Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Tiesībsargs: Reģistrēto partnerattiecību likumprojekta tālāka virzība nav atbalstāma

LGBT jeb seksuālo minoritāšu un apvienības Mozaīka piedāvātā likumprojekta "Reģistrēto partnerattiecību likums" un to pavadošo likumprojektu tālāka virzība nav atbalstāma. Tā vietā izdarāmi grozījumi vairākos tiesību aktos, kas pietuvinātu ārpuslaulības savienībā dzīvojošas personas laulātu pāru tiesiskajai aizsardzībai, uzskata Tiesībsarga birojs.

Tiesībsargs portālu Diena.lv informēja, ka saskaņā ar vairākiem starptautiskiem tiesību dokumentiem, jēdziens "ģimenes loceklis" attiecināms gan uz laulāto, gan arī uz reģistrētu partneri. Satversmes tiesa norādījusi, ka "ģimenes" jēdziens nav saistāms tikai un vienīgi ar laulības attiecībām, bet arī gadījumos, kad puses dzīvo kopā ārpus laulības.

Tiesībsargs uzsvēra, ka katrai valstij ir tiesības noteikt pašai, kādu personu dzimumu savienību sauks par laulību, un Satversmē nepārprotami skaidri ir noteikts laulības jēdziena saturs – tā ir savienība starp vīrieti un sievieti. Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits, komentējot Satversmē noteikto diskriminācijas aizliegumu, norāda, ka "daudzās valstīs homoseksuālas partnerattiecības ir tiesiski atzītas. Taču tas nenozīmē, ka tās juridiski būtu pilnībā jāpielīdzina tradicionālajai (heteroseksuālajai) laulībai".

Tiesībsargs, partnerattiecību jautājuma sakārtošanai, aicina Saeimu veikt grozījumus vairākās tiesību normās, kas attiecas uz pacientu tiesību aizsardzību, interešu konfliktu novēršanu, procesuālajām tiesību normām, personas sociālajām tiesībām un tiesībām uz informāciju.

Tiesībsargs jautājuma skatīšanai par partnerattiecību tiesisko regulējumu 2011.gadā izveidoja konsultatīvo padomi. Konsultatīvās padomes par partnerattiecību tiesisko regulējumu ekspertu vairākums norādīja, ka nav nepieciešams homoseksuālu partnerattiecību kopdzīves speciāls regulējums. Tā vietā eksperti norādīja uz nepieciešamību sakārtot partnerattiecību regulējumu bērnu aprūpes, mantisko un veselības aprūpes jautājumu kontekstā.

Šobrīd septiņās Eiropas valstīs - Beļģijas Karalistē, Islandes Republikā, Nīderlandes Karalistē, Norvēģijas Karalistē, Portugāles Republikā, Spānijas Karalistē un Zviedrijas Karalistē ir atļautas viendzimuma pāru laulības, savukārt piecpadsmit Eiropas valstīs viendzimuma pāri savas attiecības var reģistrēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē