Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Uzņēmums solās virzīt viesnīcas projektu šonedēļ Rīgā degušajā jūgendstila ēkā Brīvības ielā

Uzņēmums SIA MJ Development nav atteicies un solās virzīt viesnīcas projektu šonedēļ Rīgā degušajā jūgendstila ēkā Brīvības ielā, saglabājot nama kultūrvēsturisko mantojumu.

Kā aģentūrai LETA pauda uzņēmumā, tas nepiekrīt, ka ēka Brīvības ielā 88 ir pamesta - tā esot noslēgta un tiekot apsaimniekota. Ēka esot pieslēgta apsardzes signalizācijai un tajā ir daži nomnieki.

Pēc uzņēmuma pārstāvju sniegtās informācijas, ik pa laikam notiekot ielaušanās, kad ar fizisku spēku tiek izlauztas durvis vai logi, tādējādi prettiesiski iekļūstot ēkā. Uz šādu rīcību regulāri reaģējot īpašnieka nolīgta apsardzes firma un tiesībsargājošās iestādes, kuras pēdējā gada laikā par iekļūšanu ēkā un mantas bojāšanu esot uzsākušas gan kriminālprocesu, gan vairākus administratīvā pārkāpuma procesus.

Kā apgalvo uzņēmumā "MJ Development", arī 2.janvārī notikušais ugunsgrēks esot saistīts ar ielaušanos, kad mājas durvis tikušas "faktiski izgāztas".

Uzņēmums uzskata, ka ēkas bīstamība apkārtējiem esot novērsta. Īpašnieks izstrādājis būvprojektu minimālā sastāvā, saskaņojis to Rīgas Pilsētas attīstības departamentā un Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē un 2021.gada 29.janvārī saņemta būvatļauju būvniecības ieceres realizācijai.

Trīs gadus gan nekāda būtiska projekta virzība nav notikusi, tomēr uzņēmums apgalvo, ka turpina darbu pie projektēšanas nosacījumu izpildes un nav atteicies no projekta, kas paredz ēkā izveidot viesnīcu. Šī gada laikā sabiedrība plāno uzsākt ēkas pārbūves un restaurācijas darbus.

Projekts esot aizkavējies, ņemot vērā globālos notikumus, kas būtiski ietekmējuši projekta izmaksas. Pēdējo gadu politiskie un sociālekonomiskie notikumi un Covid-19 pandēmija atstājusi būtisku ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi. Minēto faktoru ietekmē uzņēmumam nācies mainīt viesnīcas konceptu, lai projekta īstenošana būtu ekonomiski pamatota.

Uzņēmumā pauda sapratni par Rīgas pašvaldības lēmuma piespiedu izpildi, piemērojot sodanaudu. Pašvaldībai esot jārīkojas atbilstoši spēkā esošo normatīvo aktu prasībām. Uzņēmums arī respektēšot tiesas spriedumu lietā par ēkas piespiedu sakārtošanu. Tajā pat laikā uzņēmums vēlētos sagaidīt valsts un pašvaldības iestāžu iedziļināšanos katra konkrētajā faktiskajā situācijā un cer "uz lielāku izpratni par tās cēloņiem, atturoties no valstī jau ierastas sodīšanas politikas īstenošanas un piespiedu izpildes līdzekļu piemērošanas".

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, uzņēmums sākotnēji bija plānojis ēkā investēt apmēram 25 miljonus eiro, to pārbūvējot par pieczvaigžņu viesnīcu.

Ēku Brīvības ielā 88 uzņēmums "MJ Development" 2016.gadā par 4,5 miljoniem eiro iegādājās no "Swedbank" nekustamo īpašumu uzņēmuma "Ektornet".

Jau ziņots, ka 2.janvāra vakarā daļēji neapsaimniekotā sešstāvu dzīvojamā mājā Rīgā, Brīvības ielā 88, izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, kurā izdega nama bēniņi teju 300 kvadrātmetru platībā.

Rīgas pašvaldībā informēja, ka pirms četriem gadiem uzdevusi īpašniekam sakārtot ēku. 2019.gada 27.februārī Rīgas dome uzdeva īpašniekam novērst konstatēto bīstamību un veikt ēkas pilnu sakārtošanu. Lēmums tika apstrīdēts, un tā darbība apturēta līdz lietas iztiesāšanai. Tiesvedība beidzās 2023.gada decembrī, tiesai atzīstot izdoto lēmumu par pamatotu un tiesisku.

Īpašuma departaments 2023.gada decembrī nosūtīja adresātam brīdinājumu par lēmuma piespiedu izpildes procesa, soda naudas piemērošanas sākšanu. Pirmais izpildrīkojums par soda naudu tikšot nosūtīts janvārī.

1910.gadā uzceltais, arhitekta Konstantīna Pēkšēna projektētais jūgendstila nams ir viens no lielākajiem un iespaidīgākajiem tā laika īres namiem Rīgā, kas jau gadiem pamatā stāv tukšs un neapsaimniekots, proti, pa laikam īrnieki ir nama pirmajā stāvā, bet augšējie stāvi ir tukši.

Celtne aizņem divus zemesgabalus kvartāla stūrī, apjožot plašu iekšējo pagalmu, kas bijis paredzēts kā tirdzniecības pasāža. Ar ielas telpu to saista lielas vārtrūmes, kas novietotas uz pagalma diagonāles, liecina Rīgas Jūgendstila centra informācija.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "MJ Development" īpašniece ir Lietuvas pilsone Ofika Davojana. Uzņēmums 2022.gadā strādājis ar 0,23 miljonu eiro apgrozījumu un nepilnu 100 000 eiro zaudējumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas