Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ēlerte: Rīgas kapitālsabiedrību darbība ir rūpīgi caurlūkojama

Rīgas domes priekšsēdētājs un pašvaldības kapitāldaļu turētājs Nils Ušakovs atsakās informēt sabiedrību par kapitālsabiedrību saimnieciskās darbības rezultātiem. Toties viņa vadītais domes vairākums paklausīgi nobalso par papildus miljoniem budžeta grozījumos, lai segtu šo uzņēmumu zaudējumus, pat nepainteresējoties par lietu patieso stāvokli tajos.

Tika ignorēts Vienotības frakcijas aicinājums informēt deputātus par Rīgas pilsētas kapitālsabiedrību darbības neauditētajiem rezultātiem 2013.gada pirmajā pusē. Bet publiskot šos rezultātus ir vēl jo svarīgāk tāpēc, ka 2013.gada vidū darbu sāka jaunā sasaukuma dome, kurai ir pienākums noskaidrot, kādā stāvoklī ir pilsētas saimniecība un tai piederošās kapitālsabiedrības, kuru kopējais apgrozījums ir vairāki simti miljoni. Šādu pusgadu pārskatu sagatavošanu neparedzot normatīvie akti. Bet vai tas nozīmē, ka Rīgas dome visu gadu dzīvo bez jebkādas izpratnes par kapitālsabiedrību darbības rentabilitāti, likviditāti, operatīvo peļņas un zaudējumu aprēķinu, bet pēc finanšu gada beigām kapitālsabiedrības vienkārši paņem naudu no pilsētas budžeta, tātad rīdzinieku nodokļiem, cik uzskata par nepieciešamu?

Uz kādas informācijas pamata Ušakovs ierosināja un SC/GKR deputāti gada vidū apstiprināja gandrīz piecu miljonu latu piešķiršanu Rīgas satiksmei papildus jau gada sākumā atvēlētajiem 55 miljoniem? Domes sēdē neviens no valdošās koalīcijas politiķiem vai arī pašvaldības darbiniekiem tā arī nespēja (vai negribēja) paskaidrot, kāda ir Rīgas satiksmes finanšu situācija un kādēļ nepieciešami pieci, nevis divi vai septiņi papildus miljoni.

Rīgas kapitālsabiedrību darbība ir rūpīgi caurlūkojama un uzraugāma vēl kāda iemesla dēļ. Līdzšinējā pieredze rāda, ka Rīgas pilsēta nav spējusi nodrošināt labas pārvaldības principus sev piederošajās kapitālsabiedrībās. Par to liecina gan finanšu mahinācijas, kas atklājās Rīgas namos, gan Valsts kontroles atzinums par Rīgas servisa pakalpojuma sadārdzinājumu, gan krimināllieta Rīgas Namu pārvaldniekā un tiesa par 5 miljoniem eiro kukuļos Leona Bemhena vadītās Rīgas satiksmes iepirkumos. To pierāda arī Rīgas pilsētbūvnieka finansētie dārgie dzīvokļu būvniecības projekti un Rīgas domes lēmums ieguldīt naudu pretrunīgajā fasētā ūdens biznesā Aqua Riga, kas tagad ir iesaldēts.

Jebkuras Rīgas kapitālsabiedrības peļņa nozīmē papildus ieņēmumus pilsētas budžetā, kas var tikt izmantota rīdziniekiem svarīgiem mērķiem: gan pabalstiem, gan bedru aizlāpīšanai uz ielām, gan piemaksām pedagogiem vai kam citam. Jebkuri kapitālsabiedrību zaudējumi rada risku, ka būs nepieciešami papildus līdzekļi, lai noturētu uzņēmumu virs ūdens. Līdzšinējā pārraudzība nedod nekādas garantijas, ka tiek izmantotas visas iespējas gan nodrošināt kvalitatīvus pakalpojumus, gan gūt papildus finansējumu rīdziniekiem svarīgiem mērķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas