Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināta - Rīgas dome samazina šā gada pašvaldības budžeta deficītu līdz 13,2%

Rīgas dome (RD) otrdien pēc plašām diskusijām atbalstīja grozījumus pašvaldības 2011.gada budžetā, paredzot deficītu 56,892 miljonu latu jeb 13,2% apmērā no kopējiem ieņēmumiem, kas ir par 1,201 miljonu latu jeb 0,8 procentpunktiem mazāk, nekā bija paredzēts iepriekš.

Grozījumos Rīgas pilsētas pašvaldības 2011.gada budžeta ieņēmumi apstiprināti 430,608 miljonu latu apmērā, kas ir par 17,135 miljoniem latu jeb 4,14% vairāk nekā iepriekš, bet izdevumi plānoti 487,5 miljonu latu apmērā, kas ir par 15,934 miljoniem latu jeb 3,38% vairāk.

RD Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse klāstīja, ka grozījumi budžetā nepieciešami, jo, salīdzinot ar šogad plānoto, pieaug pašvaldības ieņēmumi. Atbilstoši pieaug arī izdevumi, viņa minēja un norādīja, ka sagatavotos grozījumus iepriekš jau atbalstījusi Budžeta komisija.

Tiknuse arī vērsa uzmanību uz to, ka budžeta grozījumos šogad pavasarī RD budžeta deficīts tika palielināts, bet tagad to ir iespējams samazināt par 1,2 miljoniem latu.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) žurnālistiem uzsvēra, ka Rīgas pašvaldības budžetā ieņēmumi vienmēr tiek prognozēti piesardzīgi. Savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (LPP/LC) norādīja, ka budžets tiek veidots tā, lai pašvaldība jebkuros apstākļos varētu nodrošināt visas saistības.

Pēc Ušakova teiktā, lai arī pašvaldības budžeta deficīts gada beigās veidos gandrīz 57 miljonus latu, viņš ar lepnumu var atbildēt par katru latu, kas iztērēts skolu remontiem, pabalstiem un citiem pasākumiem. Deficīts gada beigāspilnībā tiks nosegts ar pašvaldības ieņēmumiem, apliecināja RD priekšsēdētājs.

Saskaņā ar dokumentiem pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi pieaugs par 17,269 miljoniem latu, tostarp iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumi paredzēti par 11,276 miljoniem latu lielāki, pašvaldības nodevu ienākumi – par 413,5 tūkstošiem latu, bet pārējie nenodokļu ieņēmumi un ieņēmumi no pašvaldības īpašuma privatizācijas paredzēti par 1,741 miljonu latu lielāki nekā iepriekš. Savukārt speciālā budžeta (ziedojumu un dāvinājumu) ieņēmumi un izdevumi samazināti par 134,5 tūkstošiem latu un veikta izdevumu pārstrukturizācija atbilstoši normatīvajiem aktiem, piebilst RD pārstāvji.

Rīgas pašvaldības izdevumus 2011.gadā plānots palielināt vairākās jomās, bet lielākais pieaugums paredzēts RD Finanšu departamentam, kura izdevumi pieaugs par 8,525 miljoniem latu. Tiesa, šajos izdevumos paredzēti arī 3,45 miljoni latu Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmuma Rīgas satiksme (RS) zaudējumu segšanai, no kuriem pašvaldības dotācija ir 3,056 miljoni latu.

Vēl 3,362 miljoni latu nepieciešami iemaksām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, jo, palielinot plānotos ieņēmumus Rīgas pašvaldības budžetā no IIN, 18,6% jāiemaksā pašvaldību izlīdzināšanas fondā, kā arī papildu izdevumos iekļauta faktiski ieskaitītā summa 2011.gada janvārī pašvaldību finanšu  izlīdzināšanas fondā par 2010.gada beigās iekasēto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Papildus 360 tūkstošus latu paredzēts piešķirt Rīgas atpazīstamības un investīciju piesaistīšanas programmai – Rīgas Tūrisma attīstības biroja pasākumu plāna 2011.gadam izpildei pilnā apmērā, klāstīts dokumentos.

RD Labklājības departamenta izdevumi šogad pieaugs par 5,057 miljoniem latu, no kuriem 4,508 miljoni latu paredzēti sociālajiem pabalstiem galvaspilsētas iedzīvotājiem, bet 573,8 tūkstoši latu – sociālajiem pakalpojumim iedzīvotājiem dzīvesvietā, savukārt RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta izdevumi pieaugs par 1,267 miljoniem latu, tostarp 420,97 tūkstošus latu plānots piešķirt pirmsskolas bērnu izglītības iestādēm saistībā ar pieaugošajiem izdevumiem komunālajiem maksājumiem, kas saistīts ar elektroenerģijas un apkures tarifu palielināšanos.

Rīgas pašvaldības aģentūras Rīgas gaisma izdevumus plānots palielināt par 406,3 tūkstošiem latu, no kuriem pašvaldības dotācija ir 388,9 tūkstoši latu. Rīgas gaismas izdevumi pieauguši gan saistībā ar elektroenerģijas tarifu palielināšanos, gan kapitālajiem izdevumiem dažādiem apgaismojuma montāžas darbiem un rekonstrukcijai, paskaidrots RD dokumentos.

Par 507,2 tūkstošiem latu pieaugs RD Mājokļu un vides departamenta šā gada izdevumi, tostarp 186 tūkstoši latu paredzēti pašvaldības īpašumā esošo dzīvokļu renovācijai un komunālajiem maksājumiem.

RD opozīcija debašu laikā rosināja pievērst uzmanību labai saimniekošanai, RD tēriņiem un uzkrājumiem, papildu līdzekļiem RS un citiem jautājumiem. Runājot par papildu dotāciju RS, vairāki opozīcijas pārstāvji uzsvēra, ka RS papildu dotācija šogad vienu reizi jau tika piešķirta un nedrīkst uzņēmumam piešķirt papildu līdzekļus katru reizi, kad tas to lūdz.

Deputāts Jānis Mārtiņš Skuja (RD deputātu frakcija Demokrātiskie patrioti) pavēstīja, ka RD vadība vienmēr atbalsta papildu līdzekļu piešķiršanu RS, neskatoties uz neskaidriem iepirkumiem un degvielas patēriņu. Savukārt deputāts Juris Viņķelis (Vienotība) pat draudēja vērsties tiesā, ja viņam netiks sniegta visa prasītā informācija par RS darbību un noslēgtajiem līgumiem ar dažādām biedrībām.

Deputāte Baiba Brigmane (Vienotība) norādīja, ka Rīgas pašvaldībai jādomā par nākotni, un aicināja neatbalstīt tik lielu budžeta deficītu, kā plānots pašlaik. Viņai pievienojās arī deputāts Olafs Pulks (Vienotība), kurš atzina, ka nevar atbalstīt "dzīres, kas paredzētas 50 miljonu latu apmērā". Viņš arī vērsa uzmanību uz to, ka Rīgas pašvaldības budžets ir četras reizes lielāks nekā paredzētais valsts budžeta deficīts.

"Rīga pašlaik ir nodzīvojusies līdz kliņķim," atzina deputāts Jānis Mārtiņš Zandbergs (Vienotība).

Savukārt Ušakovs uzsvēra, ka valsts budžeta deficīts ir 3% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet RD budžeta deficīts pret Rīgas IKP ir tikai 0,7%.

RD opozīcija rosināja neatbalstīt finansējuma piešķiršanu Rīgas atpazīstamības un investīciju piesaistīšanas programmai, papildu finansējuma piešķiršanu sabiedriskajām tualetēm, samazināt papildus pieprasīto dotāciju RS, kā arī piešķirt papildu finansējumu Pēterbaznīcas ugunsdrošības sistēmas nodrošinājumam un semināra "Par drošu atpūtu pie ūdens/uz ledus" organizēšanai skolās, kā arī veikt citas izmaiņas. Kopumā RD opozīcija bija iesniegusi 12 priekšlikumus, taču ar balsu vairākumu tie visi tika noraidīti.

Saskaņā ar pašvaldībā sniegto informāciju Rīgas pašvaldības uzkrājumi šā gada beigās tiek plānoti 38 miljonu latu apmērā, bet, izvērtējot iepriekšējo gadu pieredzi, deficīts būs mazāks, nekā paredzēts, un atlikums varētu sasniegt 50 miljonus latu.

Jau vēstīts, ka pēc maijā apstiprinātajiem grozījumiem Rīgas pilsētas pašvaldības šā gada budžeta ieņēmumi bija plānoti 413,473 miljonu latu apmērā, bet izdevumi ‒ 471,565 miljonu latu apmērā. Tādējādi pašvaldības budžetā šogad bija paredzēts deficīts 58,093 miljonu latu jeb 14% apmērā no budžeta ieņēmumiem. 

(papildināta ar 14.-19.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas