Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Saskaņa priekšlikumos budžetam rosina piešķirt papildu līdzekļus veselības aprūpei un izglītībai

Opozīcijā esošā partijas Saskaņa Saeimas frakcija priekšlikumos nākamā gada budžeta projektam rosina piešķirt papildu līdzekļus veselības aprūpei, izglītībai un dotācijām Rīgas pašvaldībai par nerīdzinieku pārvadāšanu sabiedriskajā transportā. 

Saskaņa priekšlikumos budžeta projektam piedāvā piešķirt 20 miljonus eiro darba samaksas palielinājumam veselības aprūpes darbiniekiem, 25 miljonus eiro - kompensējamo medikamentu un materiālu sistēmas un reto slimību medikamentozās ārstēšanas sistēmas uzlabošanai, bet vēl 8,8 miljonus eiro - pacientu iemaksu un līdzmaksājumu samazinājumam. 

Saskaņa piedāvā pārdalīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi starp pašvaldību un valsts budžetu no 80% pret 20% uz 81% un 19%, tāpat deputāti rosina piešķirt dotāciju Rīgas pašvaldībai par nerīdzinieku pārvadāšanu sabiedriskajā transportā 15 miljonu eiro apmērā. 

Partijas priekšlikumos ir piedāvājums palielināt finansējumu izglītības nozarei, uzsverot, ka gadskārtējā budžeta projektā jāparedz finansējuma palielinājums studijām valsts dibinātās augstskolās vismaz 0,25% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), līdz finansējums sasniedz vismaz 2% no IKP, savukārt finansējuma palielinājumam zinātniskās darbības nodrošināšanai jābūt vismaz 0,15% no IKP, līdz finansējums sasniedz vismaz 1% no IKP. 

Tāpat Saskaņa rosina nākamgad piešķirt 6,23 miljonus eiro finansējuma palielinājumam izglītības un zinātnes nozarei, bet vēl 12 miljonus eiro - jauna pedagogu atalgojuma modeļa ieviešanai no 2015.gada1.septembra. Pēc frakcijas deputātu domām, 10,5 miljoni jāparedz, lai piemērotu vienādu koeficientu valsts finansētām augstākās izglītības iestādēm, lai 95% apmērā finansētu minimālās budžeta studiju vietas izmaksas, bet vēl papildu 82 223 eiro nepieciešami Augstākās izglītības padomei. 

Deputāts Valērijs Agešins (Saskaņa) piedāvā piešķirt 18 999 eiro Karostas parka bērnu rotaļu laukuma ierīkošanai, bet 8200 eiro - mūzikas aparatūras iegādei Liepājas 3.pamatskolai. Parlamentārietis Vladimirs Nikonovs (Saskaņa) piedāvā paredzēt 117 930 eiro Daugavpils Jaunbūves Pirmās vecticībnieku draudzes baznīcas remontam, bet deputāts Ivans Klementjevs (Saskaņa) piedāvā piešķirt 25 000 eiro Mežāres pamatskolas sporta zāles trenažieru iegādei un zāles inventāra papildināšanai, 20 000 eiro - slavas zāles ekspozīcijas sagatavošanai un uzturēšanai par godu Latvijas 100.gadadienai, 300 000 eiro - Latvijas Sporta federācijas padomei, lai veidotu un izgatavotu vienādas sporta formas Latvijas sportistiem, piedaloties starptautiskajās sacensībās, un vēl 85 000 eiro - Murjāņu sporta ģimnāzijas Jūrmalas filiālei sporta trenažieru iegādei. 

Parlamentāriete Regīna Ločmele-Luņova (Saskaņa) piedāvā paredzēt 4,7 miljonus eiro, lai izpildītu programmu par dzīvojamo māju atbrīvošanas pabalstu izmaksu saskaņā ar likumu par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā. Savukārt deputāts Andrejs Klementjevs (Saskaņa) rosina piešķirt 58 500 eiro miega laboratorijas izveidei Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Gaiļezera novietnē, bet vēl 47 000 eiro - rehabilitācijas centram Vaivari Tehnisko palīglīdzekļu centra pakalpojumu nodrošināšanai. 

Kā ziņots, nākamā gada valsts budžeta projektam un saistītajiem likumprojektiem iesniegts ap 460 priekšlikumiem, šodien žurnālistus informēja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (Vienotība).

Kā skaidroja komisijas vadītājs, priekšlikumu skaits pašlaik var nebūt absolūti precīzs, jo priekšlikumi vēl tiek apkopoti. Ar budžetu saistītajiem likumprojektiem iesniegts ap 134 ierosinājumiem, vidēja termiņa budžeta ietvaram - 161 priekšlikums, bet pašam budžeta projektam - 165 ierosinājumi. 

Deputāts uzskata, ka Saeima varētu atbalstīt priekšlikumus aptuveni viena miljona eiro apmērā. Vērtējot priekšlikumus, netikšot šķirots, vai to iesniegusi valdošā koalīcija vai opozīcija, bet tiks skatīts, cik būtisks ir ierosinājums, pauda Šadurskis. 

Saeima vakar konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja nākamā gada budžeta projektu un saistītos likumprojektus. Priekšlikumus likumprojektiem varēja iesniegt līdz šodienas plkst.10. Galīgajā lasījumā budžetu plānots pieņemt nākamnedēļ, 17.decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas