Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

FM: Jāveicina nevalstiskā sektora loma ES fondu plānošanā un mērķu sasniegšanā

Sākot 2014.-2020. gada Eiropas Savienības (ES) fondu perioda plānošanu, ir aktualizējies jautājums par pilnvērtīgu nevalstisko partneru iesaisti ES fondu plānošanā, uzraudzībā un īstenošanā. Finanšu ministrija uzskata, ka nepieciešama tālāka diskusija un vairākos aspektos partnerība ar nevalstiskajām organizācijām (NVO) nākamajā plānošanas periodā ir jāpilnveido un jāpaplašina, portālu Diena.lv informēja ministrijā.

"Līdzšinējā pieeja NVO kapacitātes stiprināšanai dažkārt ir ierobežojusi iespējas mērķtiecīgi izmantot valsts un nevalstiskā sektora sadarbības potenciālu ES fondu investīciju mērķu sasniegšanā, piemēram, nodalot NVO kapacitātes jautājumus no pārējo ES fondu atbalstīto mērķu sasniegšanas. Nākamajā plānošanas periodā nepieciešams šo pieeju mainīt," teikts Finanšu ministrijas paziņojumā.

Nevalstiskais sektors ir plaši pārstāvēts ES fondu uzraudzības komitejā un Pagaidu uzraudzības komitejā, kuras mērķis ir diskutēt un lemt par investīciju mērķiem un sagaidāmajiem rezultātiem, projektu atlases kritērijiem, kā arī uzraudzīt finansēto pasākumu ieviešanu un definēto mērķu sasniegšanu.

Nevalstisko partneru kapacitātes stiprināšanai ir pieejami 4,67 miljoni latu 2007.-2013. gada plānošanas periodā Eiropas Sociālā fonda (ESF) ietvaros un 7,6 miljoni latu 2009.-2014. gada Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta ietvaros.

Šobrīd atbildīgās iestādes gatavo priekšlikumus, kas atbilstoši Nacionālajam attīstības plānam paredzēs iespēju NVO ciešāk iesaistīties ESF projektos, piemēram, sociālās iekļaušanas jomā. "Redzam iespēju plašāk un mērķtiecīgāk iesaistīt NVO ES fondu īstenošanā arī citās ES fondu finansētajās jomās, piemēram, nodarbinātībā, uzņēmējdarbības vides uzlabošanā, vides aizsardzībā, izglītībā," uzskata Finanšu ministrija.

Finanšu ministrija pilnībā pievienojas pilsoniskās sabiedrības pārstāvju aicinājumam uz atvērtu un konstruktīvu dialogu starp ES fondu vadībā iesaistītajām ministrijām un NVO. Kopējai sadarbībai ES fondu plānošanā un ieviešanā ir jābūt strukturētai un pilsonisko sabiedrību spēcinošai, lai veicinātu tautsaimniecības izaugsmi un jaunu darbavietu radīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē