienību par brīvo tirdzniecību. Tās, lai gan uz laiku pārtrauktas, tāpat būtu prasījušas vismaz gadu, pusotru. Tomēr situācija negatīvi atsaukusies uz Baraka Obamas ārpolitiku, jo iekšējo problēmu dēļ līderim jau tagad nācies atcelt dalību Āzijas†un Klusā okeāna reģiona ekonomiskās sadarbības organizācijas samitā. «Jo ilgāk tas turpināsies, jo sliktāk tas būs,» saka Kalniņš.

Daudz tiešāka ir politoloģe Žaneta Ozoliņa: «Ja krīze ieilgs un politiskie faktori kombinēsies ar ekonomiskajiem, tad Latvija nevarēs būt malā stāvoša valsts, kura iedomāsies, ka uz viņu lielās, globālās tendences neattieksies.» Viņa saka, ka notiekošais nenāk par labu ne ASV, ne Eiropai, un apturētās brīvās tirdzniecības sarunas tomēr uzskatāmas par pirmo negatīvo rezultātu. «Uz šo līgumu liktas ļoti lielas cerības. Abas puses sākotnēji paudušas, ka vēlēsies panākt vienošanos pēc iespējas ātrākā laikā, taču, ja ir bremzēta ASV valdības darbība, ātrus rezultātus panākt būs grūti.» Mazinās arī ASV politiskā uzticamība, jo ir daudzi aktuāli starptautiskās drošības jautājumi, kuros vajadzīga pilnvērtīga ASV iesaistīšanās, nevis darbs ugunsdzēšanas režīmā.

Arī Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks Dienai uzsver, ka Latvija nevar atļauties ASV budžeta krīzi vērot no malas. Pieaugot bažām pasaulē, arī Latvija kā atvērta ekonomika ātri vien sajutīs aktivitātes kritumu. Vienlaikus ekonomists ir pārliecināts, ka nesenā plašā ekonomikas un finanšu krīze visiem ir spilgtā atmiņā un neko līdzīgu neviens nevēlas piedzīvot. Tādēļ politiķi, lai arī savā starpā rīvējas un stīvējas, nonākot kraujas malā, kompromisu, visticamāk, atradīs. «Ir jāsaprot, ja mēs gribam augt, mums ir jābūt spēcīgiem. Nav viļņa, kas nesīs mūs līdzi, ir jāairē pašiem,» vēl piebilst M. Kazāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas