Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Aqua Riga tanks iestrēgst likumā

Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības SIA Rīgas ūdens dibināto meitasuzņēmumu Aqua Riga liktenis nav lutinājis, un visas pazīmes liecina, ka projekts varētu nogrimt, pat vēl nesācis reāli darboties, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Gan Aqua Riga kūrētāji, gan kritizētāji gaida, kas tālāk notiks ar Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto apspriešanā Saeimā esošo Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumu, jo šis likums noteiks arī to, ka pašvaldības kapitālsabiedrība nedrīkst būt līdzdalīga citā kapitālsabiedrībā, pamatojoties vien uz ieņēmumu gūšanu. EM cer, ka skaidrs un nepārprotams regulējums varētu stāties spēkā jau nākamgad, ja likumprojekts neiestrēgs Saeimas gaiteņos. Šīs izmaiņas nozīmētu galu Aqua Riga, kuras pamatdarbībā pašvaldības uzņēmums Rīgas ūdens ieguldījis 105 tūkstošus latu.

Tas, ka Rīgas dome savai kapitālsabiedrībai ļāva dibināt Aqua Riga, nokaitināja ne tikai nozares pārstāvjus, bet arī EM un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kuras pārstāve Kristīne Barševska Dienai uzsver, ka Rīgas ūdens iniciatīva ir nelikumīga: "VARAM jau iepriekš Rīgas domei skaidri norādīja, ka normatīvajā regulējumā noteikti gadījumi, kādos publiska persona var veikt komercdarbību, un ka, šādi rīkojoties, pašvaldība pārkāpj likumu."

Barševska skaidro, ka normatīvais regulējums neļauj pašvaldībai veikt komercdarbību jomās, kurās tirgus jau spēj nodrošināt pieprasījumu pēc noteiktas preces un pakalpojuma. "Ir risks, ka šāda situācija negatīvi ietekmēs tirgu un radīs nevienlīdzīgus konkurences apstākļus tajā jau strādājošajiem privātajiem uzņēmumiem, kam nav iespējas saņemt finansējumu no pašvaldības budžeta," stāsta VARAM pārstāve.

Aqua Riga virzītāji par iespējamo konkurences kropļošanu saņēma pārmetumus arī no EM. Ministrijas juristi bija sagatavojuši uz likumu bāzes veidotu argumentāciju, piesaucot gan Valsts pārvaldes likumu, gan publisko personu komercdarbības koncepciju. 

To, ka likumu ietvars šajā gadījumā ir pārprotams, apliecinājusi situācija, ka neviens no idejas pretiniekiem nav vērsies ar sankcijām ne pret domi, ne pret Rīgas ūdeni. Arī pēc tam kad būs stājies spēkā Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likums, pašvaldību kapitālsabiedrības varēs dibināt meitasuzņēmumus, taču izņēmuma gadījumi būs nepārprotamāki. Valsts pārvaldes iekārtas likums joprojām būs aktuāls, un publiskas personas komercdarbību varēs sākt nozarēs, kurās ir dabiskais monopols, un vēl dažos gadījumos, tomēr kapitālsabiedrībai būs jāpierāda, ka ieguldītie resursi citā kapitālsabiedrībā tiks izmantoti racionāli un ekonomiski pamatoti. Ar tādu pamatojumu kā ieņēmumu gūšana vien vairs nepietiks.

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstos Aqua Riga tanks iestrēgst likumā un Pret projektu ir arī nozare laikraksta Diena 10. un 11.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas