Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgā 17 skolās vidusskolēnu skaits neatbilst minimāli noteiktajam

Rīgā 17 skolās vidusskolēnu skaits neatbilst minimāli noteiktajam, savukārt vēl 15 skolās pašvaldība jau plāno izmaiņas skolas darbībā, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Balstoties uz IZM apkopotajiem datiem, izriet, ka no kopumā 80 skolām sekojošās mācību iestādēs skolēnu skaits 10.-12.klasē neatbilst minimāli noteiktajam - Rīgas Daugavgrīvas vidusskolā, Iļģuciema vidusskolā, Rīgas Imantas vidusskolā, Rīgas 33.vidusskolā, Rīgas 93.vidusskolā, Rīgas 15.vidusskolā, Rīgas 25.vidusskolā, Rīgas 75.vidusskolā, kā arī Rīgas 86.vidusskolā.

Vēl neatbilstošs skolēnu skaits ir Rīgas 21.vidusskolā, Rīgas 89.vidusskolā, Rīgas 80.vidusskolā, Rīgas 53.vidusskolā, Rīgas 4.vidusskolā, Rīgas Ziepniekkalna vidusskolā, Rīgas 13.vidusskolā, kā arī Rīgas 31.vidusskolā.

Piemēram, Rīgas Daugavgrīvas vidusskolā skolēnu skaits 10.-12.klasē ir 59, Iļģuciema vidusskolā - 30, Rīgas 75.vidusskolā - 79, Rīgas 86.vidusskolā - 108, Rīgas 21.vidusskolā - 116, bet Rīgas 31.vidusskolā - 50.

Savukārt vēl 15 skolās pašvaldība plāno izmaiņas vidējās izglītības iestādes darbībā, piemēram, šajā mācību gadā neuzņemot izglītojamos 10.klasē vai reorganizējot izglītības iestādes 2021.-2023.gadā.

Šo skolu sarakstu veido Rīgas 54.vidusskola, Rīgas 19.vidusskola, Rīgas 69.vidusskola, Rīgas 65.vidusskola, Rīgas Sergeja Žoltoka vidusskola, Rīgas Austrumu vidusskola, Rīgas 85.vidusskola, Rīgas 63.vidusskola, Rīgas 74.vidusskola, Rīgas Mūzikas vidusskola, Rīgas 61.vidusskola, Rīgas 66.vidusskola, Rīgas Jāņa Poruka vidusskola, Rīgas 28.vidusskola un Rīgas 46.vidusskola.

Šodien preses konferencē par pedagogu nodrošinājumu Latvijas skolās izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) stāstīja, ka par šo jautājumu IZM ir iesniegusi valdībā informatīvo ziņojumu, tādējādi raksturojot, kāda ir kvalitāte vidējās izglītības posmā. Ministre akcentēja, ka skolās, kurās skolēnu skaits vidusskolā neatbilst minimālajam noteiktajam, ir jānotiek būtiskām strukturālām izmaiņām.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno sakārtot skolu tīklu, nosakot minimālo skolēnu skaitu klasēs.

Piedāvājums minimālajam skolēnu skaitam 10.-12.klasē tiek modelēts uz četru bloku iedalījumu atbilstoši administratīvi teritoriālajai reformai 2021.gadā. Šobrīd tiek plānots, ka desmit valstspilsētās - Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Jūrmalā, Rēzeknē, Valmierā, Jelgavā, Jēkabpilī, Ventspilī un Ogrē - minimālais skolēnu skaits ir 120 izglītojamie.

Administratīvās teritorijas novados vidusskolas posmā būtu jāmācās 45-40 skolēniem, bet teritorijās pie Eiropas Savienības ārējās robežas, kā arī teritorijās, no kurām attālums līdz nākamajai izglītības iestādei ir vismaz 25 kilometri, plānotais minimālais skolēnu skaits 10.-12.klasē varētu būt 30 līdz 25 skolēni.

No 1.septembra vidējā izglītībā sākta pakāpeniska jaunā mācību satura īstenošana, kas vienlaikus paredz vidējās izglītības iestādē izvēles iespējas starp vismaz diviem padziļināto kursu komplektiem. Tomēr pēc IZM domām, jauno kompetencēs balstīto mācību saturu esošā finansējuma ietvaros spēs īstenot tikai tās izglītības iestādes, kurās vidējās izglītības posmā mācās 90 skolēni un vairāk un kurās katrā klašu grupā ir vismaz divas paralēlklases.

IZM iepriekš norādīja, ka šobrīd Latvijā tādas ir 40% vidusskolu, kurās mācās 70% visu vidusskolēnu.

Lai izglītības iestādes varētu nodrošināt padziļināto kursu komplektu īstenošanu, pašvaldībām kā izglītības iestāžu dibinātājiem jāveic vidējās izglītības iestāžu tīkla sakārtošana, nodrošinot iespējas vidējās izglītības posmā iegūt kvalitatīvu, kompetencēs balstītu izglītību, uzsvēra ministrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas