Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Nākamgad, aktivizējoties būvniecībai, atdzīvosies ieguves un karjeru izstrāde.

Gašpuitis: Izaugsme apstrādes rūpniecībā turpinās

Rūpniecības dati pēc saņemtā ne īpaši pārliecinošā IKP ātrā novērtējuma tiešām priecē un turpina uzturēt pozitīvu vērtējumu arī par procesiem ekonomikā kopumā.

Rūpniecības apjomi septembrī bija par 2,4% lielāki un šajā sakarā jo īpaši patīkami redzēt apstrādes rūpniecības pieaugumu par 5,6%. Šo pozitīvo ietekmi dzēš apjomu kritums elektroenerģijas un gāzes apgādē (-14,5%), ko lielā mērā ietekmē sezonalitāte un elektroenerģijas cenu svārstības reģionā. 

Šīs svārstības ir ietekmējušas arī visa trešā ceturkšņa veikumu. Šajā laika posmā rūpniecība ir augusi vien par 1,4%, kaut apstrādes rūpniecības pieaugums šajā laika posmā ir bijis krietni veselīgs – 3,8%.

Būvniecības apjomu sarukums atsaucās ieguves rūpniecības un karjeru izstrādes apjomos (-4,7%). Minēto sezonālo faktoru ietekmē zemāki bija elektroenerģijas un gāzes apgādes apjomi (-9,7%).

Turpmākās perspektīvas par spīti augstajam risku līmenim, ko veido grūti prognozējamie vēlēšanu iznākumi Eiropā un ASV, Brexit radītā viļņošanās, kā arī drošības riski, ir vērtējamas kā labvēlīgas.

Nākamgad, aktivizējoties būvniecībai, atdzīvosies ieguves un karjeru izstrāde. Tikmēr pārējo citu nozaru primārais mērķis turpinās būt eksports, kas nākamgad nedaudz atgūsies. Pēdējie apsteidzošie eirozonas rūpniecības un izaugsmes vērtējumi uzrāda kāpumu, kas uzlabos arī eksporta iespējas. Taču ir skaidrs, ka lēnais produktivitātes kāpums veido ilgtermiņa riskus, un kam tuvākajā laikā būs jāpievērš pastiprināta uzmanība.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dombrovskis: Latvijai jāpaātrina ES fondu apguve

Latvijai ir jāpaātrina Eiropas Savienības (ES) fondu apguve, šorīt intervijā TV3 pauda Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks, Jaunās vienotības pirmais numurs gaidāmajās E...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē