Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Eksperti: Masīva reklāmas kampaņa vēl nenodrošinās SC/GKR panākumus vēlēšanās

"Es nevilktu paralēles ar tā sauktajām pozitīvisma kampaņām, jo pozitīvisma kampaņām saturiski nebija ne vainas. Problēma bija tāda, ka tas bija līdzeklis kādā graut vienlīdzīgus partiju konkurences apstākļus īsi pirms vēlēšanām, kad visām partijām bija noteikti tēriņu griesti, bet dažas partijas šo principu brutāli pārkāpa, kampaņā iepludinot papildus naudu caur tā sauktajām trešajām personām. Saskaņas centra gadījumā šogad tas tā nenotiek," novērojusi Kažoka.
Politiskajām partijām Saskaņas centrs (SC) un Gods kalpot Rīgai (GKR) ir visas tiesības izvietot savas reklāmas medijos jebkurā laikā, izņemot pēdējo mēnesi līdz vēlēšanām. Vienlaikus iepriekšējo vēlēšanu kampaņu pieredze liecina, ka ne vienmēr milzīgs politisko reklāmu daudzums nes labus rezultātus vēlēšanās, portālam Diena.lv sacīja politoloģe Iveta Kažoka. 

Kā ziņots, vairākos radio un televīzijas kanālos sākušas skanēt SC un GKR politiskās reklāmas, kurās Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) un viņa vietnieks Andris Ameriks (GKR) stāsta par domes labajiem darbiem, kas paveikti pēdējo 3,5 gadu laikā kopš iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām, pēc kurām abas partijas izveidoja RD koalīciju. 

Amerika ārštata padomnieks Mareks Gailītis portālam Diena.lv skaidroja, ka šobrīd tiek apkopoti dati par šīs kampaņas izmaksām – konkrēti skaitļi parādīsies partiju gada pārskatos. Reklāmas šobrīd izvietotas gan latviešu, gan krievu valodā raidošajos medijos – Latvijas Televīzijas 1. kanālā, Latvijas Neatkarīgajā televīzijā, Pirmajā Baltijas kanālā, Latvijas Radio 1, Radio SWH, Eiropas Hītu radio, kā arī Radio Mixfm

Gailītis uzsvēra, ka nevēlētos šos vēstījumus medijos dēvēt par reklāmas kampaņām – tā vairāk esot atskaite par to, kas līdz šim ir izdarīts RD. 

Politoloģe Iveta Kažoka, lūgta komentēt SC/GKR uzsākto kampaņu, sacīja, ka partijām ir atļauts izvietot politisko reklāmu jebkurā laikā, izņemot pēdējo mēnesi līdz vēlēšanām. Pirms ir sācies oficiāli regulētais kampaņas laiks, partijām uz to ir tiesības, un teju katrā priekšvēlēšanu kampaņā šādi gadījumi ir bijuši. 

Vienlaikus pēdējie trīs vēlēšanu cikli pierādījuši, ka ne obligāti izvietoto politisko reklāmu daudzums nes labus rezultātus vēlēšanās, norāda politoloģe. "Ja mēs atceramies 2009.gada kampaņu, kad ļoti daudz reklamējās Tautas partija un tēvzemieši, viņi nepārvarēja pat piecu procentu barjeru." 

Kažoka gan nevēlas vilkt paralēles ar tā saukto "pozitīvisma kampaņu", kuru pirms vairākiem gadiem realizēja Tautas partija. Viņa norāda, ka saturiski politiskās reklāmas reti kad cita no citas kardināli atšķiras, jo tie tomēr ir īsi propagandas vēstījumi, kuru mēŗkis ir parādīt, ka konkrētā politiskā partija ir labāka, nekā citas partijas. 

Savukārt mediju eksperte Anda Rožukalne norādīja, ka no SC un GKR viedokļa šāds komunikācijas veids ir veiksmīgs, jo reklāmas kampaņas būtiski iespaido skatītājus. Liela daļa cilvēku par partijām spriež, nevis vērtējot konkrētus faktus, bet gan iespaidojoties no redzētajām reklāmām, pauž Rožukalne. Tāpat viņa sacīja, ka šobrīd pietrūkst medija, kas, vispusīgi un pamatīgi izvērtējot, analizētu šāda veida reklāmas kampaņas.

Reklāmas speciālists Ēriks Stendzenieks uzskata, ka SC/GKR kampaņa nav īpaši radoša - cilvēki vienkārši atskaitās par paveiktajiem darbiem. "SC izmanto reklāmas veidu, kas ir vecs kā pasaule. Ir cilvēki, kas stāsta par labiem darbiem un ir tie, kas stāsta par sliktiem," Dienai.lv sacīja Stendzenieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē