Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Zviedri varētu pirkt plānveida veselības pakalpojumus Latvijā

Zviedri izteikuši priekšlikumu veselības pakalpojumus pirkt Latvijā, otrdien intervijā Dienai stāsta veselības ministre Baiba Rozentāle (TP), kurai nākamajā nedēļā ir tikšanās ar Zviedrijas ekonomikas augstskolas kuratoru. Zviedrijā esot garas rindas uz dažādiem plānveida pakalpojumiem — gan uz kardioloģiju, gan uz endoprotezēšanu, un tas, protams, dārgāk maksā, stāstīja ministre. Viņu piedāvājums ir šos pakalpojumus pirkt Latvijā.

Uz jautājumu, kāds labums no tā būs Latvijas iedzīvotājiem, ministre atbild: “Tas dos papildu finansējumu un kvalifikāciju ārstiem. Šodien viņiem ir kvotas un ir rinda — cilvēki gaida, bet nevar nākt, jo nav naudiņas, par ko samaksāt, arī ārsts sēž un gaida.” Veselības aprūpes sistēma pēc budžeta grozījumiem piedzīvojusi krasu finansējuma samazinājumu - par aptuveni  90 miljoniem latu.

Ministre intervijā pagaidām atturējās nosaukt skaitli par cik tiks samazināts ministrijā un tās pakļautībā esošajās iestādēs strādājošo skaits, tomēr viņa minēja, ka “mani interesē, — Sabiedrības veselības aģentūra, kur strādā 560 cilvēku”. Premjers Valdis Dombrovskis pirmdien aicināja ministri domāt, kā tēriņus samazināt vairāk uz administratīvo izdevumu ne slimnieku rēķina.

Intervijā Dienai B.Rozentāla kategoriski noraidīja minējumus, ka Tautas partija, kuras pārziņā šī nozare ir pēdējos gadus, bijusi ieinteresēta, lai ārstiem būtu vairāk naudas, bet nav izveidojusi efktīvu sistēmu.

“Veselības aprūpe visilgāko Latvijas neatkarības laiku bija TB/LNNK pārziņā. Tikai kopš 2004.gada tā ir Tautas partijas pārziņā. Jāteic, ka ar ministra Gundara Bērziņa [veselības ministrs 2004.-2007.] atnākšanu bija būtiskas izmaiņas, pirmkārt, cilvēkresursu programmā. Otrkārt, dažu pakalpojumu decentralizācijā kardioloģijā ar fantastiskiem rezultātiem, profilakses pasākumu ieviešanā kaut vai attiecībā uz skolām. Tāds precedents PVO vēsturē nav bijis, ka kādam politiķim iedod balvu par veselīga dzīvesveida realizēšanu savā valstī.”

Plašāku interviju ar Baibu Rozentāli lasiet otrdienas laikrakstā Diena


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas