Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Ar papildus 2 miljoniem latu Rīgas sociālajiem pabalstiem pietikšot tikai līdz rudenim

Rīgas domes Labklājības departaments pašvaldības budžeta grozījumos pabalstu nodrošināšanai rīdziniekiem lūgs aptuveni 2 miljonus latu, tomēr arī šī nauda, visticamāk, beigsies jau rudenī, un kopējā pabalstiem nepieciešamā papildus summa būs vismaz 3,2 miljoni latu.

Ņemot vērā pastāvīgi augošo klientu skaitu un sociālekonomisko situāciju valstī, Labklājības departamenta speciālisti aprēķinājuši, ka šogad kopumā nepieciešamā summa varētu pieaugt līdz 3,2 miljoniem, ja sociālās tendences nemainīsies un trūcīgo skaits turpinās palielināties.

Līdz rudenim Labklājības departaments lūgs budžeta grozījumos piešķirt papildu divus miljonus, no kuriem 660 000 latu būs Rīgas pašvaldības dotācija, 840 000 latu - plānotais AS "Rīgas siltums" dāvinājums, kā arī 500 300 latu valsts budžeta dotācija garantētā minimālā ienākuma līmeņa un dzīvokļa pabalsta segšanai.

Kopumā Labklājības departaments iesniedzis priekšlikumus grozījumiem pašvaldības 2011.gada budžetā par 2 883 598 latu, no kuriem kopējā Rīgas pašvaldības dotācija ir 1,54 miljoni.

Kā šodien Sociālo lietu komitejas sēdē norādīja Labklājības departamenta direktore Inese Švekle, 824 048 lati papildus nepieciešami sociālo pakalpojumu nodrošināšanai Rīgas pilsētas iedzīvotājiem - 712 000 latu nepieciešami siltā ēdiena izdales vietu darba turpināšanai, bet 72 272 latu nepieciešami sociālās aprūpes nodrošināšanai dzīvesvietā, jo par 9% ir pieaudzis 3. un 4. aprūpes līmeņa jeb smagi slimu klientu īpatsvars, kas prasa papildus izdevumus.

Par šo cilvēku aprūpi mājās Labklājības departaments ir noslēdzis līgumus ar piecām firmām. "Esam pārdalījuši finansējumu no gada beigām, un, lai šajā programmā nerastos iztrūkums, nepieciešami papildus līdzekļi," skaidroja Švekle.

27 984 lati nepieciešami Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centram, lai no rudens varētu izveidot korekcijas pakalpojumu bērnunamā "Ilga". Tāpat ņemtas vērā bērnunama direktora sūdzības par to, ka bērniem trūkst datoru un viņi nevar pilnvērtīgi apgūt visu, ko paredz skolas un izglītības programmas, tāpēc paredzēts finansējums datoru iegādei bērnu vajadzībām. Ņemot vērā, ka bērnu skaits, ko ievieto bērnunamos, samazinās, programmā "Bērnu uzturēšanas iestādes līgumorganizācijas" ir radies līdzekļu ietaupījums, kuru paredzēts novirzīt šiem mērķiem.

Švekle arī norādīja, ka pēdējā pusgada laikā vērojama tendence, ka sociālās aprūpes centros jeb pansionātos sāk veidoties rindas, kas pēdējos divos gados nav noticis. Šobrīd rindā uz vietu pansionātā gaida jau 60 personas, tāpēc daļu ietaupīto līdzekļu plānots novirzīt 20 jaunu vietu izveidošanu pansionātos - piecas vietas tiks izveidotas pašvaldības pansionātā "Gaiļezers", bet 15 plānots pirkt no jau esošajām līgumorganizācijām.

Vēl 6900 latu nepieciešami patversmes darbinieku apdrošināšanai un 52 650 latu Sociālā dienesta speciālistu apdrošināšanai, bet 7233 lati paredzēti, lai pielāgotu e-talonu sociālo pakalpojumu sniegšanas vajadzībām.

Švekle sacīja, ka departaments arī turpmāk rūpīgi sekos situācijai un tendencēm pilsētā, taču brīdināja, ka pie esošās klientu plūsmas un prognozēm pabalstiem papildus varētu būt nepieciešami kopumā 3,2 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas