Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Eksperts: Ieguvēja no 16.marta notikumiem pie Brīvības pieminekļa varētu būt NA, bet zaudētāji - SC un RP

Ieguvēja no 16.marta notikumiem pie Brīvības pieminekļa varētu būt nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK), bet zaudētāji - Saskaņas centrs (SC) un Reformu partija (RP), uzskata tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

"Nacionālā apvienība izmantoja šo datumu, kā viņi to cenšas izmantot katru gadu, saviem vēlētājiem, saviem atbalstītājiem, nodemonstrējot, ka viņi vēl aizvien konsekventi turas pie savām vērtībām, viņi nav nodevuši savas idejas, savus uzstādījumus un savus ideālus, tas viennozīmīgi viņiem ir ieguvums," sacīja Kaktiņš, uzsverot, ka notikumi ļāvuši publiskajā telpā par sevi atgādināt, bet tie automātiski necels politiskā spēka popularitāti.

"Nacionālajai apvienībai to vajadzēja, un viņi no tā visa ir dabūjuši to, kas bija nepieciešams," komentēja eksperts.

Vienlaikus kā zaudētāji un potenciālo iespēju neizmantotāji, Kaktiņa vērtējumā, no pasākuma iznākuši SC un RP.

"Es nespēju saskatīt, ka SC būtu kādi ieguvumi, drīzāk otrādi," vērtēja eksperts, skaidrojot, ka SC šāda veida skandāli un tēmu aktualizēšana, kas šķeļ sabiedrību, šobrīd nav izdevīga, jo drīzāk nes zaudējumus.

Kā iespējamu zaudētāju eksperts minēja arī RP, kurai notikušais nav ļāvis celt savus reitingus. "Tas, kādā veidā šobrīd nacionālā apvienība to iegrieza un kādā veidā tas tika atspoguļots publiskajā telpā, tas drīzāk attālina RP mērķi dabūt šos atbalstītājus."

Kā ziņots, pretēji iepriekšējos gados novērotajai klaigāšanai un dažādiem savstarpējiem apvainojumiem, 16.marta leģionāru atceres pasākumi un to pretinieku aktivitātes šogad pie Brīvības pieminekļa sākās klusi. Tomēr brīdī, kad piemineklim tuvojās vairāki simti leģionāru atceres gājiena dalībnieku, pretējās nometnes pārstāvji - biedrības "Apvienība pret nacismu" aktīvisti - skaļruņos sāka atskaņot ļoti skaļu, ausīs griezošu mūziku krievu valodā. Šāda rīcība izraisīja sašutumu un emocionālu reakciju leģionāru atbalstītāju vidū.

Pēc notikušā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins norādīja, ka šādu rīcību saskaņojusi Rīgas dome. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) norādīja, ka atbildība par starpgadījumu jāuzņemas Rīgas domei, kas bija atļāvusi šādu pasākumu rīkošanu. Savukārt nacionālā apvienība nolēma pieprasīt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) demisiju. VL-TB/LNNK norādīja, ka policijas rīcība, "pieļaujot latviešu leģionāru klaju zaimošanu pie Brīvības pieminekļa, bija nepieļaujams notikums, kas nekad vairs nedrīkst atkārtoties".

Ceturtdien gan Kozlovskis atvainojās visiem tiem, kuriem 16.marta pasākumos pie Brīvības pieminekļa traucēja īstenot tos mērķus, kāpēc viņi bija ieradušies pie pieminekļa, un kurus šis troksnis aizvainoja. VL-TB/LNNK pārstāvji iepriekš izteicās, ka, iespējams, varētu pārdomāt savu nostāju, ja Kozlovskis no sirds atvainosies par situāciju 16.martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē