Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Staķis valsts svētku runā mudina turpināt pirms 102 gadiem sāktās pārmaiņas

Pirms 102 gadiem cilvēki izlēma, ka pienācis laiks pārmaiņām, un nodibināja Latvijas valsti, bet pašlaik visi kopā esam šo pirms 102 gadiem iesākto pārmaiņu turpinātāji, trešdien uzrunā attālinātajā Rīgas domes svinīgajā sēdē sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (APP).

Rīgas domes priekšsēdētājs uzsvēra, ka pirms 102 gadiem, 18.novembrī, Rīga bija būtisku pārmaiņu priekšā. Tieši šajā pilsētā, pašreizējā Latvijas Nacionālā teātra ēkā, sanāca kopā cilvēki ar vienu mērķi - dibināt jaunu valsti, pasludināt Latvijas neatkarību.

Staķis pauda, ka toreiz valdīja skaidrs uzskats par to, ka visi iepriekšējie sabiedrības organizācijas modeļi sevi ir izsmēluši un pienācis laiks Latvijas iedzīvotājiem pašiem lemt par to, kādā valstī dzīvot šodien, rīt, pēc gada un pēc 102 gadiem.

"Mēs visi kopā pašlaik esam šo pirms 102 gadiem iesākto pārmaiņu turpinātāji. Arī katras vēlēšanas ir laiks, kad iedzīvotāji visi kopīgi pasaka, kas būtu jāmaina viņu novadā, pilsētā un valstī," sacīja Staķis.

Viņš akcentēja, ka Rīga šī gada 18.novembri sagaida laikā, kad pilsētā notiek gan globālas, gan vietējas pārmaiņas. Pilsētnieki ir ievēlējuši jaunu Rīgas domes sasaukumu, kas uz vēlēšanām nāca tieši ar uzstādījumu par nepieciešamajām pārmaiņām pilsētā, kurā pirms 102 gadiem notika valsts dibināšana.

"Mēs redzam, ka dzīvojam izcilā pilsētā, kurā esam gatavi solidarizēties, atbalstīt viens otru. Kad valstī sākās pandēmija, tad uzreiz aktivizējās brīvprātīgo organizēta palīdzības kustība "Paliec mājās". Tas bija patiesi un cilvēcīgi. Mēs redzam, kā mūslaiku varoņi - medicīnas nozares darbinieki - ir frontes pirmajās līnijās, pašaizliedzīgi cīnoties par individuālu cilvēku dzīvībām un sabiedrības veselību kopumā," sacīja Staķis.

Viņš vērsa uzmanību, ka arī šajā laikā Rīgas pilsēta spēj piesaistīt pasaules uzmanību, jo šeit dzīvo radoši cilvēki ar lieliskām idejām. Staķis atgādināja, ka vietējā zīmola "Shield48" sejas vairogi ātri kļuva par veiksmīgu eksporta preci, bet starptautiskajos medijos izskanēja ziņa par Aigara Bikšes radītās un Rīgā izstādītās skulptūra "Mediķi pasaulei", kas bija pateicība visiem pasaules veselības nozares darbiniekiem.

Staķis uzsvēra, ka jaunais Rīgas domes deputātu sastāvs vēl nav nostrādājis vispārpieņemto 100 dienu saudzības periodu, bet jau uzņemts kurss uz ilgtspējīgām pārmaiņām pašvaldībā.

"Mēs, 60 deputāti, vieni paši neko nevarēsim panākt bez sabiedrības līdzdalības un atbalsta. Tāpēc esam sākuši veidot Sabiedriski konsultatīvās padomes veidošanu - tā būs platforma, kurā svarīgāko lēmumu pieņemšanā varēs iesaistīties arī sabiedrība," sacīja Staķis.

Viņš atgādināja, ka ir izsludināts atklāts konkurss Rīgas pilsētas izpilddirektora meklēšanai. Rīkot konkursu neprasa likums, bet šis amats ir tik nozīmīgs, ka Rīgas dome vēlas ievērot pašas labākās pārvaldības prakses.

"Esam sākuši pārmaiņas Rīgas pilsētas izpilddirekcijās, lai to piedāvātie pakalpojumi būtu cilvēku vajadzībās balstīti. Esam definējuši jaunus principus, lai visi infrastruktūras projekti un objekti tiktu īstenoti kārtīgi un par tirgus cenu. Atbildīgie dienesti, darbinieki un pašvaldības policija ar kopīgu darbu nodrošina noteikto ierobežojumu ievērošanu pilsētā. Vienlaikus esam gatavi pieņemt arī jaunus lēmumus, kad situācija to prasīs - katru nedēļu vērtējam situāciju un pieņemam lēmumus Civilās aizsardzības komisijā," sacīja Staķis.

Domes priekšsēdētājs arī izteica pateicību gan Latvijas varoņiem un brīvības cīnītājiem pirms 102 gadiem, gan arī citiem rīdziniekiem, kuri turpina veicināt pārmaiņas uz labu pilsētā un valstī arī tagad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas