Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Zemnieku saeima: Ap 15% Latvijas lauksaimniecības zemes pieder ārvalstniekiem

Apmēram 15% līdz 16% Latvijas lauksaimniecībā izmantojamās zemes pieder ārvalstniekiem, šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā sacīja biedrības Zemnieku saeima eksperts Mārtiņš Trons.

Saeimas komisija šodien skatīja kolektīvo iniciatīvu par Latvijas lauksaimniecības un meža zemes saglabāšanu tikai Latvijas pilsoņu īpašumā.

Trons norādīja, ka pašlaik noteiktie kritēriji attiecībā uz tiesībām iegādāties zemi ir pārāk maigi un tie būtu jāstiprina. Viņš atsaucās uz Francijas piemēru, kur pašvaldību komisijas vērtē zemes iegādes darījumus un ārvalstniekiem iegādāties zemi ir sarežģīti vai pat neiespējami.

Zemkopības ministrija un Ekonomikas ministrijas pārstāvji šodien norādīja, ka neatbalsta ierosinājumu par zemes pārdošanas aizliegumu ārzemniekiem, jo Latvijai ir jāievēro starptautiskās saistības, kuras tā piekritusi pildīt.

Deputāts Gunārs Kūtris (NSL) izteica priekšlikumu, ka pašvaldībām varētu noteikt pirmpirkuma tiesības uz lauksaimniecības zemi, lai tā to varētu nopirkt par tādu pašu cenu, par kādu tā tiktu pārdota ārvalstniekiem.

Savukārt parlamentārietis Jānis Vucāns (ZZS) norādīja, ka nepieciešams atrisināt problēmu, ka Latvijā nav attīstīts iekšējais lauksaimniecības zemes tirgus zemās pirktspējas dēļ.

Kā ziņots, portālā manabalss.lv iepriekš savākti vairāk nekā 10 000 parakstu Saeimas deputāta Armanda Krauzes (ZZS) iniciatīvai par Latvijas zemes saglabāšanu tikai Latvijas pilsoņu īpašumā.

Iniciatīvas pieteikumā Krauze uzsvēra, ka vēlas saglabāt Latvijas lauksaimniecības un meža zemi Latvijas pilsoņu īpašumā un "izbeigt tās iztirgošanu ārzemniekiem un starptautiskajiem investīciju fondiem". Līdz ar to viņš aicinājis Saeimas deputātus izsludināt tautas nobalsošanu, lai noteiktu, ka Latvijā lauksaimniecības un meža zeme var piederēt tikai Latvijas pilsoņiem vai komersantiem, kas pilnībā pieder Latvijas pilsoņiem.

Tikmēr Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš skaidroja, ka šī iniciatīva ir iesniegta 2013.gadā, bet Latvija nav ieinteresēta nonākt pie diskusijas par līguma maiņu ar ES, tāpēc jāmeklē citi veidi, kā varētu atbalstīt Latvijas zemniekus un zemes īpašniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas