Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Hermanis par bēgļu krīzi: Slūžas atvērtas, nav kas tās kontrolētu

Viņš ne tikai sajūsmina visu ar teātri saistīto publiku, bet arī pamanās paust uzskatus par lietām, kas nav saistītas ar teātri, un viņa teiktais tiek plaši pārspriests. Lielākoties atzinīgi. Personīgais viedoklis par tā saukto bēgļu krīzi, jo īpaši Vācijā notiekošo, šo cilvēku nostādījis publikai un, šķiet, viņam pašam negaidītā "lomā". Ar režisoru Alvi Hermani sarunājās Māris Zanders.

Fragments no intervijas:

Tātad mums pēc notikumiem vairākās Vācijas pilsētās ir šāda situācijas interpretācija: politiskā elite, mediji īsteno zināmu pašcenzūru attiecībā uz imigrantiem. Kādi, tavuprāt, ir šīs pašcenzūras iemesli? Jo mēs it kā dzīvojam laikmetā, kad Rietumos runāt var visu, kas ienāk prātā, radošajās industrijās var atļauties visu, kas ienāk prātā, bet, redz, parādās tēmas, pret kurām ieslēdzas pašcenzūra.

Šobrīd Eiropā pie šprices ir 1968. gada paaudze. Tie ir kreisie intelektuāļi. Viņi dominē ne tikai politikā, bet vēl jo vairāk medijos un kultūrā.

Francijā tā varētu būt.

Vācu valodas un kultūras zemēs, izņemot Šveici, vēl vairāk. Tad, kad ar mani pirms mēneša notika tas jandāliņš Vācijā, daudzi mani kolēģi vācieši rakstīja man vēstules, ka viņi, protams, atbalsta manu viedokli, bet atklāti viņi to nevar paust, jo viņi var pazaudēt darbu. Ja tev ir atšķirīgs viedoklis, tu automātiski nonāc pie neonacistiem. Nesaukšu viņa vārdu, bet viens no ievērojamākajiem vācu māksliniekiem, ar kuru es draudzējos, uzrakstīja man, ka Vācijā joprojām automātiski tiek pieņemts, ka ikviens mākslinieks, kultūras darbinieks ir komunists. Viņš, protams, lietoja vārdu "komunists" Rietumeiropas izpratnē. Tādā izpratnē "komunists" ir Hemingvejs vai Žižeks. Līdz ar to kreisais liberālisms, un jo īpaši kreisie intelektuāļi, ir radījis tādu situāciju, īpaši Vācijā, ka mediji ir atrāvušies no realitātes. Kaut kādā ziņā to var salīdzināt ar situāciju, kāda pašlaik ir Krievijā, kad cilvēki, ja viņi vēlas apmainīties ar informāciju, dara to internetā. Pēdējo dienu notikumi... Tas nav mans formulējums, tas ir no Vācijas avīzēm - viņi to sauc "dambis ir pārrauts". Tas, kas Jaungada naktī notika visā Vācijā, četru dienu garumā tika slēpts, līdz 4. janvāra pašā vakarā beidzot mediji bija spiesti sākt par to rakstīt, protams, savā ļoti politkorektajā veidā. Tomēr jebkurā gadījumā "dambis ir pārrauts", jo pat lielāko laikrakstu interneta mājaslapās vismaz pieci galvenie materiāli bija par šo tēmu, un tas turpinās joprojām.

Es tomēr gribētu pakavēties pie tēzes par 1968. gada paaudzi un kreisajiem intelektuāļiem. Tevis pieminētais Žižeks, protams, balstoties savā paradigmā, tieši nesen publicēja rakstu, kurā vērsa uzmanību, ka tādas kreisajiem būtiskas vērtības kā sieviešu, seksuālo minoritāšu tiesības var neatbilst no pavisam citu vērtību reģiona nākošo imigrantu priekšstatiem un ir aizsargājamas. Respektīvi, piederība kreisajiem, manuprāt, automātiski nenozīmē nekritisku attieksmi pret imigrantiem.

Tas ir ļoti interesants gadījums... Vācu prese tradicionāli daudz raksta, piemēram, par feministu pozīciju. Feministu organizācijas vienmēr ir bijušas politkorektuma avangardā - ja kāda vācieša skatiens pārāk ilgi aizkavējas sievietes dekoltē rajonā, tas uzreiz ir gandrīz vai noziegums. Savukārt par to, kas notika ar vācu sievietēm Jaungada naktī, feministu organizācijas klusēja.

Tātad kreisie nodod paši savas vērtības?

Jāņem vērā, ka Rietumu kreiso nometnē ir ļoti daudz nianšu un izpausmju, tomēr, kā es to sapratu, pašā pamatā ir filozofisks uzstādījums, kas ir primārs: indivīda brīvība vai sabiedrības grupu intereses. Tas, protams, ir tāds ļoti filozofisks jautājums, bet, cik saprotu, kreisie intelektuāļi vienmēr ir pieņēmuši, ka indivīda brīvība ir pāri visam. Līdz ar to grupu intereses - vai tās būtu nacionāla valsts vai ģimene - ir pakārtotas.

Šajā gadījumā situācija ir novesta līdz neizbēgamai sadursmei, neizbēgamam konfliktam, tāpēc kreisie šobrīd ir sprukās. Situācija ir tāda, ka vidus politikā ir palicis tukšs. Par vidu es saucu - jābūt precīzam formulējumam... teiksim tā, konservatīvo pilsoņu sabiedrību, kas jebkurā sabiedrībā ir galvenā grupa. Jo konkrēti Vācijas gadījumā tagad ir tā: ja tu neatbalsti Merkeli, tad tev otra izvēle partiju ziņā ir...

Alternatīva Vācijai.

Jā, AfD, kas kreiso izpratnē ir gandrīz vai «brūna» organizācija. Līdz ar to vidus ir tukšs, un, kā paši vācieši to tagad atzīst, vācu pilsoniskā sabiedrība šobrīd no politiskās pārstāvniecības viedokļa ir heimatlos, "bez tēvzemes". Es paņēmu līdzi žurnālu Der Spiegel... Tas bija pirms divām nedēļām. Redzi tekstus uz vāka? "Prātā sajukusī nācija", "Vai Vācija ir pazaudējusi savu vidu?". Un bildē (trīs horizontālas līnijas Vācijas karoga krāsās - M. Z.) mēs redzam, ka līdzsvars ir izjaukts, ka tā līnija ir nošķiebusies pa labi. Šis vispār ir interesants Der Spiegel numurs, jo te ir arī man veltīts raksts... Redzi virsrakstu? "Ein Volksfeind"...

"Tautas ienaidnieks". Labais. Apsveicu!

Žurnālists te, protams, ir gribējis ironizēt, jo tā ir atsauce uz Ibsena lugu Tautas ienaidnieks, kas Vācijā ir ļoti populāra, es arī to esmu iestudējis... Bet Ibsena gadījumā runa bija par cilvēku, kurš nostājās pretī vairākumam. Savukārt nupat Vācijā ir izveidojusies situācija, ka vairākums domā citādi nekā... mediji un Merkeles partija.

Vācijā ir vairāki varianti, lai situācija būtu kontrolējama un sabiedrība būtu apmierināta. Vai nu ir jāveido jauna partija, kas būtu pa vidu... Jo mēs taču zinām, ka ir ļoti maz tādu politiķu, kuri spēj atzīt savas kļūdas. Vai arī... varbūt kaut kādas ekstrēmas izpausmes. Es gribu teikt, ka arī Latvijā mediji publicē kaut kādas driskas no vācu medijiem, kas informāciju ļoti filtrē, un tas, kas Jaungada naktī notika, joprojām saprotams, ja informāciju meklē sociālajos tīklos.

Bet cik lielā mērā tu šiem tīkliem uzticies? Vai tad informācija tajos nav tikpat manipulējama?

Tāpēc vajag lietot maksimāli daudz avotu.

Labi, bet kas, tavuprāt, notika, piemēram, Ķelnē? Jo nav noslēpums, ka jebkurā lielākā grupā var būt, vienkārši sakot, kretīni, pēc kuriem nevajadzētu spriest par visu grupu. Vai arī, tavuprāt, te mums jārunā par kādu plašāku konfliktu?

Pierādījums, kas labi apgāž teoriju par "atsevišķiem kretīniem", ir labi redzams, piemēram, YouTube, es runāju par to, kas pirms dažiem gadiem notika ar to korespondenti, kura ziņoja par t. s. Ēģiptes revolūciju. Es tagad negribu kļūdīties ar precīzu vārdu, uzvārdu un telekompāniju, bet tu pats to vari noskaidrot. Un šo sievieti pūlī "labie revolucionāri" izvaroja. Tāpēc, manuprāt, tomēr ir jārunā par mentalitāti. Tas, kas notika Ķelnē... Es šajā pilsētā esmu taisījis trīs izrādes un labi zinu to pilsētas centra lokāciju. Visur tiek minēts, arī zināma manipulācija, ka uzbrukumi sievietēm notika pie centrālās dzelzceļa stacijas. Tikpat labi var teikt, ka tas notika pie Doma katedrāles, kas atrodas pie tā paša laukuma. Tas ir simboliski spēcīgāk, ka visa šī sieviešu pazemošana notika pie viena no Eiropas kristiešu simboliem... Kas notika? Tātad laukumā bija pūlis, un šis laukums ir tāds, ka, lai nokļūtu tālāk pilsētā, tas ir jāšķērso. Simtiem sieviešu tika burtiski izģērbtas, kamēr viņas gāja cauri. Paveicās tām, kurām bija bikses... Mēs varam te tagad ilgi diskutēt par to, ko nozīmē "izvarošana", tomēr runa ir par to, ka sievietēm tiek bāzti pirksti... Es negribu attīstīt šo tēmu.

Bet Vācijai taču vajadzēja būt tādai vai citai pieredzei ar imigrantu integrāciju (vai tās neesamību), jo bija pamatīga turku viesstrādnieku iebraukšana pirms vairākām desmitgadēm.

Tad, kad pirms dažiem gadiem Vācijā notika futbola spēle starp Turciju un Vāciju, turki bija izpirkuši biļetes, un tas stadions bija, kā saka, vienā pusē. Mēs arī zinām, ka, kad trīs dienas pēc slaktiņa Parīzē notika draudzības spēle futbolā starp Grieķiju un Turciju, tad klusuma minūtes laikā stadions Stambulā bļāva: «Allahu Akbar!» Jā, ar turkiem Vācijā bija citādi, jo viņi tika ielaisti kā ekonomiskie imigranti, tas bija skaidrs no paša sākuma, un viņu adaptācija notika, teiksim tā, daudz pakāpeniskāk un kārtīgāk. Šobrīd slūžas ir atvērtas, un neviens neko nekontrolē un arī nespēj kontrolēt. Vācijas iekšlietu ministrs atzīst, ka apmēram 30% no iebraucējiem vispār nav nekādu dokumentu! Īsi sakot, jautājums ir, vai politiķi spēj atzīt savas kļūdas. Ja nespēs, tad, domāju, Eiropas Savienība tāda, kāda tā ir pašlaik, nebūs vairs iespējama, tā sadalīsies. Piemēram, būs viena jauna konfigurācija, kuras robežas salīdzināmas ar Austrumeiropas robežām.

Labi. Mēs pieminējām zināmu strupceļu, kādā nonākuši Eiropas kreisie un kreisie intelektuāļi. Bet, godīgi sakot, šis laiks ir pamatīgs pārbaudījums intelektuāļiem vispār.

Intelektuāļi? Tādu vispār vairs nav. Sartrs savulaik kaut ko varēja ietekmēt, bet intelektuālim mūsdienās ir tikpat liela ietekme kā jebkuram blogerim. Neviens intelektuāļus neņem pierē. Mana versija šai devalvācijai ir šāda... Ir ārkārtīgi mainījusies visa Rietumu sabiedrības hierarhija pēdējos sešdesmit gados. Kas ir lielākais izaicinājums mūsdienu vīrietim - ja mēs atļaujamies tā seksiski runāt tieši par vīriešiem. Kļūt par biznesmeni, uzņēmēju. XX gadsimta vidū, nemaz nerunājot par XIX gadsimtu, tas tā nebija. Tad trepi augstāk bija kļūt par skolotāju, profesoru... Savukārt mūsdienās šī šlipsaino vīriešu kasta, kas ir uzņēmēji, - tur arī aiziet smadzenes. Manā paziņu lokā nav pārāk daudz šādu cilvēku, bet, cik nu esmu ar viņiem runājis, šobrīd tieši augsta līmeņa uzņēmēji redz pasauli kopsakarībās, redz to kritiskāk nekā mēs, intelektuāļi. Jo mēs, intelektuāļi, lielā mērā esam tādi "dīvānā bezdētāji", mūsu rokas jau sen ir par īsām, mēs varam kaut ko atreaģēt. Rietumu intelektuāļi ir tā apsēsti ar progresa ideju... Ja tu gribi dabūt grantus, tev jābūt "inovatīvam"... Paklau, es labāk zinu politisko situāciju Vācijā nekā Latvijā, bet, cik es saprotu, Latvijā arī vidus ir tukšs. Tā ir?

Visu interviju ar režisoru Alvi Hermani lasiet pirmdienas, 11.janvāra, avīzē Diena

Top komentāri

Zobgalis
Z
Radzobe lai kritizē teātri, nevis Hermani.
jāaaa...
j
...super uzrakstīts!!!! Tiktāl nu esam tikuši!!!!...
ance
a
Alvja teiktais - kā kulaks uz acs! Tieši un bez lavierēšanas. Laikam nav intelektuālis... :))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē