Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Bundžu Jānis: Ienaida negaisi pāri man klājas

Esmu bīstams! Ļoti, ļoti bīstams! Mani var novākt! - 90. gadu sākumā Latvijas Radio ēterā sauca komentators Pēteris Tabūns.

Es esmu bīstams! Ļoti, ļoti bīstams! Dabūsiet pa muti! - jaunās tūkstošgades 10. gadu vidū taurē Latvijas Televīzijas priekšnieks Beltes kungs.

Ir gan progress, gan dūša. Cepuri nost, un kāju virsū! Vienīgi pabeigt vajadzēja ar - sen neesat sisti!

Vecmeistaram Tabūnam par godu jāteic, ka novākt un pat slānīt neviens īpaši netaisījās. Vispārēji vārdi par zagļiem un visādiem banģugiem, kas zog vagoniem, tāpat vien palika lozungu līmenī. Ticams, ka zaga arī, tikai ar tiem pierādījumiem un faktu atmaskojumiem žurnālistikā bija vājāk.

Tāpēc prieks bija lasīt, kur nu lasīt, kaislīgi izjust Beltes kunga vārdu piruetes, kas atsauca atmiņā deviņdesmitos, Bundža ilgi nesaprata, kas tas par aromu dveš no visās malās publicētajiem tālrādes virsvadītāja tekstiem - muskatrieksts, kurkuma, valzirgs…? Nē, taču! Naftalīns!

Kādas lieliskas metaforas, alegorijas un salīdzinājumi!

Jau pašā sākumā mums tiek atļauts tekstu dažādi interpretēt. Var noprast, ka tas ir liels retums mūsdienu Latvijas informācijas telpā.

Cik meistarīgi izvilkta galvenā sarkanā līnija - masīvs uzbrukums. Kas tik gan tur nepiedalās - nekrietnais Lapsa, kompleksu māktais Latvijas Radio, Andrejs Mamikins, Sandra Veinberga, TVNet portāls…

Nu gluži kā vecos laikos - austrumos imperiālistu Japāna, rietumos revanšistu Vācija, aiz dīķa Sems ar naudas maisiem… visur ienaidnieki un to pēdiņas. Nevis pēdas, bet tieši pēdiņas. Jo naidnieki savā morālajā būtībā: "sīki, nožēlojami cilvēciņi/Paņikovskis no Zelta teļa/". Tad nu arī draudu tekstā Beltes kungam pēdiņu saskrējis - cik tik nevajag un vēl ar kaudzi.

Piemēram, bez zemtekstiem labi strādājošais LTV Ziņu dienests esot "nokaitinājis" (pēdiņās!), nevis nokaitinājis oponentus. Tad jau sanāk, ka īstenībā taisni iepriecinājis. Tāpat arī var gadīties, ka tikai pa jokam ir "aizskartas kādas intereses" un pret Latvijas TV tiekot vērsts tāds klaunisks "melnais PR". Uz meliem balstīti naidnieku aizrādījumi ir gluži pieņemami, bet "ieteikumi" gan smieklīgi.

Tomēr galvenās patiesības izdevies saglabāt. Diena kā vadošais laikraksts norādīts bez kādām pēdiņām. Interesē tikai, kā mediju guru izdevies noteikt, ka materiālu par Žaklīnas Cinovskas ideju lietām Diena publicējusi ar interesi, nevis bez intereses.

Galvenais šajā brīdī - jālūko identificēt ienaidnieku precīzāk. Arī konsultantam šeit grūti kaut ko ieteikt (bez pēdiņām). Kurš būtu masīvā uzbrukuma galvenais diriģents? Soross? - ir dažas pazīmes, bet diez vai. Krievi? - Mamikins gan pazib, bet ietekme kopumā nav noteicoša. Lembergs? - piedodiet… Drošībnieki? - pilnīgi garām, tad jau Beltes kungam vajadzēja nākt ar uzsaukumu pēc attiecīgo vīru viesībām LTV Ziņu dienestā…

Tātad nākamajā sērijā jānoskaidro, no kuras puses masīvais uzbrukums nāk. Citādi tāda šaušana miglā. Var jau sūdzēt tiesā visu valsti, bet nebūs tā asuma.

Labi, protams, aizmugure nodrošināta. Galvenais radio un televīziju pārraudzītājs Dimanta kungs, iespējams, sazvanīts taksī, skrienot no vieniem ierakumiem uz citiem, stingri pieteicis, ka ar Beltes kunga izpaudumiem viss ir kārtībā un dažam nemaz nenāktu par skādi sakrāmēt pa ausīm.

Padomjlaika arhitekti tomēr bijuši labi paredzētāji. Zaķu salas augstceltne ir lieliskas placdarms ienaidnieka pamanīšanai un neitralizēšanai no visām pusēm.

* ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē