Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eksperts: Krievija ir apņēmusies palielināt savu klātbūtni Melnajā jūrā

Krievija ir apņēmusies palielināt savu klātbūtni Melnajā jūrā, un NATO nespēj darīt neko citu, kā tikai pieskaņoties Krievijas spējām un censties mazināt plaisu, kas ietekmes ziņā pastāv Melnās jūras reģionā, intervijā Defence Matters atzina Sofijā bāzētā Eiropas politikas institūta direktors Dimitars Bačevs.

Bačevs norādīja, ka būtībā runa ir par nogaidīšanu un panākšanu, jo kādā brīdī Krievija saskarsies ar budžeta un ekonomiskajiem ierobežojumiem.

"Kādā brīdī Krievijas armijas modernizācija saskarsies ar faktu, ka Krievija atrodas recesijā, un realitāti, kurā resursi kļūst arvien trūcīgāki," uzskata eksperts, piebilstot, ka finansējumu prasa ne tikai Melnā jūra, bet arī Ukrainas robeža un Tālie Austrumi.

Vienlaikus Bačevs atzina, ka Krievijai Melnajā jūrā trūkst tikai amfībiju. Ar to iegūšanu Maskava nonāktu nākamajā līmenī, kas ļautu tai labāk izdarīt spiedienu uz tādām valstīm kā Gruzija.

Bačevs, kurš sarakstījis grāmatu par Krievijas ārpolitiku Dienvidaustrumeiropā pēc Aukstā kara, secinājis, ka "Maskavas politika pašos pamatos ir oportūnistiska".

"Tā vietā, lai mestu tiešu izaicinājumu Rietumiem, tā izmanto caurumus un vājos punktus reģionā," norādīja eksperts, vienlaikus piebilstot, ka arī reģiona valdības un elites ir izmantojušas attiecības ar Krieviju, lai virzītu savas intereses starptautiski un iekšpolitikā.

Jautāts, vai Balkāni varētu būt Krievijas nākamais mērķis, Bačevs sacīja, ka saskata daudz tā dēvētās maigās varas izpausmes šajā reģionā, bet ne tik lielu Krievijas ekonomisko klātbūtni, kā citi varbūt domā.

"Ja aplūko precīzus datus, redzams, ka ES ir dominējošais ekonomisko investīciju partneris," savukārt Krievija var paļauties uz pozitīvo attieksmi, kas valda pret to lielā daļā sabiedrības, norādīja Bačevs, piebilstot, ka Maskava šo popularitāti izmantos.

Vērtējot situāciju Balkānos, Bačevs uzskata, ka problēma ir nevis spriedzes saasināšanās, bet stagnācija daudzos līmeņos, sevišķi ekonomikā.

"Labākajā gadījumā vērojama stagnācija, sliktākajā ir atkrišana atpakaļ. Labākais piemērs ir Maķedonija, kura pārtapa hibrīda režīmā, kas raksturo reģiona tendenci: demokratizācijas mazināšanos," sacīja eksperts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē