Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pēc piesārņojuma konstatēšanas Ķīpsalā Vides dienestam aizdomas par neattīrītu notekūdeņu novadīšanu Daugavā

Pēc iedzīvotāju ziņojumiem par taukveida vielas sanesumu esamību Ķīpsalas peldvietā Daugavā Valsts vides dienesta (VVD) inspektoriem radušās aizdomas par neattīrītu notekūdeņu novadīšanu šajā upē, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Pēc notikuma vietas apsekošanas VVD inspektori Ķīpsalas pludmales ūdenī konstatējuši pagaidām nezināmas izcelsmes taukvielas. Vielas izcelsmes precizēšanai noņemti paraugi un nodoti testēšanai laboratorijā.

Kā norāda Jalinska, piesārņojums konstatēts pašvaldības zemes īpašumā. Ņemot vērā iepriekš minēto un to, ka peldvieta tiek intensīvi izmantota, VVD pieprasīja Rīgas pašvaldību un iesaistītās atbildīgas struktūras savas kompetences robežās veikt pārbaudi minētajā teritorijā un nekavējoties organizēt Daugavas krastā esošo, no notekūdeņu novadīšanas sistēmas novadīto tauku savākšanu un apsaimniekošanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām, kā arī skaidrot piesārņojuma rašanās cēloņus.

Jalinska informē, ka ceturtdienas pēcpusdienā atbildīgie dienesti piesārņojumu Ķīpsalas peldvietā ir savākuši.

Iepazīstoties ar VVD rīcībā esošo Rīgas lietus ūdens novadīšanas infrastruktūras shēmu un sadzīves kanalizācijas sistēmas tīklu shēmu, secināts, ka tuvumā atrodas SIA "Rīgas ūdens" atbildībā esošās sadzīves kanalizācijas tīklu pārgāzes, kā arī Rīgas domes Satiksmes departamenta atbildībā esošas lietus notekūdeņu izlaides vietas, no kurām arī piesārņojums, visdrīzāk, ticis novadīts.

VVD ir pieprasījis augstākminēto tīklu tiesiskos valdītājus iesaistīties apstākļu un cēloņu izvērtēšanā un līdzīgu situāciju novēršanā turpmāk.

Šāda veida atkritumu nonākšana notekūdeņos liecina par neatbilstošu atkritumu - eļļu vai tauku - apsaimniekošanu un vienlaikus neatbilstošu notekūdeņu novadīšanu tam nepiemērotā notekūdeņu sistēmā, uzsver VVD pārstāve.

Viņa atgādina, ka jau kopš 2019.gada VVD cēlis trauksmi par to, ka Rīgā un arī atsevišķās citās Latvijas pilsētās ir aktuāls un vienlaikus ilgstoši neatrisināts jautājums par lietus ūdeņu novadīšanas sistēmu nošķiršanu no komunālo notekūdeņu kanalizācijas sistēmām.

Vēsturiski uzbūvētās lietus un komunālo notekūdeņu kanalizācijas kopsistēmas nespēj uzņemt un novadīt uz notekūdeņu attīrīšanas iekārtām visus ienākošos notekūdeņus pat vidēji stirpa lietus laikā. Klimata pārmaiņu ietekmē Rīgā, tāpat kā citās Eiropas pilsētās, pieaug stipru lietusgāžu biežums, tiek prognozēts, ka lietusgāžu un plūdu risku izaicinājumi nākotnē kļūs arvien aktuālāki.

Kopš 2019.gada, kad VVD konstatēja, ka SIA "Rīgas ūdens" ar katru gadu arvien lielāku procentuālo apjomu no kopējiem notekūdeņiem novada caur tā saucamajām lietus pārgāzēm jeb avārijas izplūdēm, Rīgas pilsētā aktīvi tiek meklēti risinājumi pārplūdēs novadīto notekūdeņu apjoma samazināšanai.

Ieviešot automatizētus kontroles un uzraudzības risinājumus, SIA "Rīgas ūdens" ar organizatoriskiem pasākumiem ir izdevies samazināt neattīrīto notekūdeņu apjoma novadīšanu Daugavā no 5,54% 2018.gadā un 5,3% 2019.gadā līdz 1,37% šogad. Lai arī samazinājums procentos ir iespaidīgs, tomēr tie joprojām ir aptuveni 675 000 kubikmetru novadītu neattīrītu notekūdeņu, kas salīdzinājumam vairāk nekā divas reizes pārsniedz Krāslavas pilsētas gada kopējo attīrīto notekūdeņu apjomu.

Veicot lietus laikā neattīrīto notekūdeņu testēšanu, noskaidrots, ka diemžēl tie nav stipri atšķaidīti ūdeņi, bet atbilst neattīrītu komunālo notekūdeņu sastāvam. Lai pilnībā novērstu neattīrītu notekūdeņu ieplūdi Daugavā lietus laikā, nepieciešams samazināt kopsistēmā ievadāmo lietus notekūdeņu apjomu. Problēmas risināšanai Rīgā nepieciešami zaļās infrastruktūras risinājumi jaunu teritoriju attīstībai, bet jo īpaši - jaunu ieceru attīstīšanai pilsētas centrā, uzsver VVD.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas