Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Rīgas domnieki rosina diskutēt par vecumu, līdz kuram var strādāt par skolas direktoru

Uzklausot Rīgas 29.vidusskolas direktores skaidrojumu par to, kāpēc viņa piekritusi ļaut masierim bez maksas izmantot skolas telpas, vairāki Rīgas domes deputāti nonākuši pie pārdomām, ka, iespējams, būtu jādiskutē par vecuma slieksni, līdz kuram speciālisti varētu ieņemt skolas direktora amatu.

"Man radās doma, ka departamentam un mums visiem kopā vajadzētu izvērtēt, vai ir kāds limits, lai cilvēks varētu ieņemt šādu ļoti svarīgu amatu - vadīt skolu kā direktors. Ir svarīgi, lai cilvēkam būtu zināšanas, notiktu pilnveidošanās, bet, iespējams, ar laiku cilvēkam ir grūti izsekot loģiskiem procesiem. Varbūt vajadzētu padomāt par kaut kāda veida gadu limitu," ceturtdien Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē pauda deputāte Lita Beiris (V).

Domniece piebilda, ka gadījums ar Rīgas 29.vidusskolu ir tikai viens no piemēriem, - šāda veida problēmas, kad, iespējams, cilvēka vecums kļuvis par iemeslu nepārdomātiem vai savādiem lēmumiem, vērojamas ne tikai pašvaldības skolās, bet arī Kultūras ministrijas pakļautības izglītības iestādēs.

Komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR) gan pauda izvairīgu nostāju: "Jautājums, protams, atsevišķās situācijās ir ļoti aktuāls, bet tas nav vienkāršs. Tas ir ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskās likumdošanas jautājumus. Mēs varam tikai sākt runāt par tiem, bet pieņemt lēmumus var citas institūcijas," sacīja deputāte.

Beiris norādīja, ka tieši deputātu uzdevums ir rosināt diskusijas un šādus jautājumus izvērtēt, un kolēģes viedoklim pievienojās arī deputāts Elmārs Vēbers (V). "Tas, par ko Lita Beiris runāja, ir ļoti svarīgi. Mēs redzējām šo direktori [kura vada Rīgas 29.vidusskolu] un samierināmies ar situāciju, labi zinādami, ka skola atrodas tāda cilvēka vadībā, kurš, patiesību sakot, nespēj vairs izsekot notiekošajam," nopūtās Vēbers.

Aldermane sirmo direktori aizstāvēja, norādot, ka viņa saņēmusi gan rājienu, gan disciplinārsodu un ir pārliecināta, ka nekas līdzīgs skolā vairs neatkārtosies, savukārt departamentam "ir jāstrādā ar skolu direktoriem" un situācija jāpārrunā direktoru sapulcēs, lai līdzīgas kļūdas netiktu pieļautas arī citās skolās.

Jau ziņots, ka Rīgas 29.vidusskola sabiedrības uzmanības lokā nokļuva šā gada oktobrī, kad kāds anonīms apkaimes iedzīvotājs vērsa uzmanību, ka skolas telpās darbojas masāžas salons. Valsts policija noskaidrojusi, ka skolas direktore Olga Poluškina noslēgusi telpu nomas līgumu bez atlīdzības ar 1955.gadā dzimušu Ukrainas pilsoni, kurš Latvijā ieceļojis ar tūrisma vīzu, kurai beidzies derīguma termiņš, un bez darba atļaujas. Aizdomas par iespējamām pedofīlijas epizodēm vai krimināli sodāmām darbībām skolā nav apstiprinājušās.

Poluškina ceturtdien bija ieradusies komitejas sēdē, lai izskaidrotu situāciju. Svarīgākos paskaidrojuma punktus sirmā kundze bija pierakstījusi uz lapiņas. "Šis līgums ir kļūda, es to atzīstu, bet apsūdzība pedofilijā ir meli. Izglītojamie nav apmeklējuši šo cilvēku," aizsmakušā balsī uzsvēra direktore. Poluškina stāstīja, ka ukrainis ir misionārs, kurš nodarbojas ar labdarību, par saviem pakalpojumiem naudu neprasa un viņu pazīst visi skolas apkaimes iedzīvotāji, no kuriem direktore esot saņēmusi daudz lūgumu palīdzēt ar telpu nodrošinājumu. "Es gribēju palīdzēt cilvēkiem no maznodrošinātām ģimenēm, kuriem pietrūkst naudas veselības uzlabošanai," skaidroja Poluškina. Misionāram lietošanā nodota 11 kvadrātmetru liela telpa ar atsevišķu ieeju no pagalma. Tajā agrāk dzīvojis skolas sargs, kurš tagad pārcēlies uz savu dzīvokli. Masāžas salona darbība mācību procesu neesot traucējusi, izglītojamie misionāru neesot apmeklējuši un apsūdzība pedofilijā ir meli, uzsvēra direktore.

Domnieks Jānis Šmits (GKR) gan norādīja, ka, pēc šāda principa vadoties, trūkumcietējus varētu atrast jebkurā mikrorajonā un tādā gadījumā skolas telpas varētu iznomāt arī humānās palīdzības izsniegšanas punktiem un "ļoti daudz kam citam". "Jūs esat izglītības iestādes vadītāja, un mani pārsteidz jūsu rīcība. Daudzās skolās augstākais, ko esmu redzējis, ka telpas izīrē interešu izglītībai vai sporta nodarbībām. Jūs mani nepārliecināsiet, jo neesat ar sveci stāvējusi klāt, lai varētu pateikt, vai tur kaut kas ir bijis vai nē. Jūs zināt, ar ko Latvijā lielākajai daļai masāžas saloni asociējas - pedofilija, zoofīlija vai kas cits - par to mēs neviens nevaram būt pārliecināti. Vai jūs apzināties, kur strādājat?" vaicāja Šmits.

Arī deputāts Jānis Māriņš Zandbergs norādīja, ka pasaulē ir gana daudz viltus misionāru, kuri sludina daudz ko, kas neatbilst patiesībai. "Ja jūs esat skolas vadītāja, mēs jums uzticam telpas, kas domātas izglītības vajadzībām, un tās nevar izmantot ne labdarībai, ne citiem mērķiem, un nevar laist skolā pieaugušus cilvēkus, jo ar to var rasties problēmas. To jums kā skolas direktorei vajadzētu saprast," kritizēja domnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas