Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pasažieru vilciens līgumu ar Rīgas domi par e-talona atvieglojumiem nepagarinās

AS Pasažieru vilciens (PV), nepagarinot līgumu ar Rīgas domi (RD) par braukšanas maksas atvieglojumiem vilcienos Rīgas pilsētā, no finansiālā aspekta tikai iegūs, biznesa portālam Nozare.lv norāda PV valdes priekšsēdētājs Andris Lubāns.

Kā liecinot statistikas datu analīze, 80% no RD piešķirto atlaižu saņēmējiem PV pakalpojumus izmantoja arī pirms līguma slēgšanas ar domi. Tie esot pasažieri, kuri Rīgā jau izmantoja vilcienu un tad sāka validēt e-talonu. Otra kategorija esot pasažieri, kuri no tālākas vietas iebrauc Rīgā un Rīgas teritorijā braucienu apmaksā ar e-talonu, par kuru PV nesaņem samaksu, skaidro Lubāns. Atsevišķās pieturvietās, piemēram, Dārziņos vai Babītē, pasažieru skaits pēkšņi pieaugot desmit, 11 reizes.

Analizējot datus, kļūstot skaidrs, ka cilvēki, kuri brauc no Aizkraukles vai Ogres, pērk biļeti līdz pirmajai pieturvietai Rīgas teritorijā un tad validē e-talonu. "Šie pasažieri ar RD līguma mehānismu tika nozagti. Tiek iedotas Rīgas domes privilēģijas, bet uzņēmums naudu nesaņem ne no pasažiera, ne no RD," skaidro amatpersona.

Tikai 15% pasažieru esot tādi, kas līdz ar līguma slēgšanu ir pienākuši klāt. Lubāns ir pārliecināts, ka pasažieri turpinās izmantot PV pakalpojumus un sadarbības neturpināšana ar RD no finansiālā aspekta būs tikai ieguvums PV.

Viņš gan ir pārliecināts, ka pasažieru pārvadājumu sistēma ir jāintegrē Rīgas sabiedriskajā transportā. Pierīgā PV vilcieni esot kā ātrais tramvajs, tādēļ sadarbība nākotnē esot jāveido. "Laika grafika nav, ja RD izrādīs interesi diskutēt, tad, iespējams, kāda veida sadarbība tiks turpināta," norāda Lubāns.

Viņš ir neizpratnē par RD attieksmi. Pusēm esot bijis jātiekas jau aprīlī un jāvienojas par izmaiņām finansējumā pēc sešu mēnešu statistikas, jo tieši tad bija skaidrs, ka bija pārvadāti vairāk pasažieru, nekā piešķirts finansējums. Jau 27.maijā bijuši Rīgas domes budžeta grozījumi, bet tad 4,8 miljoni eiro, piemēram, tikuši novirzīti "Rīgas satiksmei", uzsver Lubāns, piebilstot, ka par PV nesaņemtajiem ieņēmumiem nav spriests.

Viņš skaidro, ka līgums ar RD beidzies jūnija beigās un esošā vienošanās tika pagarināta uz diviem mēnešiem. "Tad bija "dzelžaina apņemšanās" no Rīgas domes, kas gan nebija nekur uzrakstīta, ka šajā laikā sapratīsimies un atradīsim finansējumu. Tuvojoties augusta beigām, pēc PV iniciatīvas atsākās sarunas, un no domes puses jutām, ka tā vēlas, lai situācija turpinās tāda, kāda tā ir," skaidro amatpersona.

"Viņi ir ieguvēja pozīcijā, un tie, kam kaut ko vajag, ir PV, kam jāskrien un jāpierāda, ka jāsamaksā par to, par ko ir slēgta vienošanās," uzsver Lubāns.

Rīgas domes attieksme esot bijusi - "pavilksim ilgāk, būs labi", bet labi nav. Zaudējumi esot ievērojami, un finanšu situācija ir nepatīkama arī šo zaudējumu dēļ. Piemēram, jūnijā Rīgas domes līdzfinansējums 41 500 eiro pat nesedza vienu trešdaļu, un divas trešdaļas PV piemaksāja klāt, lai varētu uzturēt RD noteikto atvieglojumu.

"Rīgas pašvaldībai pietrūka politiskās gribas līdz galam būt godīgai un īstenot tās apņemšanās, ko viņi bija uzņēmušies pret pasažieriem un valsts uzņēmumu," secina Lubāns, piebilstot, ka PV nevar pildīt vienošanās, kas nes lielus zaudējumus.

Lai turpinātu sarunas, esot jārunā par nesaņemtā līdzfinansējuma - vai nu visa, vai daļēju - atmaksu. "Tas ir sarunu objekts, un ir jābūt pārliecībai, ka, turpinot sadarbību, mums neradīsies zaudējumi," uzsver Lubāns.

Kā ziņots, PV nav pagarinājis līgumu ar Rīgas domi par braukšanas maksas atvieglojumiem vilcienos Rīgas pilsētā, jo pašvaldības piešķirtie līdzekļi nesedz pat pusi no faktiskajām izmaksām, biznesa portālam Nozare.lv norāda gan Satiksmes ministrijā, gan uzņēmumā PV.

Kopējie zaudējumi, kas radušies līguma darbības periodā, esot sasnieguši 560 000 eiro. Savukārt Rīgas dome nav reaģējusi uz PV aicinājumiem zaudējumus segt. Līdz ar to PV nav bijis cita varianta, kā līgumu nepagarināt.

Kā ziņots, PV rīcība par līguma laušanu ar Rīgas domi par e-talonu izmantošanu vilcienos ir destruktīva, uzskata Rīgas domes vadība. Šādu uzņēmuma rīcību Rīgas domes vadība vērtē kā nesaprotamu, kas sagādās neērtības rīdziniekiem, kā arī mazinās paša uzņēmuma ienākumus par pasažieru pārvadājumiem.

Pašvaldība atgādina, ka kopš 2013.gada oktobra katru mēnesi AS Pasažieru vilciens no pašvaldības budžeta saņēma 41 500 eiro.

Jau ziņots, ka no šī gada 13.septembra pasažieri, kuriem noteikti Rīgas domes braukšanas maksas atvieglojumi, vilcienos Rīgas pilsētas robežās e-talonu nevarēs izmantot. Šāds lēmums pieņemts, jo beidzies iepriekšējais līgums ar Rīgas domi, savukārt vienošanās par turpmāku sadarbību uz abpusēji pieņemamiem noteikumiem nav panākta.

Iepriekš parakstītais sadarbības līgums deva iespēju Rīgas pilsētas iedzīvotājiem izmantot vilcienos tās pašas priekšrocības, kādas tiem piešķirtas Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas