Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Kazāks: Reformu temps ir sarucis un to ieviešana buksē

Lai gan joprojām turpinās spraigas diskusijas par dažādām strukturālām reformām, piemēram, augstāko izglītību, labklājību un veselības aprūpi, tomēr reformu temps ir sarucis un to ieviešana buksē, šodien žurnālistiem sacīja Swedbank galvenais ekonomists Latvijā Mārtiņš Kazāks.

Pēc viņa teiktā, pērn valdība ir paveikusi dažus svarīgus mājasdarbus, piemēram, ieviests vidēja termiņa budžeta ietvars, kas nosaka izdevumu griestus trīs gadu periodam, sākta darbaspēka nodokļu mazināšana, profesionālai apmācībai paredzētais finansējums koncentrēts ap spēcīgākiem centriem. Tomēr 2013.gada budžetā paredzētās reformas ir visai pieticīgas, un to ietekme, visticamāk, būs neliela. "Reizēm šķiet, ka reformas ir atsevišķu ministru iniciatīva un kopēja Ministru kabineta atbalsta tām nav vai tas ir tikai fragmentārs. Reformām pirms to īstenošanas, protams, ir jābūt labi izstrādātām, tomēr pastāvīga vilcināšanās nozīmē arī jebkādu iespējamo ieguvumu atlikšanu uz nenoteiktu laiku," uzskata Kazāks.

Ekonomists norādīja, ka, ņemot vērā nepieciešamību pēc investīcijām, ļoti svarīga ir kvalitatīvas sabiedriskās infrastruktūras attīstība, tajā skaitā ceļi, elektroenerģijas pieslēgums, e-pakalpojumi utt.

Kazāks atzina, ka akūtas problēmas, kuru risināšanai nepieciešama atbilstoša politiska rīcība, jo ekonomikas izaugsme pati par sevi to nenovērsīs, ir ienākumu un reģionālā nevienlīdzība. Pēc viņa teiktā, Latvijā ir viens no augstākajiem ienākumu nevienlīdzības un nabadzības rādītājiem Eiropas Savienībā, kā arī viens no lielākajiem bezdarba un zema atalgojuma slazdiem.

Kazāks uzsvēra, ka ir nepieciešams uzlabot iedzīvotāju iespējas būt nodarbinātiem, piemēram, veicinot mobilitāti, uzlabojot prasmes, kā arī mainot sociālās drošības tīklu, lai uzlabotu iedzīvotāju motivāciju strādāt. Bez šo jautājumu adekvāta risinājuma iekļaujošu un ilgtspējīgi strauju izaugsmi izveidot nebūs iespējams.

Tāpat ekonomists atzina, ka visas iecerētās reformas nav iespējams paveikt īsā laikā, tāpēc Kazāks iesaka valdībai izveidot darāmo darbu sarakstu un aptuvenu laiku, kad šie darbi tiks īstenoti, lai sabiedrība zinātu, kurā laika posmā konkrētas reformas tiks veiktas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē