Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Vēsturnieks: Katrai valstij ir tiesības uz savas vēstures aizsardzību

Viļņošanos publiskajā telpā saistībā ar 16.martu pagājušajā nedēļā izraisīja Valsts prezidents Andris Bērziņš, atzīstot, ka ir neizpratnē par vēršanos pret leģionāru piemiņas pasākumiem, jo šie cilvēki savulaik gāja cīnīties par Latviju. Latvijas iedzīvotāji, kuri Otrā pasaules kara laikā nonāca fašistiskās Vācijas armijas rindās, nav noziedznieki un viņu priekšā ir jānoliec galva, teica prezidents. Tas kārtējo reizi izraisīja Krievijas Ārlietu ministrijas sašutumu.

Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieks, vēsturnieks Antonijs Zunda intervijā Latvijas Radio pauda, ka prezidents centies dot skaidru, īsu formulējumu par 16.martu. Taču būtiski ir, vai to grib saklausīt un saprast. Skaidrojumus devuši daudzi vēsturnieki, bet pasaulē iesīkstējušos stereotipus ir grūti lauzt, norādīja vēsturnieks. Tomēr pamazām izpratne par totalitāro režīmu atšķirībām veidojas.

"Katram cilvēkam ir sava vēstursikā pieredze un vēsturiskā atmiņa, kā arī izpratne par šiem diezgan sarežģītajiem 20.gadsimta notikumiem, caur kuriem gājusi ir arī Latvija, tajā skaitā par Otro pasaules karu. Valsts prezidents ir viens cilvēks valstī un katram prezidentam ir tiesības uz savu viedokli un saviem akcentiem, un droši vien te arī ir šī atšķirība. 16.martā pie Brīvības pieminekļa dodas cilvēki, it īpaši tie, kuru radinieki gāja bojā Otrā pasaules kara gados un bija iesaistīti šajos traģiskajos notikumos, lai to atcerētos un varbūt lai pārdomātu šo vēsturi, bet ne jau darīt tur ko citu. Ja kāds grib kaut ko dzirdēt, tad viņš to sadzird, saklausa un ieklausās. Ja negrib dzirdēt, tas ir otrs scenārijs un otrs stāsts," teica vēsturnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē