Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Rīgas siltums: Uz tiešajiem norēķiniem varētu pāriet 5,5 tūkstoši klientu

Rīgas siltumapgādes uzņēmuma A/S Rīgas siltums (RS) klienti, kuri iepriekš cietuši no negodīgiem apsaimniekotājiem, varētu pāriet uz jauno maksājumu sistēmu, kas paredz pakalpojuma saņēmējam norēķināties ar RS, nevis apsaimniekotāju. Iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka Rīgā negodprātīgi rīkojušies aptuveni 5% apsaimniekotāju, kuri pārvalda aptuveni 5,5 tūkstošus dzīvokļu.  

"Mēs prognozējam, ka tie, kas ir cietuši no negodīgiem apsaimniekotājiem, tie pāries uz tiešo maksājumu norēķiniem, un tie varētu būt apmērma pieci ar pusi tūkstoši dzīvokļi. Pārējie -  kuri ir apmierināti ar savu apsaimniekotāju un viņam uzticas, diezin vai izvēlēsies tiešos norēķinus, lai maksātu papildus," portālam Diena.lv sacīja RS valdes locekle Birute Krūze, piebilstot, ka tiešos maksājumus varētu izvēlēties arī jauno projektu iemītnieki, kuri nav pārliecināti par saviem apsaimniekotājiem. 

Viņa skaidroja, ka klientiem, kuri nolēmuši pāriet uz tiešajiem maksājumiem ar siltumapgādes uzņēmumu, būs jāsedz arī rēķinu apkalpošanas izmaksas, kuras līdz šim rēķinā iekļāva apsaimniekotājs. RS aprēķini liecina, ka mēnesī tas veido 3,87 eiro, gadā – aptuveni 46 eiro. 

"Jaunā sistēma pasargā namu iedzīvotājus pret negodīgiem apsaimniekotājiem. Visas pārējās problēmas šī likumdošana nerisina," teica Krūze. Kā tiešo norēķinu mīnusus viņa minēja dzīvokļu īpašnieku izdevumu palielināšanos, kā arī līdzšinējo problēmu saistībā ar siltumenerģijas atslēgšanu tā dēvētajiem nemaksātājiem - arī pārejot uz tiešajiem norēķiniem, nepārbūvējot pašreizējo sistēmu, nav iespējams atslēgt siltumapgādi vienam dzīvoklim daudzdzīvokļu ēkā. Dzīvokļu īpašnieki var dibināt arī biedrību, kura uzņemtos rēķinu apkalpošanu, tādējādi nerastos iepriekš minētie papildus izdevumi par rēķina sagatavošanu. 

Krūze pauda pārliecību, ka tiešo norēķinu ieguvums nebūs īpaši liels un RS jaunās sistēmas ieviešana izmaksās aptuveni vienu miljonu eiro. Jāatzīmē, ka siltumenerģijas saņēmēji var saglabāt arī pašreizējo norēķinu sistēmu. 

Iespēja veikt tiešos maksājumus Rīgas siltumam jānodrošin no 2015.gada 1.oktobra. 

Saeima 19.decembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas paredz iespēju iedzīvotājiem par saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem norēķināties ar tiešajiem maksājumiem bez mājas pārvaldnieka starpniecības. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē