Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lange: Padomju pieminekļa nojaukšanas procesā iesaistītajiem kādu laiku uz austrumiem braukt nebūtu gudri

Katram padomju pieminekļa Uzvaras parkā, Rīgā, nojaukšanā iesaistītajam būtu jāsaprot, ka kādu laiku uz austrumiem braukt nebūtu gudri, intervijā TV3 raidījumā 900 sekundes pastāstīja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Jautāts par situāciju, kad Krievija varētu radīt neērtības pieminekļa nojaukšanas procesā iesaistītajiem, tostarp jau ierosinot krimināllietu, Lange norādīja, ka visiem, kas iesaistīti pieminekļa nojaukšanas procesā, jāsaprot, ka kādu laiku uz austrumiem braukt nebūtu gudri. Attiecīgi neviens neplāno doties uz Krieviju vai Baltkrieviju.

Lange neatklāja, vai iesaistītajiem ir nodrošināta kāda papildu aizsardzība, vien piebilstot, ka iesaistītie ir ciešā kontaktā ar valsts drošības institūcijām.

Pašvaldības izpilddirektors pastāstīja, ka būvnieks patlaban turpina strādāt pie tehnisko telpu jeb pagrabu demontāžas, kam vajadzēs vismaz nedēļu. Tāpat tiks strādāts pie baseina, ko apmēram metra biezumā klāj dūņas, un baseinā iegāztās pieminekļa stēles demontāžas.

Tagad būvlaukumā iespējams tehniski atrasties lielākam skaitam būvtehnikas un cilvēku, skaidroja Lange.

Atbilstoši drošības protokolam no šodienas tiks atvieglota gājēju kustība, atļaujot gājēju kustību pa Bāriņu ielu un Uzvaras bulvāri, tādējādi samazinot drošības koridoru, kas gan nenozīmē, ka policija neveiks notiekošā monitoringu. Automašīnu stāvēšana un apstāšanās šajā vietā gan vēl netiks atļauta.

Lange atklāja, ka ir izdots jauns rīkojums par Valsts policijas patruļas nodrošināšanu objekta teritorijā līdz pat demontāžas darbu pabeigšanai.

Skaidrojot demontāžas izmaksas, Lange norādīja, ka būvniekiem tiek maksāts nevis par laiku, bet izdarīto darbu apjomu. "Ja būvnieks spēj efektīvi strādāt, tas tikai parāda, ka ir konkurētspējīgs ar savu ātrumu un darba apjomu, kas uzņēmumam ir pluss," teica Lange, piebilstot, ka pašvaldība maksās tik, cik noteikts līgumā.

Līgums noslēgts ar nosacījumu, ka virszemes daļas demontāžas darbiem jābūt noslēgtiem līdz 15.novembrim, savukārt līdz 30.jūnijam visam jābūt labiekārtotam. Tiklīdz šie darbi tiks paveikti, pašvaldība sāks strādāt pie nākamajiem risinājumiem, ieviešot pagaidu risinājumus teritorijas izmantošanai, piemēram, ieviešot sportam paredzētas vietas.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) devis uzdevumu strādāt pie risinājumiem tam, kam būtu jābūt parka teritorijā pēc nākamā gada 30.jūnija. Visticamāk, varētu notikt diskusija ar sabiedrību, lai atrastu labākos risinājumus teritorijas izmantošanai.

LETA jau ziņoja, ka ceturtdien uzvaras parkā nogāzts centrālais pieminekļa elements - obelisks, bet pirms tam tika novāktas cilvēku tēlu skulptūras.

Vairāku gadu garumā pie pieminekļa 9.maijā pulcējās tūkstošiem cilvēku - bijušajās Padomju Savienības teritorijās pēc atsevišķām iniciatīvām tika organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā. Arī Latvijā joprojām daļa sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Jautājums par to, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā, īpaši aktuāls kļuva līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu. Diskusijas par šiem jautājumiem ir noslēgušās, Saeimai pieņemot likumu, kas nosaka, ka līdz rudenim Latvijā jānovāc visi ar kapavietām nesaistītie padomju režīmam veltītie pieminekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas